Nėra nieko jaukiau, labiau pasotinančio sielą ir gelbstinčio, kai sergi, už didelį dubenėlį šiltos, lengvos ir aromatingos miso sriubos, išskyrus galbūt didelį dubenėlį šiltos, lengvos ir aromatingos miso sriubos su riešutais kvepiančiais soba makaronais. Am!
Jei niekada anksčiau nesate virę miso sriubos, leiskite jus užtikrinti, kad tai nėra
sudėtinga, jei tik po ranka turite miso pastos, soba makaronų (ar kitokių
grikių miltų makaronų) ir dashi sultinio bei tankų sietelį. Be dashi
sultinio galima apsieiti, pakeičiant jį vandeniu arba daržovių sultiniu, bet be
miso pastos niekaip neišsiversite – na, ne be reikalo sriuba taip ir vadinas:)Ši mineralų ir vitamino E pripakuota pasta, paprastai vadinama itin sveiku maistu, yra gaminama iš fermentuotų sojų pupelių. Fermentacijos metu sojų pupelių baltymai yra suskaidomi į organizmo lengvai įsisavinamas amino rūgštis, neutralizuojančias pilvelyje mėsos ir cukraus vartojimu sudarytą rūgštinę terpę.
Sugrįžtant prie sriubos gaminimo, prie viryklės pakanka pastovėti 10-15 minučių: užverdate sultinį, išjungiate ugnį, nukeliate prikaituvį ir per sietelį įmaišote miso pastą, tuo pat metu atskirai išvirdami makaronus ir pakepindami krevetes.
Tiesa,
sriubą galima paruošti ir greičiau bei sunaudojant mažiau indų, jei
krevetes ir makaronus iš karto išvirsite sultiny, dar prieš įmaišant miso pastą. Šitaip darau, kai esu itin alkana arba visai neturiu laiko.
O tada jau seka
prisikirtimas. Tiksliau prisišliurpimas, kol pilvas leidžia! Bet...
nesėdi kaip kokia bačka po to, pakirstom kojom, ir telpi į visas
sukneles - štai koks gėris ši sriubelė.
2 valgytojams reikės:
20 krevečių1 - 2 arbatinių šaukštelių sojų padažo "Tamari"+1/2 arbatinio šaukštelio krevetėms
1 arbatinio šaukštelio dashi granulių
3 - 4 valgomųjų šaukštų šviesios miso pastos
1/2 arbatinio šaukštelio nerafinuoto sezamų aliejaus
2 arbatinių šaukštelių saldaus "Teriyaki" padažo
1 arbatinio šaukštelio rapsų aliejaus
90 g grikių makaronų
Saujos špinatų lapelių
Saujos špinatų lapelių
Miso sriuba su krevetėmis ir soba makaronais
1. Paimkite du dubenėlius, kuriuose patieksite sriubą. Pirmiausia
nuplaukite špinatus, juos, gerai nusausintus, šiek tiek pasmulkinkite
ir padalykite tarp dubenėlių.
2. Nedidelėje
keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir ant vidutinės ugnies keletą
minučių pakepkite krevetes, įmaišydami sazamų aliejų ir "Teriyaki" padažą. Padalinkite krevetes tarp dubenėlių.
3. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės ir gerai nukoštus padalykite tarp dubenėlių.
4. Atėjo laikas paruošti sultinį: sumaišykite dashi granules su užvirusiu 1 litru vandens, sultinį dar sykį užvirkite. Įmaišykite "Tamari" padažo.
5. Išjunkite ugnį, nukelkite prikaituvį ir per sietelį įmaišykite miso pastą. Miso pastos kiekį reguliuokite pagal savo skonį - aš 1 litrui sultinio imu 3-4 valgomuosius šaukštus pastos. Jei
neturite nedidelio sietelio, pirmiausia, miso pastą nedideliame
dubenėlyje praskieskite keliais šaukštais karšto sultinio, taip ją bus
lengviau išmaišyti sriuboje. Galite miso pastą įmaišyti prikaistuvy
laikant ant labai silnos ugnies, svarbu, kad sriuba neužvirtų.
6.
Jei miso pastą maišėte nukėlę nuo ugnies ir reikia, sriubą
pakaitinkite, tik jokiu būdu nekaitinkite ilgai ir neužvirkite, nes
verdant miso pastą, žūsto jos vertingos maistinės medžiagos.
7.
Išpilstykite karštą miso sriubą į paruoštus debenėlius. Nieko nedelsdami - dar
karštą, patiekite.