Ramiai praslinko vasara. Jau kelios savaitės vakarai alsuoja rudens vėsa, sodrią žalumą keičia auksinės rudens spalvos, o netrukus pradės kristi pirmieji sausi lapai. Pasiilgau rudens...
Virtuvė kvepia nunokusiu moliūgu; žvakių, nulipdytų jaukiųjų žmonių rankomis, liepsnos kukliai virpčioja. Pažvelgiu pro langą, iš darbų grįžta mamos, nešdamos bent po vieną gėlės žiedą: štai ir ji - paskutinė vasaros diena. Jaučiu tą neapčiuopiamą žavų jaudulį lyg rytoj vėl reikėtų skubėti į mokyklą, lyg rytoj būtų naujieji metai. O dar tie oro balionai - vieno po kito pakimbantys vos ne ant balkono krašto. Kaip gerai, kad trečiadieniai kartais būna tokie iškrentantys iš skubėjimo, bėgimo ir niekur nespėjimo konteksto.
- Kas tau yra gyvenimo džiaugsmas? - guviai paklausė vairuotojas į mikriuką įlipusio vaikino?
- Nežinau, - nuskambėjo truputį pavėluotai, - Gal kašis...
- Štai vaikinui užtenka pintinės, kad būtų laimingas, - nusijuokė vairuotojas. - O jei rimtai, atspėk, kurią vietą užims lietuviai! Atspėsi - pusę metų vežiosiu tave nemokamai!
Vaikinas nusprendė, jog kervirtą. Viena iš keleivių (matyt, nuolatinė) prisiėmė atsakomybę, jog šis sandoris vyktų sąžiningai.
Linkiu jam sėkmės :)
Tikriausiai nėra labiau rudeninio skanėsto kaip moliūgas. Šiuo metu netgi esu sau nustačiusi lengvą moliūgų maniją. Moliūgų virtinukai. Moliūgų košė. Moliūgų duonelė. Šiltos moliūgų salotos. Ir, žinoma, moliūgų sriuba. Argi įmanoma atsisakyti dubenėlio auksinio jaukumo? Paprasta, nebrangu ir labai skanu.
Mano vaikystės draugės mama, kuri yra puiki virėja, atskleidė man šilkinės moliūgų sriubos receptą, kai įsimylėjau šią sriubą, vos paragavus - nuo pirmo šaukšto. Labai svarbu, jog moliūgas, iš kurio bus verdama sriuba, būtų prinokęs. Kokybišką moliūgą išduoda jo kvapas, pauostykite moliūgą ties jo kotu - kvapas turi būti malonus.
Mano vaikystės draugės mama, kuri yra puiki virėja, atskleidė man šilkinės moliūgų sriubos receptą, kai įsimylėjau šią sriubą, vos paragavus - nuo pirmo šaukšto. Labai svarbu, jog moliūgas, iš kurio bus verdama sriuba, būtų prinokęs. Kokybišką moliūgą išduoda jo kvapas, pauostykite moliūgą ties jo kotu - kvapas turi būti malonus.
Šilkinė moliūgų sriuba su keptomis krevetėmis
Keturiems išalkusiems valgytojams, kurie mėgsta tirštas sriubas ir alpsta dėl moliūgų
Šilkinei moliūgų sriubai reikės:
7 puodelių susmulkinto moliūgo
2 vidutinio dydžio nuluptų ir susmulkintų svogūnų
3 nuluptų ir susmulkintų česnako skiltelių
1 didelės morkos
6 šaukštų sviesto
500 ml vištienos sultinio
1 šauktelio susmulkintų čiobrelių
2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių
Keptoms krevetėms reikės:
32 nuluptų ir paruoštų valgyti krevečių
1 šaukšto aliejaus
1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 nuluptos česnako skiltelės
1 šaukšto susmulkintų petražolių
druskos ir juodųjų pipirų
Patiekimui reikės:
Grietinėlės, petražolių
1. Nupjaustykite moliūgo žievę, perpjaukite jį per pusę, išskobkite sėklas ir susmulkinkite kubeliais (apie 2 cm dydžio).
2. Puode (storu dugnu) ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite sviestą, kol suputos ir taps riešuto spalvos. Susmulkintus svogūnus, morkas ir česnakus sudėkite į įkaitintą sviestą ir kepkite apie 2-3 min. Tada sudėkite moliūgo kubelius, išmaišykite. Kol moliūgo kubeliai troškinsis svieste, puodą laikykite uždengę. Kepkite ant vidutinės ugnies 15 minučių, kartkartėmis pakratykite puodą.
3. Į puodą (pas moliūgą, česnakus, morkas ir svogūnus) supilkite sultinį ir, kartkartėmis pamaišant, sriubą virkite apie 15 - 17 min. Aksominės moliūgų sriubos tekstūros paslaptis - visiškas suvirimas.
4. Iki virimo pabaigos likus porai minučių suberkite čiobrelius ir paprikos miltelius, išmaišykite.
5. Sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite elektrine trintuve. Jei reikia, truputį praskieskite virintu vandeniu, pagardinkite druska, keptomis krevetėmis, petražolėmis ir grietinėle.
Keptos krevetės
Keptuvę užkaiskite ant stiprios ugnies. Susmulkinkite česnako skiltelę ir petražoles. Kai keptuvė įkais, supilkite aliejų. Sudėkite susmulkintą česnako skiltelę, iškart dėkite krevetes. Gerai išmaišykite. Kepkite apie 2-3 minutes, nuolat pamaišant. Tada suberkite paprikų miltelius, druskos, pipirų ir susmulkintas petražoles. Gerai išmaišykite (apie 15 sekundžių) ir nuimkite nuo ugnies.