2015 m. rugsėjo 27 d., sekmadienis

Antienos suktinukai su pistacijomis

Rudenėja. Vis labiau ir labiau ima kamuoti tikro, sotaus, užpildančio delikateso alkis. Būtent todėl šis receptas, pereinant į žiemos laiką, mano virtuvėje išbandomas vėl ir vėl. Su sąlyga, jei turiu kokybiškos antienos mėsos, o kad pasilepinimui galite tokios surasti, aš net neabejoju. Pabandykite pasigaminti, gal patiks taip labai ir jums. 



Receptas - be galo paprastas: antienos kulšelės, daug pistacijų ir petražolių. Svarbiausia kulšelių odelę palikti kepimui. Ši gražiai apskrunda. Patiekti suktinukus galima su bulvių koše ar su ryžiais, bet man skaniausia su keptų pupelių pagardinimu. Kas galėtų atsispirti tokiam pasilepinimui?





2 valgytojams reikės:
340 g "Lapino puota" atvėsintų antienos kulšelių mėsos su oda
35 g išlukštentų pistacijų
1 didelės česnako skiltelės
1 vidutinio dydžio svogūno
1 valgomojo šaukšto aliejaus
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 valgomojo šaukšto brendžio
2 valgomųjų šaukštų susmulkintų šviežių petražolių
Maltų juodųjų pipirų
Aliejaus antienos suktinukų apkepimui

Antienos suktinukai su pistacijomis

1. Du gražiausius ir didžiausius kulšelių mėsos gabalėlius švelniai pamuškite, kad mėsa taptų minkštesnė. Pamuštų kulšelių išklotines įtrinkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
2. Įdarui sumalkite likusią kulšelių mėsą (būtinai su oda). Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite aliejuje, kol suminktės. Tada į svogūnus įtarkuokite česnako skiltelę, supilkite brendį, pagardinkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir dar minutę, viską maišant, pakaitinkite.
3. Į maltą mėsą įmaišykite svogūną, petražoles, pistacijas ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos bei gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų.
4. Ant išmuštos mėsos dėkite įdarą. Suformuokite suktinuką, kad kuo daugiau išmušta mėsa apglėbtų įdarą. Suktinuką stangriai suvyniokite į maistinę plėvelę, po to į foliją, kad gautumėte lyg saldainį.
5. Užvirkite prikaistuvį vandens, sudėkite į jį paruoštus suktinukus ir virkite, vos burbuliuojant, 45 minutes. Kai išvirs, ištraukite, atvėsinkite ir palikite suktinukus šaldytuve susigulėti.
6. Prieš tiekiant, išimkite suktinukus iš folijos ir maistinės plėvelės ir ant mažesnės nei vidutinė ugnies apkepkite suktinukus, kad šie gražiai apskrustų ir perkaistų viduje. 
7. Patiekite su pupelėmis, pakeptomis su svogūnais, česnaku ir petražolėmis.

2015 m. rugsėjo 19 d., šeštadienis

Jautienos ir pievagrybių troškinys su rudųjų ryžių ir daržovių plovu

Šį sykį Tau rašau prie bruknių arbatos puodelio, ant manęs leidžiantis ankstyvo rudens sutemoms. Vakaras - šiltas, tvankus, nostalgiškas ir jaukus, nuvedęs mane į retro stiliaus kavinę, kurioje visada apima abejonės dėl antro pyrago gabalėlio... O mintys joje nesustabdomai bėga ir pirštų galiukais materializuojasi telefono akrane. Jau labai seniai pastebėjau, kad dažniausiai žmones keičia skaudūs gyvenimo įvykiai ir sukrėtimai, na, o šiaip paprastai... nors jaučiame, o kartais net labai aiškiai žinome, kad kažkas yra negerai, nieko nedarome. 

Vaikystėje visada svajojau turėti tobulą, t.y. tvarkingą, gyvenimą. Buvau gera, kukli ir pavyzdingai besimokanti mergaitė. Liūdnoji šios svajonės dalis yra ta, kad, bijojau pajudėti iš įprastos patogumo zonos ir nerimavau, kur atsidursiu išėjus iš jos, todėl ir augant pasirinkau jau geriau taip, kaip yra, nei kažko imtis. Bet vieną dieną supratau, kad tobulas kitų akyse gyvenimas - ne man.
 
Ar pastebėjote, kad kartais savęs gailestis kažkokiais logiškai nepaaiškinamais būdais tampa patogia gyvenimo dalimi, o šalia jo įsitaiso ir pavydas visiems besišypsantiems aplinkiniams, kurie džiaugiasi gyvenimu ir patys yra jo architektai, neleidžiantys kad jų pasirinkimus projektuotų kiti. Nusprendžiau būti savo gyvenimo architekte.


Būnant pasyviu savo gyvenimo stebėtoju, ima atrodyti, kad kiti nepatiria tiek daug likimo išbandymų, ir kyla pyktis bei susierzinimas ant viso pasaulio, jog esame kažkokiam užburtam rate, iš kurio neįmanoma pabėgti. Nelengva sau pripažinti, kad viskas įmanoma, tik nors esama situacija nieko gero nežada, nesinaudojame išeitimis - paleisti ir keisti, o siekiame viską bet kokia kaina palikti senose vėžėse, tik kad viskas būtų taip, kaip buvo. Visgi, iš patirties sakau -  siekimas išsisukti nuo pokyčių ir atkurti buvusią situaciją tikrai nereiškia geros savijautos, o tik dar labiau apsunkina vidinę būklę. Būkite drąsūs ir viskas bus gerai! 

Šis lengvas ir nesudėtingai pagaminamas rudųjų ryžių ir daržovių plovas maloniai sušildys vėsią rudens dieną bei puikiai papildys jautienos ir pievagrybių troškinį.

2 valgytojams reikės:
Jautienos ir pievagrybių troškiniui:
250 g "Kitchen me" jautienos steiko "Top Sirloin" be kaulo, supjaustyto kubeliais
Aliejaus
Maltų juodųjų pipirų
Druskos (apie 1/4 arbatinio šaukštelio)
1 didelio svogūno
1 valgomojo šaukšto ir 1 arbatinio šaukštelio pomidorų pastos
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
525 ml jautienos sultinio
1 morkos
250 g pievagrybių
1 česnako skiltelės
Petražolių 

Rudųjų ryžių ir daržovių plovui:
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 didelio svogūno
1 česnako skiltelės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
2 vidutinio dydžio morkų
125 g rudųjų ryžių
po 1/3 arbatinio šaukštelio cinamono, džiovintos kalendros ir malto kumino
500 ml daržovių sultinio
1 cukinijos
60 g anakardžių
70 g špinatų lapelių
Šviežių petražolių lapelių   
 
Jautienos ir pievagrybių troškinys su rudųjų ryžių ir daržovių plovu

Jautienos ir pievagrybių troškinys
1. Labai dideliame puode (turi būti platus) įkaitinkite aliejų (apie pusę valgomojo šaukšto) ir 3 minutes pakepinkite padruskintą ir papipirintą mėsą ant didelės ugnies. Paskui išimkite.
2. Svogūną supjaustykite kubeliais. Į puodą įpilkite dar pusę šaukšto aliejaus.Pakepinkite svogūną ant vidutinės ugnies 3-4 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Sudėkite pusmėnuliais supjaustytą morką ir pomidorų pastą, maišant, pakepkite keletą minučių.
3. Tuo metu nuvalykite grybus, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į keptuvę. Sugrąžinkite į keptuvę mėsą.
4. Suberkite cukrų, įmaišykite sultinį ir troškinkite apie 50 minučių. Baigiant trokšti, įtarkuokite česnaką, susmulkinkite petražoles ir užberkite ant troškinio. Švelniai pakaitinkite ir patiekite.
 
Rudųjų ryžių ir daržovių plovas:
1. Susmulkinkite nedideliais kubeliais svogūną ir sutarkuokite česnako skiltelę. Prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir pakepkite svogųną su česnaku, kol suminkštės. Bekepdami įberkite žiupsnelį druskos. Kol kepa svogūnas, supjaustykite morkas plonais pusmėnuliais ir suberkite pas svogūnus, pakepkite apie 5 minutes ant vidutinės ugnies.
2. Suberkite ryžius, cinamoną, kalandras ir kuminą. Viską gerai išmaišykite. Supilkite sultinį. Supjautykite cukiniją stambokais gabalėliais. Kai sultinys užvirs,sumeskite cukinijos gabalėlius, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 50 minučių, kol ryžiai taps minkšti, o sultinys susigers.
3. Sudėkite špinatų lapelius ir troškinkite dar 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite anakardžius. Padruskinkite, jei reikia, ir papipirinkite. Susmulkinte petražoles ir įmaišykite į plovą.

2015 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Aluje marinuoti ančių petukai, iškepti obuolių patale

Mane kiekvieną rudenį nepaprastai žavi kaip ima lėtėti laikas. Tada kažkaip daug paprasčiau sugrįžti prie savo prigimtinių ciklų. Atrodo, tiesiog nevalingai leidiesi į kelionę namo, kartais po kojomis pajaučiant nepažįstamas žemes. Pavargstant. Bet jei ne tos nežinomybės ir pavojų kupinos kelionės, kur aš būčiau? Ar žinočiau pro kurias duris įlipti į autobusą? Ar patirčiau po didelę savo mažumu šventę kasdien vien dėl to, kad esu gyva?


Ar galima rudenį palikti nuošaly prasmės klausimą? Vystant žolei ir gelstant medžiams, vis tiek tenka ieškotis atsakymų žvaigždėtame danguje ir sielos kertėse. Atitolti nuo įprastinės rutinos. Keistis. Netgi šiek tiek bijoti. Juk darai šį tą tikrai drąsaus. Prisileidi mintis apie laikinumą ir jo paskirtį.  



Jau seniai pastebėjau, kad šios mintys savyje neša ne tik baimę, bet ir kūrimo jėgą: įkvepia apmąstyti, kas nuveikta ir ką daryti su likusiu laiku žemėje, kaip gyventi pilniau. 

Soko - We Might Be Dead Tomorrow


"Go and make interesting mistakes, make amazing mistakes, make glorious and fantastic mistakes. Break rules. Leave the world more interesting for your being here.”
— Neil Gaiman
 



2 alkaniems valgytojams prireiks:
500 g ančiukų petukų "Lapino puota"
250 ml vandens
4 džiovintų čili pipirų
25 g druskos
25 g rudojo cukraus
2 česnako skiltelių
10 g imbiero
1/2 valgomojo šaukšto juodųjų pipirų žirniukų
1/4 valgomojo šaukšto baltųjų pipirų žirniukų
1/2 valgomojo šaukšto malto cinamono
2 anyžių
1 lauro lapo
1/2 valgomojo šaukšto kuminų sėklų
1/4 valgomojo šaukšto krapų sėklų
2 kardamonų
1/4 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių
250 ml tamsaus alaus
1/2 kilogramo obuolių
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 valgomojo šaukšto ištirpinto sviesto

Aluje marinuoti ančių petukai, iškepti obuolių patale

1. Kavamale arba grūstuve sutrinkite juodųjų pipirų, baltųjų pipirų žirniukus, anyžius, kumino sėklas, krapų sėklas, gvazdikėlius ir kardamonų sėklas.
2. Į prikaistuvį supilkite sutrintus prieskonius, vandenį, alų, druską, cukrų, čili pipirus, susmulkintas česnako skilteles, susmulkintą imbierą, sulaužytą lauro lapą, cinamoną, išmaišykite ir užvirkite. Virkite 15-20 minučių, prikaistuvį uždengę dangčiu. Atvėsinkite marinatą iki kambario temperatūros.
3. Užpilkite ančiukių petukus marinatu, kad apsemtų ir palikite 24 valandoms marinuotis.
4.Obuolius, išėmę sėklas,supjaustykite ketvirčiais. Sumaišykite su medumi ir tirpintu sviestu. Sudėkite į kepimo formą. Pas obuolius sudėkite itin gerai nusausintus ir nuvalytus petukus. Uždenkite kepimo indą folija ir kepkite iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 2 valandas.
5. Nuimkite foliją. Kepkite 30 minučių, apverskite petukus ir kepkite dar 30 minučių.

2015 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis

Cukinijų sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Kartais teisingas kelias nebūna pats lengviausias. Dažniausiai todėl, kad jis veda už mūsų "patogumo zonos". Paradoksalu yra tai, kad kai išdrįsti išeiti iš savo patogumo zonos, supranti, kad ne tokia jau patogi ji ir buvo. Keisti yra baisu, bet dar baisiau nugyventi gyvenimą neišeinant iš narvelio, kurio durys visą laiką buvo atidarytos, tik dėl baimės ir pripratimo to nepastebėjome.



Su rudeniu ir pokyčiais į mano gyvenimą sugrįžta tikėjimas, kad esu savo gyvenimo šeimininkė. Sugrįžta ir ramybė prieš save. Tokia netrikdoma kitų nuomonių ir skaidri, nes nieko neliko paslėpto ir neišsakyto. Nors ir labai neskubiai, bet jaučiu, kaip viduje stiprėja taika su savimi ir nieko nebebijau. Nes sunkumai užgrūdina ir taurina sielą. Nes iš chaoso gimsta žvaigždės.   



Mažasis Kovotojau, Tu tik būk stiprus, visad žvelk tiesai į akis, drąsiai priimk iššūkius, kad ir kiek kartų nukristum, atsistok ir eik pakelta galva į priekį. Aš visad su Tavim.   



Dideli ir minkšti. Drėgnesni negu sviestiniai sausainiai, bet traškesni nei keksiukai, bei panašūs į Češyro katiną iš Alisos stebuklų šalyje, kadangi turi sąvybę greitai išnykti iš akių, palikdami tik šypsenas ragavusiųjų lūpose.



24 sausainiams reikės:
210 g miltų (rūšis 405 D)
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 arbatinio šauktelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
100 g greito virimo avižinių dribsnių
120 g kambario temperatūros sviesto
80 g paprasto cukraus
60 g rudojo cukraus
1 didelio kiaušinio
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
230 g cukinijos
100 g kepintų žemės riešutų gabaliukų
200 g juodojo arba pieniško šokolado, kurį labiau mėgstate

Cukinijų sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, kepimo miltelius, druską ir dribsnius.
2. Gerai išsukite visų rūšių cukrų su sviestu, nepatingėkite, tada įmišykite kiaušinį.
3. Cukiniją sutarkuokite burokine tarka ir nusunkite. Įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinio mišinį. Tada įmaišykite riešutų gabaliukus.
4. Suberkite miltų mišinį, išmaišykite. Galiausiai įmaišykite susmulkintą šokoladą.
5. Formuokite iš tešlos dviejų šaukštų dydžio rutuliukus. Išeis dvi skardos. Palikite skardoje tarp rutuliukų tarpus.
6. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 12-14 minučių, kol sausainių pakraščiukai ims skrusti.