2017 m. gegužės 27 d., šeštadienis

Paprastas ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingas

Šalavijų sėklų pudingas - nepamainomas mano (vis šviesesnių ir šiltesnių) rytų maistas. Man patinka, prieš einant miegoti, susiplakti kreminio anakardžių pieno ir juo užpiltas šalavijų sėklas palikti šaldytuve nakčiai išbrinkti. Tai atrodo lyg koks ritualas. Išbrinkusios šios sėklos tampa panašios į permatomus drebučių perlus su tamsiais taškeliais jų viduje. Taigi, ryte, ištraukus iš šaldytuvo, šalavijų sėklų pudingas atrodo pasakiškai ir gundančiai, o yra bene lengviausiai paruošiamas valgis.  


Tai man ir patinka. Be to, jo receptas - itin lankstus, kadangi pačios šalavijų sėklos skonio (praktiškai kaip ir) neturi. Kartais į šį pudingą įmaišau trintų bananų ir malto imbiero bei kardamono. Taip pat mėgstu įberti šiek tiek vanilinio cukraus ir braškių ar mango gabalėlių, o kartais vietoje anakardžių pieno renkuosi kokosų ar migdolų pieną, pasaldintą lašeliu medaus. O kiek dar daug neišbandytų variacijų!



Na, turiu prisipažinti, kad niekada nelekiu paskubomis pirkti populiarių "super maisto" produktų. Pirmą kartą apie šalavijų (chia) sėklas sužinojau prieš keletą metų, kai, pradėjusi bėgioti, perskaičiau pasauliniu bestseleriu tapusią Ch. McDougall knygą "Gimę bėgti", kurioje tikrai įkvepiančiai aprašomos Tarahumaros genties žmonių bėgimo technikos, kai (vienu bėgimu), nepaisant amžiaus, įveikiami šimtai kilometrų be poilsio, patogių bėgimo batelių ir, akivaizdu, ilgesnių stabtelėjimų užkąsti, jėgas atgaunant saujele šalavijų sėklų. „Chia“ majų kalboje reiškia „stiprybė“ ir tiksliai apibūdina šių sėklų savybę stiprinti organizmą ir suteikti energijos.  
 


Nors bėgioti basomis nepradėjau, knyga mane paskatino išbandyti šalavijų sėklų gėrimą, t.y. šaltame vandenyje, paskanintam medumi ir žaliosios citrinos sultimis, išbrinkintas šalavijų sėklas. Šį gėrimą ir jo suteikiamą sotumo jausmą pamėgau iš karto, bet vėliau vis dažniau ėmiau ruošti šalavijų sėklų pudingą.


4 valgytojams prireiks:
1/2 puodelio (80 g) anakardžių
8 džiovintų datulių (be kauliukų)
2 puodelių šalto vandens (500 ml)
Druskos
1/8 arbatinio šaukštelio cinamono
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
6 valgomųjų šaukštų (apie 72-80 g) ispaninio šalavijo (Chia) sėklų

Paprastas šalavijų (chia) sėklų pudingas

1. Nuplaukite anakardžius ir datules. Užmerkite juos 4-6 valandoms, bet ne ilgiau nei 12 valandų. Nupilkite nuo išbrinkusių anakardžių ir datulių vandenį, nuskalaukite juos.
2. Išbrinkusius anakardžius, datules, 2 puodelius šalto vandens, gerą žiupsnį druskos, cinamoną ir vanilinį cukrų elektkriniu trintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
3. Suberkite ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišykite, kad jos tolygiai pasiskirstytų plakinyje. Praėjus 5 minutėms, vėl išmaišykite. Palaukite 10 minučių ir dar kartą išmaišykite.
4. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 4 valandas ar per naktį, kol sėklos išbrinks.
5. Patiekite su graikišku jogurtu, pagardintu skystu medumi ir vanile, žemės riešutų sviestu ir trintomis mėlynėmis ar braškėmis. Pasiruoškite, nes tuoj įsimylėsite šį paprastą šalavijų sėklų pudingą. 

2017 m. gegužės 19 d., penktadienis

Matcha arbata su naminiu migdolų pienu

Mėgstu arbatas. Jos labai artimos mano kiek romantiškai širdžiai. Mėgstu ruošti jas, svajoti apie jas, jausti, kaip arbatos šiluma apgaubia gerklę. Naminių uogienių, nefasuotų arbatžolių, arbatos pakelių prikrauta spintelė ir tas jausmas, kai aromatingos, su meile paruoštos arbatos kupinas puodelis atkeliauja į rankas - mano džiaugsmai. Taigi, ir šis žaliosios matcha arbatos su pienu receptas išbandytas jau ne kartą. Jis vertas ne vieno pagyros žodžio ir man nepamainomas. Arbata gaunasi švelni, kreminė ir netgi šiek tiek tiršta, išraiškingo skonio - dvelkianti žemiškumu, ką tik nuraškytais riešutais ir šviežiai pjauta žole. Iš tiesų, nei kiek neperdėdama, galiu pasakyti, kad popietinis šios arbatos gėrimo ritualas, apipintas matcha miltelių, migdolų pieno bei medaus magija, įkvepia mane būti nuoširdesne ir dėmesingesne, net jei jaučiuosi kiek pavargusi.


1 puodeliui reikės:
Migdolų pienui reikės: 
50 g migdolų 
Šalto vandens

Matcha arbatai reikės: 
1 su 1/2 arbatinio šaukštelio matcha arbatos miltelių
1 su 1/2 valgomojo šaukšto karšto vandens 
250 ml naminio migdolų pieno 
1-2 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus 

Matcha arbata su naminiu migdolų pienu

1. Migdolų pienui nuplaukite migdolus. Išmirkykite juos 8-12 valandų (patogiausia mirkyti per naktį) kambario temperatūroje. Išmirkę migdolai taps beveik dvigubai didesniais. Po mirkymo migdolus nuskalaukite. Sudėkite išmirkytus migdolus į maisto maišytuvą. Užpilkite 300 ml šalto vandens. Malkite dideliu greičiu 2-3 min. Gautą masę perkoškite per dvigubai perlenktą marlę taip, kad joje liktų kuo sausesnė masė.
2. Mažame prikaistuvy ant vidutinio kaitrumo ugnies užvirinkite migdolų pieną. Tuo metu į stiklinę suberkite žaliosios matcha arbatos miltelius, užpilkite 1 valgomuoju šaukštu su puse karšto, bet ne verdančio vandens ir gerai išplakite, kol išputos. Plakti galite šakute ar maža plakimo šluotele.
3. Supilkite karštą (bet ne verdantį) pieną ir vėl gerai išmaišykite. Pasaldinkite kokybišku medumi.

2017 m. gegužės 18 d., ketvirtadienis

Karštos pusryčių ryžių ir obuolių salotos

Ruošiant sočius, karališkus darbo dienos pusryčius, visada labai praverčia šaldytuve pasidėtų virtų ryžių ar kitų kruopų likučiai. Prieš lįsdama po dušu, smulkiais kubeliais supjausčiau porą saldžių obuolių, greitai, trumpai kepimo inde sumaišiau juos su graikiniais riešutais, druska ir cinamonu, ant viršaus užbarsčiau šiltam vandeny nuplautų, suminkštėjusių razinų ir, paėmus prikaistuvį, šliukštelėjau (jame ištirpinto) kokosų aliejaus, o po gero pusvalandžio, jau virdama kavą, suverčiau ryžių likučius ir pašoviau į orkaitę dar dešimčiai minučių, kad ryžiai sušiltų ir sugertų skonius bei kvapus, o tada jau skanavau - čepsėdama, su pasimėgavimu iki paskutinio kąsnelio, todėl ir jums rekomenduoju padaryti tą patį. Jei neturite ryžių, vietoje jų puikiai tiks virti grikiai, perlinės kruopos ar kynva.




2 valgytojams prireiks:
1 puodelio (250 ml) virtų ryžių (pvz., basmati)
40 g gerai (po karštu vandeniu) nuplautų razinų
1 didelio obuolio
30 g nuplautų ir šiek tiek pasmulkintų graikinių riešutų (galite pakeisti anakardžiais arba žemės riešutais be luobelių)
Druskos
Cinamono
2/3 valgomojo šaukšto ištirpinto kokosų aliejaus


Karštos pusryčių ryžių ir obuolių salotos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
2. Razinas užmerkite karštame vandenyje, kol supjaustysite obuolį.
3. Nuplaukite obuolį ir supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais.
4. Kepimo inde obuolio kubelius sumaišykite su nusunktomis razinomis, riešutais, ištirpintu kokosų aliejumi, žiupsniu druskos ir keletu žiupsnelių cinamono. Kepkite orkaitėje 30-35 minutes, kol obuolys suminkštės. Praėjus 15 minučių, atsargiai pamaišykite.
5. Pas iškepusius obuolius suverskite ryžius, gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių.
6. Paragaukite, pagal skonį, jei reikia, pagardinkite druska ir cinamonu.