2017 m. gruodžio 30 d., šeštadienis

Ožkos pieno sūrio rutuliukai

Į ne vieną vakarėlį esu nešusis šiuos ožkos pieno sūrio rutuliukus (kuriais mane galite maitinti, kad ir kiekvieną dieną).

Jų idėją prieš keletą metų nusižiūrėjau iš Beatos virtuvės - šį tą išmečiau (petražoles ir laiškinius česnakus), šį tą pridėjau (šiltai kvepiančius čiobrelius ir graikišką jogurtą), šį tą pakeičiau (džiovintas spanguoles į šviežias datules), kol receptą pritaikiau pagal savo skonį. Jums rekomenduoju padaryti lygiai taip pat.

Nes man šie ožkos pieno sūrio rutuliukai - tikrai kažkas nepaprasto ir verti, kad kievienas parašytų savo jų recepto versiją. Minkšti, švelnūs, pikantiški, salstelėję, riešutiniai. Be to, jie elegantiški, greitai pagaminami, o jų skonis, atitaikytas pagal jūsų širdį, pranoks net skeptikų lūkesčius, paskatinus paragauti, prieš smerkiant.

Prie šių ožkos pieno sūrio rutuliukų aš mėgstu patiekti vynuogių - pastarąsias dažnai valgome tiesiai nuo kekės, kad kiekvienas galėtų pasirinkti, kiek jam norisi vynuogių. Nereikia nė sakyti, kad gaivių vynuogių ir sodraus sūroko ožkos pieno sūrio kontrastas padaro šį derinį itin nuostabiu - paragavus, sudėtinga liautis. Norisi skanauti ir skanauti.
 
10 ožkos sūrio rutuliukų reikės:
150 g minkšto ožkos pieno sūrio (kambario temperatūros)
2 arbatinių šaukštelių tiršto graikiško jogurto
Žiupsnio džiovintų čiobrelių
3 šviežių minkštų datulių
25-30 sausoje keptuvėje vos vos paskrudintų migdolų (prižiūrėkite, kad nesudegtų)
10 didelių vynuogių

Ožkos pieno sūrio rutuliukai

1. Minkštą ožkos pieno sūrį dubenyje gerai sumaišykite su jogurtu ir žiupsneliu džiovintų čiobrelių, kurie rutuliukams suteiks gaivumo.
2. Išimkite iš datulių kauliukus ir jas smulkiai supjaustykite, įmaišykite į ožkos pieno sūrio masę. Tai paprasčiausia padaryti šakute.
3. Drėgnomis rankomis suformuokite 10 rutuliukų. Vienam rutuliukui prireiks apie 2 arbatinių šauktelių gautos masės.
4. Itin smulkiai sukapokite atvėsusius (kitaip ožkos pieno sūris ims tirpti) migdolus ir gautuose trupiniuose apvoliokite rutuliukus. Paruoštus rutuliukus palikite bent 2 val. pastovėti šaldytuve.
5. Tiekite su vynuogėmis.

2017 m. gruodžio 16 d., šeštadienis

Valgomos dovanos: šokoladinė granola su apelsinų cukatomis ir mažyčiais traškiais meduoliais


Meduoliai - kaip kad prekybos centre pirkti mandarinai ar karšto vyno siurbčiojimas, priklauso Kalėdų laukimui. Taigi jau antra savaitė mūsų namuose ruošiama šokoladinė granola su apelsinų cukatomis ir mažyčiais traškiais meduoliais, užkvėpinančiais visus namus (man čia labai patinka kuo daugiau prieskonių). 


Dažniausiai klausantis Frank Sinatra kompaktinio disko "Christmas Songs" įrašų. Na, kas gi bent šiek tiek nepasiilgsta puikiai pažįstamų kalėdinių melodijų? Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad aš jas net labai mėgstu. Ir kartas nuo karto sau panosėje niūniuoju, ypač įsitaisiusi šalia skarotos, daugybe spalvotų lempučių žybsinčios Kalėdų eglutės. 


Meduoliai, į kuriuos įdedamas geras žiupsnis meilės, Kalėdoms yra nuostabu. Kaip ir Adventui. O jei dar iškepti be kiaušinių ir pieno produktų. Jie kaip reikalas pagardina švenčių laukimą ir įgauna visai kitą prasmę. Meilės, rūpesčio ir dėmesio. Nežinodamas, kad šie meduoliai - be gyvulinės kilmės produktų, spėliotum, jog jie tikrų tikriausiai pagaminti bent jau su sviestu. Šokoladinė granola, apelsinų cukatos ir mažyčiai traškūs meduoliai labai šauniai vienas kitą papildo, o ir skamba bei atrodo gerai




Turėčiau perspėti, kad šis derinys ypač turėtų patikti tiems, kurie neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, tokiu atveju ir granolos stiklainį bus sunku padėti į šalį. Bet kuriuo paros metu - ją skanu pakramtyti net prieš miegą. Aš mėgstu vienu metu pasiruošti šios granolos daug ir laikyti sandariame stiklainyje arba išdalinti į mažesnius stiklainius ir dovanoti. Abejoju, ar tokios rūšies granolos galima įsigyti parduotuvėse, dar labiau abejoju, ar įmanoma jai atsispirti.

Šią granolą gaminu keturiais etapais – iš pradžių užminkau meduolių tešlą, tada iškepu granolą, po to – meduolius ir galiausiai, kai granola bei meduoliai visiškai atvėsta, aš juos sumaišau, įberdama dar ir gerą saują apelsinų cukatų, ir supilu į stiklainį. Kaip supratote, nuo pradžios iki pabaigos galima apsisukti ir per gerą valandą, tačiau tai nėra paprasta kaip du kart du: reikia darbuotis, atliekant kelis veiksmus, vienu metu. Pavyzdžiui, aš paprastai gurkšnoju kažką karšto, kočioju meduolių tešlą ir bėgu prie orkaitės pamaišyti granolos, burdama: "oi, prašau, prašau, granola, tu tik skaniai apskrusk... tik labai skaniai apskrusk!"



Šokoladinei granolai reikės:
100 g medaus
60 g kokosų aliejaus 
1 vidutinio dydžio gerai prinokusio banano
100 g graikinių riešutų
300 g (stambių) viso grūdo avižinių dribsnių
2 arbatinių šaukštelių meduolių prieskonių (aš pati maišau taip: 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono, 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero, 1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono, 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų anyžiaus sėklų, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių)
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
30 g kokybiškos kakavos miltelių
50 g nesaldintų kokosų drožlių 
100 g stambiai sukapoto juodojo šokolado (70 proc. ir daugiau kakavos masės)
100 g apelsinų cukatų 

Meduoliams be kiaušinių ir pieno produktų reikės: 
1/2 valgomojo šaukšto maltų linų sėmenų
1 su 1/2 valgomojo šaukšto šilto vandens 
40 g kokosų aliejaus
30 ml augalinio pieno
100 g medaus 
200 g miltų
2 arbatinių šaukštelių meduolių prieskonių (aš pati maišau taip: 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono, 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero, 1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono, 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų anyžiaus sėklų, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių)
1/2 arbatinio šaukštelio sodos
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Šokoladinė granola su apelsinų cukatomis ir mažyčiais traškiais meduoliais

1. Medų ir kokosų aliejų ištirpinkite. Bananą nulupkite ir kartu su skystu medaus ir kokosų aliejaus mišiniu sutrinkite iki vienalytės tyrelės.    
2. Graikinius riešutus sukapokite peiliu iki stambių trupinių. Sumaišykite juos su avižų dribsniais, meduolių prieskoniais, druska, kokosų drožlėmis ir kakavos milteliais.
3. Medaus, kokosų aliejaus ir banano mišinį užpilkite ant sausų sudedamųjų dalių mišinio, gerai išmaišykite.
4. Gautą masę tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
5. Šaukite į 160 C temperatūros orkaitę skrudinti apie 40-50 minučių. Vis pamaišykite, kad granola tolygiai apskrustų ir nesudegtų. Praėjus 30 minučių, į karštą granolą įmaišykite šokoladą ir kepkite toliau - dar apie 10-20 minučių. Šokoladas ištirps ir skaniai apsivels aplink avižas ir riešutus bei šiek tiek sulipdys juos.
6. Kai granola atvės, įmaišykite į ją apelsinų cukatas ir meduolius.

Kepam meduolius:
1. Linų sėmenis sumaišykite su vandeniu ir atidėkite į šalį brinkti.
2. Kokosų aliejų, augalinį pieną ir medų, vis pamaišydami, pakaitinkite puode ant mažos ugnies, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį, kol gautas sirupas taps šiltas.
3. Miltus persijokite su meduolių prieskoniais, soda ir druska.
4. Į miltus sukrėskite išbrinkusias linų sėmenis, supilkite šiltą sirupą ir gerai sumaišykite, kol tešla sulips į vieną gumulą. Šį gumulą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent pusei valandos, geriausia - keletui. Jei tešla labai sukietėjo, prieš kočiodami, palikite ją šiek tiek sušilti.
5. Ant stalo pabarstykite miltų ir plonai iškočiokite tešlą (apie pusės centimetro storumu). Mažomis formelėmis išspauskite meduolius. Meduolius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apie 7-10 minučių kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol meduolių pakraščiukai dailiai apskrus.