2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu

Esu dėkinga, kad gyvenu šalyje, kuri turi visus keturis metų laikus, ir kad taip lengva jausti ribas tarp jų, skaitant juos kaip knygą, diena po dienos. Jei gatves apkrenta spalvas praradę lapai, prie upių krantų įsikuria žvejai, o, trumpėjant dienoms, vis dažniau tenka namo grįžti tamsoje ir, suradęs plyšelį, žvarbus vėjas lenda po rudeniniu paltu, žinau, kad lapkritis ir pirmasis sniegas jau nebetoli. Taip, vis la­biau gilėjant rudeniui, kai pašiurpus sukuosi į šalikus ir apklotus, juntu, kaip murkiantis jaukumas švelniau ir švelniau glaustosi aplink sielą.



Kambaryje šilta, spragsi žvakės, rankose garuojanti arbata, už lango sutemose girdėti lietus ir vėjas, nuo jų šnabždesių ramiai tvaksi širdis. Tai toks susikaupimo metas, kai kažkaip natūraliai vėl ir vėl užplūsta egzistenciniai klausimai ir aiškiau pajuntu, kokia trapi kiekviena akimirka. Nuo to nebėgu, prisijaukinu laikinumą. Tai netgi būtina, kad patirčiau, jog iš tiesų gyvenu ir išdrįsčiau keistis.

Nekantriai laukiu svečių. Vakarienei vegetariška lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu. Labai norėjau su ricotta sūriu, bet, kaip tyčia, parduotuvėje nebuvo nei vieno indelio. Taigi, teko sugrįžti prie įprasto recepto, tačiau rezultatas nei kiek nenuvylė, mano žmogus netgi paragino juo pasidalinti su jumis (kaip supratote, šią lazaniją jis įvertino itin puikiai). Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu – švelni, minkšta, kreminė ir šildanti.
Šios lazanijos, kaip ir bet kurios kitos lazanijos versijos, geriau nepjaustyti, vos tik jai iškepus, o palikti pastovėti bent 10-15 minučių.  


Moliūgų padažui reikės:
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
50 g sviesto
2 vidutinio dydžio svogūnų
2 didelių česnako skiltelių
2 vidutinio dydžio morkų
1400 g nulupto ir išimtomis sėklomis moliūgo
1 valgomojo šaukšto džiovintų čiobrelių
2 arbatinių šaukštelių maltos saldžiosios paprikos
2 - 3 valgomųjų šaukštų grietinėlės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Baltojam padažui reikės: 
80 g sviesto
3 šaukštų miltų
1 l pieno
1/3 šaukštelio muskato kevalų miltelių
200 g parmezano

3 šalavijų lapelių
1 vištienos sultinio kubelio

Taip pat reikės:
Lazanijos lakštų

Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu

Moliūgų padažą gaminsim taip:
1. Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir kepkite su aliejumi ir sviestu 3-5 min. Nulupkite, sutrinkite česnakus ir įmaišykite į svogūnus. Morkas nulupkite, sutarkuokite ir įmaišykite į svogūnus su česnakais. Kepkite apie 5-6 minutes, kol morkos suminkštės.
2. Moliūgą sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite moliūgą ir kepkite, kol suminkštės, vis pamaišydami, uždengę apie 15 min. Paskui įmaišykite čiobrelių, grietinėlės, paprikos, druskos ir maltų juodųjų prieskonių. Troškinkite ant mažos ugnies 5 min. Troškinant keptuvė turi būti uždengta.

Gaminant lazaniją, baltajį padažą visada naudoju dar šiltą, kadangi atvėsęs jis tampa itin tirštas, o tai apsunkina šlakstymo procesą.
Baltąjį padažą gaminsim taip:
1. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišydami plakimo šluotele kepkite 3-4 min., kol išnyks žalių miltų skonis. Maišant supilkite pieną, sudėkite šalavijų lapelius, užvirkite ir pavirkite (nuolat maišant) apie 2 min. Pagardinkite tarkuotu muškato riešutu ir sultiniu. Nuimkite nuo ugnies, 3 minutes palikite atvėsti, išimkite šalavijų lapelius, o tada įmaišykite sūrį.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Pirmiausiai ant kepimo indo dugno tolygiai paskleiskite pusę moliūgų padažo, tada valg. šaukštu užpilkite ploną baltojo padažo sluoksnį. Tuomet išdėliokite pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleiskite likusį moliūgų padažą, ant jo vėl užpilkite baltojo padažo sluoksnį. Dar kartą išklokite lazanijos lakštus, ant jų užpilkite likusį baltąjį padažą.Kepkite įkaitusioje orkaitėje maždaug 30-40 minučių, kol lazanijos viršus apskrus. Skanaus!

2013 m. spalio 22 d., antradienis

Viskas yra saikas... įskaitant saiką

Man dažnai visi, kaip susitarę, kai pietus išmainau į pyrago gabalėlį ar bandelę, primena, jog labai svarbu valgyti sveikai ir subalansuotai. Bet lygiai taip pat svarbu, o man net svarbiau, valgyti lėtai ir mėgaujantis tai, ko tuo momentu trokšta širdis. Jei skubiai tenka suryti maistą, kurio tuo metu nenoriu, ne tik nespėju pajausti sotumo, bet ir nepavyksta juo pasimėgauti, atvirkščiai, atrodo šis užstringa kažkur tarp gerklės ir skrandžio. 


Tikriausiai esate pastebėję, kad, greitai valgant, labai lengva persivalgyti, kai staiga pajunti ne sotumo, o sunkumo jausmą. Taip yra todėl, kad smegenims „pasakyti“ skrandžiui, kad jis jau pakankamai pilnas, reikia apie 20 minučių. Todėl valgyti visada, kai tik pagaunu save,kad skubu, stengiuosi, skiriant pakankamai dėmesio maistui, kuris yra mano lėkštėje, ir gardžiuojantis kiekvienu kąsneliu. Gardžiuotis, nemėgstant maisto, kurį valgai, beveik neįmanoma, net jei tai ir sveikas bei teisingas maistas. Be to, koks maistas gali būti nenaudingas mūsų organizmui, jei jis pagamintas su meile, be konservantų, blokuojančių sotumo jausmą, ir valgomas saikingai bei lėtai? 


Taigi, kai man tenka rinktis tarp daržovių ir pyrago, aš visada paklausiu pilvelio, ko jis nori. Ir dažniausiai į mano kasdieninį meniu būna įtraukti ne saldėsiai, o salotos, sūriai, varškė ir sriubos. Bet kai užsimanau, be jokios sąžinės graužaties, doroju blynus vidurnaktį, užsigerdama kakava, ir nebūna teisingesnio pasirinkimo man tą akimirką. Kaip sakė J. Child: "viskas yra saikas... įskaitant saiką". Kalbant rimčiau, praeitą vakarą labai užsimaniau salotų su saldžiarūgščiu padažu.  


Šias gaivias salotas įkvėpė baltieji ridikai, kurių paragauti atvežė tėtis. Jau kelis kartus jas gaminau, todėl turbūt nereikia nei sakyti, kad kol kas apsistosime ties jomis ir valgysime, kol atrasime kažką tokio paprasto ir skanaus naujo. Tai gali užtrukti, nes, prisipažinsiu, šiuo metu mintys sukasi tik apie šias salotas, o rūsys, kaip tyčia, pilnas obuolių, ridikų ir morkų.


2(kaip pagrindinis patiekalas)-4(kaip garnyras) valgytojams reikės:
1 vidutinio dydžio baltojo ridiko (apie 130 g)
2 nedidelių morkų (apie 130 g)
1 vidutinio dydžio obuolio (apie 130 g)
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 1/5 - 2 valgomųjų šaukštų sojų padažo
3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 česnako skiltelės
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Baltųjų ridikų, morkų ir obuolių salotos su saldžiarūgščiu užpilu 


1. Baltąjį ridiką nulupkite, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (idealu, jei turite šiaudelių tarką). Užberkite druska, išmaišykite ir palikite pastovėti 10 minučių, kol išsiskirs sultys.
2. Nuskuskite morkas ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais. Obuolį taip pat supjaustykite šiaudeliais, ant jų užpilkite 1 šaukštą citrinos sulčių, išmaišykite.
3. Gerai nuspauskite baltąjį ridiką, kad salotos "nepavandeniuotų" ir sumaišykite su morkomis ir obuoliais.
4. Užpilui šiek tiek pašildykite medų, kad suskystėtų. Truputį atvėsinkite, sumaišykite su sojų padažu ir 2 šaukštais citrinos sulčių. Įtarkuokite česnako, išmaišykite. Lėtai pilant įmaišykite aliejų.
5. Užpilkite užpilą ant ridiko, morkų ir obuolio mišinio ir išmaišykite. Skanaukite!

2013 m. spalio 20 d., sekmadienis

Keksiukų kepimo alchemija

Leiskite sau truputį paišdykauti – būkite šiek tiek laukiniais; tokiu būdu jūsų širdis niekada nesudžius. Vaikas nepameta blizgančių akių, tai suaugę pasako, kaip jis turi atrodyti, kad įtiktų normoms ir taisyklėms. Vaikas nenustoja fantazuoti, tai suaugę liepia jam nusiimti rožinius akinius ir pradėti į gyvenimą žiūrėti rimtai. Jei apleidai savo vidinį vaiką, iš naujo jį pažink: tikėk savo įsivaizduojamu pasauliu, įgyvendink idėjas čia ir dabar, neatidėliojant ir nelaukiant geresnių laikų, priimk viską, kas pas Tave ateina be kritikos ir smerkimo, o svarbiausia žaisk. Žiūrint į gyvenimą kaip į žaidimą, pastebi, kad yra ne tik negatyvi gyvenimo pusė, kad piktieji veikėjai iš tiesų yra nelaimingi, vieniši, sudžiūvusioms širdims, kuriem šypsenos ir dėmesio reikia kaip niekam kitam. Vaikiškumas leidžia greičiau jiems atleisti, lengviau atsikelti parkritus, net jei nubrozdinti ne keliai, o širdis.


Leiskite sau truputį pasmaližiauti - išsikepkite vanilinių keksiukų, užtupdykite jiems sviestines kepuraites ir lėtai pasimėgaujant suvalgykite vieną kitą prie pavakario nesaldintos arbatos. Iš tiesų, visai nesvarbu, ar jūsų lėkštutės "nėriniuotos", ar pačios paprasčiausios vienkartinės, "kepurėti" keksiukai atneša į širdį vėjavaikišką džiaugsmą ir kartu ramumą, kad viskas yra ir bus gerai su pasauliu. Net jei jis kartais sukasi ir ne į tą pusę, kurią tikiesi. Išsikepkite jų, kai norite jaukiai pasitikti svečius, kai apima keista apatija, kai įsimylite, kai norisi kažko saldaus, kai apima įkvėpimas ir būtinai, kai pajuntate, kad atėjo laikas sustoti.



Ar kada bandėte iškepti keksiukus be elektrinio plakiklio? Kai užsimanau plakti ir maišyti, aš visada išsitraukiu medinį šaukštą, užsidegu keletą žvakių ir imu sukti sviestą su cukrumi 10-15 minučių, kol masė pasidaro puri. Sunku pasverti kiek meilės ir dėmesio tokiu būdu įmaišoma į tešlą, bet keletas prakaito lašų išliejami tikrai.



Jūs žinote, kas yra ilgas pasivaikščiojimas ar bėgiojimas, kai visos mintys kažkur išgaruoja. Šių keksiukų kepimas be elektrinio plakiklio labai panašų į tai - išsisklaido nuovargis ir liūdesys. Pagaliau, kai į sviesto masę įmaišote kiaušinius, pieną ir miltus, gauta tešla pripildote keksiukų "sijonėlius", galite atsisėsti prieš orkaitę ir pažvelgti, kaip pučiasi jūsų užmaišyti keksiukai, patirti skanėstų kepimo namie žavesį.



Šie keksiukai - lengvi, purūs, kiek saldūs ir aromatingi. Taip, jie vieni iš geriausių ir dažniausiai kepamų, kai noriu ko nors iš tiesų paprasto. Išbandykite, tikiu neliksite jiems abejingi ;)
 
12 keksiukų reikės:

115 g kambario temperatūros sviesto
90 g cukraus
175 g miltų
1 ir 1/3 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 vidutinio dydžio kiaušinių (kambario temperatūros)
8 g vanilinio cukraus su natūralia vanile
5 valgomųjų šaukštų pieno (kambario temperatūros)
Nedidelio žiupsnelio druskos (ne daugiau nei 1/4 šaukštelio) 
Sviestiniam kremui reikės: 
115 g kambario temperatūros sviesto
200 g persijotos cukraus pudros
1 šaukšto džemo

Vaniliniai keksiukai su sviestiniu kremu

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Į kepimo skardą sudėkite keksiukų "sijonėlius".
3. Persijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos.
4. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite gabalėliais, sudėkite į didelį dubenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir ištrinkite su sviestu, kol masė taps puri ir šiek tiek pašviesės. Maišant su mediniu šaukštu, tai užtruks apie 10 minučių.
5. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius.
6. Dalimis įmaišykite miltus ir pieną: pirma, 1/3 pieno, tada 1/3 miltų, po to vėl pieno ir t.t. Nepermaišykite, tik kol nesimato sausų miltų. Gausis gana tiršta tešla. Padalykite tešlą tarp paruoštų formelių. Kepkite apie 20 minučių. Neperkepkite, nes keksiukai praras drėgmė. Kremu keksiukus puoškite tik,kai jie visiškai atvės.
7. Kremui sumaišykite sviestą su cukraus pudra, kol gausite purią masę. Tada įmaišykite per sietelį ištrintą džemą.

2013 m. spalio 17 d., ketvirtadienis

Gyvenimo su šypsena principai

Klausausi...:
James Arthur - Impossible
Drew Ryniewicz - Billie Jean
Ellie Goulding & Erik Hassle - Be Mine
ZAZ - La Vie en Rose 
Madeleine Peyroux - To Love You All Over Again 



Pastaruoju metu jaučiu labai daug meilės aplinkui save. Atrodo, kad ji sklinda iš visų: artimųjų, gamtos, netgi nepažįstamų žmonių. Jaučiu meilę, kai Aušra man padovanoja savo mėtines pastiles, tik dėlto, kad aš jas labai mėgstu. Jaučiu meilę, kai Izolda pasidalina paskutiniu likusiu sumuštiniu. Kai Viktorija įteikia medžio lapą su prasmingu eilėraščiu ant jo. Kai rudeniniai lapai įsivelia į plaukus. Kokia laimė!



Gaunama meilė man padeda geriau suprasti du labai svarbius gyvenimo su šypsena principus:
Pirma, būtina mylėti save. Jei visą laiką stengsiesi būti tokia (-iu), kokia (-iu) tikisi, kad būsi kiti, ir grauši save, jog Tau tai nepavyksta, išnaudosi labai daug vidinės energijos ir nesužinosi, koks nepakartojamas stebuklas esi. Nesužinos to ir kiti.

Antra, būtina meile dalintis. Pasakyk žmonėms, kuriuos myli, kaip Tau svarbu, kad jie yra šalia, kokie jie puikūs, jog nusišypsai, vien išgirdus (-ęs) jų balsą telefono ragely ar juos išvydus (-ęs). Atrodo, tai - savaime suprantamas dalykas, bet pabandyk ir aplink Tave ims gimti stebuklai. Dažniau šypsokis ir apkabink, dažniau pabučiuok ir padrąsink, dažniau išklausyk, rečiau smerk ir kritikuok. Kaip rašė V. Hugo, "džiaugsmas, kurį mes teikiame kitiems, yra žavus tuo, kad, užuot nublukęs, kaip kiekvienas kitas atspindys, sugrįžta į mus, dar labiau spindėdamas."


Taigi, mano kiekvienos paprastos dienos tikslas - suteikti sau ir kitiems nors truputį džiaugsmo. Kai kuriems ši mano gyvenimo vizija yra juokinga, kiek naivi, bet, kai pastebiu, kad ir gyvenimo džiaugsmo skeptikai, matydami mane besišypsančią, tuo užsikrečia, negaliu nekartoti - nebijokite gyventi savo gyvenimo labai mylėdami save ir kitus bei atrodydami truputį juokingi kitų akyse. "Ir tie, kurie buvo pastebėti šokant, atrodė visiškai nenormalūs tiems, kurie negalėjo girdėti muzikos" (Nyčė).


2 valgytojams reikės:
100 g ilgagrūdžių ryžių
1 šaukšto augalinio aliejaus
2 kiaušinių
3-4 šaukštų sojų padažo

Su kiaušiniais kepti ryžiai

1.Užkaiskite virdulį vandens. Suberkite gerai nuplautus ryžius į puodą, truputėlį pasūdykite, įpilkite 1000 ml verdančio vandens. Kai vanduo ims kunkuliuoti, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 12 - 15 min., kol ryžiai išvirs.
2.Nukoškite ryžius, nuplaukite lediniu tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite. Palikite 1-2 val. pastovėti, kad ryžiai nudžiūtų.
3. Wok arba didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Lengvai išplakite kiaušinius ir supilkite į keptuvę arba wok. Pakraipykite keptuvę, kad kiaušiniai išsilietų ant dugno. Kepkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišant ir smulkinant, kol sustandės (apie 1 min).
4. Sumaišykite kiaušinius su ryžiais ir kepkite toliau, nuolat maišant, ant didelės ugnies apie 3-4 minutes, kol ryžiai gerai aplips smulkiais kiaušinių gabalėliais. Galiausiai supilkite sojų padažą, išmaišykite ir tuoj pat patiekite.

2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Fall is falling

Iš ankstyvo spalio rūkų staiga išnyra kaiminystėje esantys namai, medžiai, bėgiai... pats iš savęs kuriasi pasaulis. Su kiekviena minute įgauna vis aiškesnį pavidalą. Kurį nuglostau akimis. Ant žemės skamba variniai lapai. Dar nesužerti į krūvas. Kiek rudeniškai graudžiai... Bet iš orkaitės sklinda šiluma. Gardus morkų keksiukų kvapas. Ir pasijuntu taip saugiai ir taip toli nuo liūdesio.

Įpilu į termosą kavos. Ištraukiu iš šaldytuvo pieną. Ruošiamės mažai iškylai prie Nemuno. Dėl visa ko pasiimame ir skėčius - saulė vis užeina už debesų. Įsitaisome prie pat vandens ant gulinčio medžio kamieno. Ruduo jau įbridęs į Nemuną - vėjas nedraugiškai plevena bangeles ir į vandenį nuo medžių sukritusius lapus. Sunku rudenį nuraminti vėją ir save. Bet tokiomis akimirkomis man visada atrodo, kad nėra nieko pasaulyje gražiau už auksinį rudenį ir tą tolimųjų pasaulių ilgesį, kurį pajunti kažkur giliai krūtinėje.
 
Grįžtame vėlai, senai nusileidus saulei. Spragsi pliska įžiebtos žvakės. Vėlyvo vakaro jaukumą dar labiau audžia iš arbatos puodelių kylantys garai. Už lango - visas dangaus skliautas pripildytas žvaigždžių. Nutylam ir klausomės žvaigždžių paslapčių. Ir muzikos...

Colorblind Counting Crows
Breathe Me Sia
Reading in Bed Emily Haines & The Soft Skeleton
Killing Me Softly (With His Song) The Fugees
Goo Goo Dolls Iris


Jau labai seniai buvau kepusi morkų keksiukus popiečio kavai akompanuoti. Nepaisant stiprios keksiukų su persikais konkurencijos, praeitą savaitgalį gaminau šiuos paprastučius - be sviesto ir cukraus. Bet su medumi, meduolių prieskoniais ir apelsino žievele. Kepdami jie neįtikėtinai gardžiai kvepia. Keksiukai iškepa nesaldūs, aromatingi ir itin minkšti. Kita jų pergalės priežastis buvo ta, jog šiuos keksiukus labai lengva iškepti: užtenka vos pusvalandžio užmaišyti jų tešlai. Taigi, labai skanu, paprasta ir jauku, tik, prieš ragaujant, būtinai leiskite jiems atvėsti.
   
12 keksiukų reikės:
300 g (apie 4-5 vidutinio dydžio morkos) nuskustų, smulkiai sutarkuotų morkų (aš tam naudoju sūrio tarką)
300 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto ir 1/2 arbatinio šaukštelio imbierinių sausainių prieskonių mišinio (galite susimaišyti ir savo, imant po pusę valgomojo šaukšto cinamono bei imbiero ir 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėl)
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
225 g skysto medaus (jei medus - sustingęs, pašildykite)
215 ml (7/8 puodelio) be kvapio (neutralaus) saulėgrąžų arba rapsų aliejaus
1 didelio apelsino nutarkuotos žievelės
3 didelių kiaušinių
60 ml graikiško jogurto 
Papuošimui: cukraus pudros

Minkšti morkų keksiukai su meduolių prieskoniais ir medumi

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Pirmiausia, nuskuskite ir sutarkuokite morkas, atidėkite į šalį, kol prireiks. Tarkuotų morkų turi būti 300 g.
2. Į dubenį persijokite miltus ir gerai sumaišykite su kepimo milteliais, soda bei prieskonių mišiniu.
3. Dideliame dubenyje medų sumaišykite su aliejumi ir nutarkuota apelsino žievele.
4. Po vieną įmaišykite kiaušinius į aliejaus ir medaus mišinį. Plakite po 1-2 minutes po kiekvieno kiaušinio įmušimo - gausite purią masę. Tada į šią masę įmaišykite jogurtą.
5. Šaukštu įmaišykite miltus, kol neliks sausų kruopelių. Tada įmaišykite morkas, kad vienodai pasiskirstytų - nepermaišykite.
6. Sukrėskite tešlą šaukštu į keksiukų krepšelius įstatytus į keksiukų skardą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 - 50 minučių. Išimkite ir leiskite atvėsti. Vos vos apibarstykite cukraus pudra.