2017 m. spalio 26 d., ketvirtadienis

Iš kojų verčiantis keptų morkų pyragas (be pieno produktų ir miltų)

Ypatingas dalykas šis morkų pyragas: tarsi mandras tortas – tankus bei drėgnas, ir podraug kuklus saldumynas (visai be miltų ir pieno produktų) prie arbatos. Po ranka tik nedidelė desertinė šakutė. Tačiau šaldiklyje stingsta naminiai vaniliniai ledai iš natūralios grietinėlės. Net kremo aptepimui nereikia ir taip neįmanoma jam atsispirti – nebent atsiriekti rutuliuką ledų. 


Gera šaltuoju sezonu vis dažniau įjungti orkaitę. Regis, visi namai maloniai šilti tampa, visa laiptinė, jei langai uždarinėti, pakvimpa prieskoniais, saldžia karamele ir tuo pačiu metu ramuma. Jeigu mes išmokstame džiaugtis mažomis akimirkomis lyg reikšmingais stebuklais, tai mūsų gyvenimas būna laimingas ir apsuptas saugumo, nesvarbu, kas benutiktų.





Per praėjusį mėnesį šitą pyragą skirtingose orkaitėse kepiau keturis kartus. Valgytojams jis suteikia iš ties daug laimės. Neskubėdama atgnybiu dosnų, dar šiltą kąsnį, paragauju ir begalinis malonumo pojūtis užlieja širdį: suvokiu, kad ir vėl jį kepsiu – galbūt vežimuisi į svečius, o galbūt ir šiaip sau. Ant lūpų ir burnoje juntu išsiliejus cinamono, muskato, kardamono bei medaus aromatų šilumą.



Skrodžiu antrą minkštutį kąsnį. Skoniu primena meduolį. Pyragų – naminių, jaukių, išlauktų - valgymas dvelkia meditacine terapija, kurią patiri užmaišant tešlą. Šio pyrago receptas nėra labai paprastas, bet taip dar geriau, pavyzdžiui, kai per sietelį pertrini keptas morkas, atsargiai atskiri kiaušinių baltymus nuo trynių, akis įsmeigęs į rankas, kad nei lašelis trynio nepatektų į baltymus, staiga ima šviesėti galva, skaidrėja mintys.



Jeigu nežinote, ką skanaus nusivežti į svečius, kad visiems patiktų ir tiktų, kepkite šį pyragą su saldžia susikaramelizavusia graikinių riešutų karūna, net jei iš pradžių saldus pyragas su keptomis morkomis atrodo ne koks derinys. Tikrai labai skanus ir šiltas, ir šaltas - skalsus, rupesnės tekstūros nei įprastų miltų pyragai, bet kartą paragavus, užsimanai išsikepti dar sykį. Ypač kai į langus barbena lietus ir gyvenimas sulėtėja.



Kai lauke šalta ir beveik negraužia sąžinė, į lėkštę nutupdant dar vieną gabalėlį.



8-10 valgytojų reikės:

Pyragui reikės:
600 g morkų (nuskutus jas, turi likti apie 500 g)
90 g kokosų aliejaus + dar šiek tiek skardos ištepimui
1 apelsino
40 g šviesių razinų 
3 cinamono lazdelių (apie 9 g)
5 kardamono sėklyčių
100 g medaus
7 vidutinio dydžio kiaušinių
150 g graikinių riešutų

Graikinių riešutų karūnai reikės:
150 g graikinių riešutų
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
3 valgomųjų šaukštų skysto medaus 

Iš kojų verčiantis keptų morkų pyragas (be pieno produktų ir miltų)

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuplaukite ir nuskuskite morkas. Supjaustykite morkas skersai maždaug 6 cm ilgio gabalėliais, tada kiekvieną gabalėlį išilgai supjaustykite į 4 dalis.
2. Ištirpinkite kokosų aliejų. Nuo apelsino nutarkuokite žievelę ir atidėkite į šalį. Morkas sumaišykite su išlydytu kokosų sviestu, razinomis, cinamono lazdelėmis, kardamono sėklytėmis ir apelsino sultimis. Sudėkite į kepimo indą, sandariai uždenkite folija ir kepkite 30 - 40 minučių, kol jos suminkštės. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 - 15 minučių, kol morkos karamelizuosis.
3. Leiskite morkoms šiek tiek atvėsti, tuo metu išimkite cinamono lazdeles ir kardamono sėklytes. Sudėkite karštas morkas su razinomis ir visu skysčiu bei medumi į trintuvo indą ir sumalkite iki vientisos masės. Aš mėgstu dar papildomai pertrinti per sietelį. 
4. Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymai turi būti švariame inde, kad vėliau gražiai išsiplaktų. Baltymus atidėkite į šalį, o trynius po vieną įmaišykite į drungną morkų masę. Taip pat įmaišykite apelsino žievelę.
5. Riešutus (kavamale, smulkintuvu) sumalkite iki rupių miltų konsistencijos ir įmaišykite į tešlą.
6. Švariomis elektrinio plakiklio šluotelėmis iki standžių putų išplakite baltymus.Išplaktus baltymus per kelis kartus, atsargiai įmaišykite į tešlą. Tešla palengvės ir taps pilna oro. 
7. Apskritą 22 cm skersmens skardą patepkite trupučiu aliejaus ir išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite tešlą į paruoštą skardą. Kepkite pyragą iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje 50-60 minučių, kol gerai iškils ir sustandės.    
8. Tuo metu graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su medumi bei prieskoniais.
9. Atsargiai paskirstykite juos ant pyrago viršaus ir kepkite dar 15 minučių, kol riešutų masė karamelizuosis.
10. Ataušinkite pyragą (kol bus šiltas ar visiškai atvės) ir ragaukite. Man skaniausias per naktį pabuvęs šaldytuve.    

2017 m. spalio 14 d., šeštadienis

Minkšti morkų keksiukai su meduolių prieskoniais ir medumi

Negi rudenį galima apsieiti be morkų keksiukų? Na o kaipgi kitaip įprasminti gausų morkų derlių? Nuo vaikystės esu ištikima šių daržovių gerbėja. Kartais taip gera, kai tiesiog maišai tešlą, apie kažką svajojant, jaučiant nuoširdų dėkingumą.



Lietinga ir lėta šeštadienio popietė, už lango apniukęs dangus ir vėjas drąskantis ryškiaspalvius medžių lapus ir be gailesčio juos plojantis prie žemės, esu įsitaisiusi patogioje lovoje sutvarkytuose namuose ir galiu daryti, ką tik noriu - kad ir įsistebeilyti į artėjančią naktį bei suvalgyti dar vieną nepaprastai gražų keksiuką. Tokios popietės tiesiog skirtos sustoti, patinginiauti, pasimėgauti tuo pabėgimo nuo darbų jausmu, kuriam paprastom dienom šiaip neprisiruošiu. Bet nustokime plepėti apie orą ir sugrįžkime prie keksiukų.



Tai gana seniai mano sukurtas receptas ir apie šiuos keksiukus jau esu rašiusi prieš keletą metų, bet šių ypač minkštų pyragaičių neįmanoma nenorėti. Jie puikaus skonio - sodrūs, aromatingi, gana drėgni ir panašūs į meduolius. Juos lengva iškepti, tik reikia dirbti keliais etapais - sutarkuoti reikiamą kiekį morkų, paruošti sausą miltų mišinį, iki vientisos masės sumaišyti skystą mišinį. Jei namuose atrandu sėklų, prieš pašaunant keksiukus į orkaitę, jų viršų dosniai apibarstau aguonomis, saulėgrąžomis (ir t.t.) ar jų mišiniu. Keksiukai kepa ilgokai, bet orkaitės temperatūra turi būti žema, kad morkos turėtų pakankamai laiko suminkštėti ir "ištirpti" tešloje. Kadangi tešla užmaišyta su medumi - keksiukai puikiausiai išsilaiko minkšti ir švieži net tris - keturias dienas, o, be to... man net skaniausia juos valgyti būtent kitą dieną, nei buvo iškepti. Su dideliu puodeliu nesaldintos arbatos.



Receptą rasite čia.