2017 m. balandžio 20 d., ketvirtadienis

Kivių užkandis su migdolų sviestu ir daigintų grikių bei lazdyno riešutų karūna

Žinau, neturėčiau šito sakyti, bet kaip man patiko, kad Velykos buvo snieguotos. Aš puikiai suprantu, kad per šią pavasario šventę labai norisi gražaus, šilto oro, kai dangus užklotas plunksniniais debesėliais ir kiemai kvepia žole, visgi kaip buvo smagu lipdyti sniego zuikius. Taip pat žinau, kad tikrai neturėčiau prisipažinti, bet ir šią savaitę, kaip ir praeitą, maliau riešutų sviestą. Tiesą sakant, net du kartus. Kažkur praganiau saiko jausmą. Antra vertus, ką jau darysi! Užtat šiandien galiu su jumis pasidalinti gaivia ir maistinga užkandžio idėja. 


Akivaizdu, jog pastaruoju metu jaučiu riešutų sviestui nemažą priklausomybę ir apskritai viskam, kas yra iš riešutų ir su riešutais. Taigi, taip labai paprastai, be didelės vaizduotės, vadovaujant intuicijai, randasi receptai ir oi joi... jaučiuosi tikra besotė. Bandžiau nepirkti riešutų/sustoti, bet vis tiek nieko nesigavo. Visiškai nieko. Ypač, kai kalba pasisukdavo apie užkandžius, sumeistrautus iš vaisių gabalėlių bei riešutų sviesto ir papuoštus traškia cinamonine daigintų grikių ir lazdyno riešutų karūna. O nubirusius nuo vaisių riekelių trupinius nenumetu - visad surenku ir suvalgau. Atrodytų visiškai nereikšminga smulkmena, bet būtent ta akimirka - trupinių ieškojimo, kai pirštų pagalvėlėmis lengvai liečiu lėkštės kraštus, yra magiška. Braukiant per smulkius trupinius iš dešinės į kairę ir iš kairės į dešnę. Lyg per žvaigždžių sistemas. Negaliu tam atsispirti. 

Taigi, ir šis kivių ir migdolų sviesto derinys radosi labai netikėtai, užėjus į parduotuvę ir kalbantis apie tai, koks yra kivių skonis. Ar jis labiau primena persikų ir apelsinų derinį, o gal - žemuogių ir citrinų duetą, o gal tai abrikosai sumaišyti su ananasais? Kalbai pasisukus link to, kad kiviai turi daug daugau vitamino C negu apelsinai ar citrinos, net nepajutau, kaip į pirkinių krepšį įsimečiau tris sodriai rudus ir pūkuotus vaisius, nors jų ir nebuvo pirkinių sąraše. 

Šis receptas yra savotiška obuolių užkandžio su žemės riešutų sviestu interpretacija. Gal kiek netikėtai, bet prie migdolų riešutų sviesto nuostabiai dera sultingi prinokę kiviai. Ieškokite jų šiek tiek minkštų, tačiau neištižusių. Delno pagalvėlės kietumo kiviai būna nepaprastai glotnios ir kreminės tekstūros, tada įsivaizduokite juos apteptus sodriu migdolų sviestu ir, jei dar neįtikinau: tai lemiamas mano argumentas - dosni traški "karūna" ant viršaus. Pagardinta druska ir cinamonu. Maistinga! Taip, šis kivių užkandis ypač tinkamas, norint pasikrauti energijos ir vėl nerti į veiklas, pavyzdžiui, prieš ilgą popietinį pasivaikčiojimą, nutinkantį savaitgalį, kai iki vėlumos negrįžti namo. Bet tai nereiškia, kad negalite taip pusryčiauti - iš vakaro pasigaminkite daigintų grikių ir lazdyno riešutų trupinių, o ryte ant kivių griežinėlių užtepkite po šaukštelį riešutų sviesto, apibarstykite iš anksto paruoštais trupiniais ir neškite į stalą. 


2 valgytojams lengvai pasimėgauti arba 1 valgytojui sočiau užkąsti prireiks:
25 g  lazdyno riešutų
15 g daigintų ir išdžiovintų grikių
Drukos
Cinamono
2 prinokusių kivių
2-3 valgomųjų šaukštų mėgstamo riešutų sviesto (aš dažniausiai renkuosi migdolų sviestą)

Kivių užkandis su migdolų sviestu ir daigintų grikių bei lazdyno riešutų karūna

1. Lazdyno riešutus gerai nuplaukite po kranu ir nusausinkite. Nusausintus riešutus sukapokite peiliu.
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite nedidelę sausą keptuvę ir paskrudinkite lazdyno riešutus bei daigintus grikius, vis pamaišydami, kol jie švelniai pagels ir virtuvėje pasklis malonus aromatas. Nuimkite nuo ugnies, pagardinkite druska bei cinamonu ir suberkite į indelį.
3. Kivius nulupkite ir supjaustykite apie 1 cm storio griežinėliais.
4. Kivių griežinėlius aptepkite riešutų sviestu. Jei riešutų sviestą laikote šaldytuve, jis gali būti gana kietas, tada, norėdami lengviau jį tepti, šiek tiek pašildykite arba apie pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
5. Riešutų sviestu apteptus kivių griežinėlius apibarstykite paskrudintais riešutais ir grikiais.

2017 m. balandžio 13 d., ketvirtadienis

What I ate in a day

Kai susipažįstu su žmonėmis ir užsimenu, kad rašau maisto blog'ą ir didžiąją maisto dalį gaminu namuose, paprastai kalba labai greitai pasisuka apie valgymą. Jie sako: "o, aš irgi mėgstu gardžiai pavalgyti, bet neįsivaizduoju, kaip visą dieną reikėtų praleisti virtuvėje". Po to priduria: "ir iš kur Tu randi laiko... nagi, nagi, išduok paslaptį".
Ar esi pasiruošęs ją išgirsti?
Paslaptis yra ta, kad sekmadieniais aš mėgstu suplanuoti, ką valgysiu kitą savaitę, ir, jei reikia, kažką pasiruošti iš anksto. Be to, paprastoms darbo dienoms dažniausiai pasirenku tokius patiekalus, kuriuos galima paruošti per pusvalandį ar dar greičiau. Taigi, šį sykį ir pasidalinsiu, ką valgiau praėjusį ketvirtadienį.  



6:00 - 6:30: PUSRYČIAI

Pusryčiai man yra viena svarbiausių ryto ritualo dalių, energijos šaltinis ir todėl beveik niekada nepalieku namų, nors šio bei to neužkandusi, kad ir be ilgesnių sėdinėjimų prie lėkštės. Paskutiniu metu gana dažnai pusryčiams renkuosi pikantiškus variantus, nors anksčiau iš ryto apie tai net pagalvoti negalėdavau. Ketvirtadienio ryto racionas buvo štai toks: puodelis espreso, šilkinis omletas su buivolių pieno mocarela ir saulėje džiovintais pomidorais bei saujelė gaivių salotų. Omletas švelniu... kaip čia geriau apibūdinus - tokiu minkštu ir kreminiu vidumi - net pačiam sunkiausiam rytui suteikia jaukumo ir malonumo: tik svarbiausia viską omleto kepimui pasiruošti iš anksto - nedidelę keptuvę, su druska ir šviežiai maltais pipirais išplaktus kiaušinius, šakutę maišymui, aliejų kepimui, įdarą ir prieskonius bei lėkštę su salotomis. Gal kiek ir sudėtingai skamba, bet tikrai taip nėra. Taigi, kai kitą kartą užsimanysi omleto, prisimink šį receptą, dar kartą jį atidžiai perskaityk ir išbandyk.  



1 porcijai reikės:
2 didelių kiaušinių 
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
1/8 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 puselių saulėje džiovintų pomidorų, konservuotų aliejuje
40 g mocarelos sūrio
Keleto svogūnų laiškų
1 mažo pomidoro
1/2 mažo raudonojo svogūno 
1 saujelės špinatų ar sultenių lapelių
2 arbatinių šaukštelių aliejaus kepimui

Šilkinis omletas su mocarela ir saulėje džiovintais pomidorais

1. Kiaušinius lengvai šakute išplakite su druska ir pipirais, kol plakinys taps vientisas. Tai užtruks apie pora minučių. Išplaktus kiaušinius atidėkite į šalį.
2. Tiek saulėje džiovintus pomidorus, tiek mocarelą nuvarvinkite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nusausintus mocarelą ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite apie pusės centimetro dydžio kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus.
3. Nuplaukite ir plonomis riekelėmis supjaustykite pomidorą, paskui nulupkite ir plonais šiaudeliais susmulkinkite svogūną. Susmulkintus pomidorą ir svogūną sumaišykite su špinatais ar sultenėmis toje lėkštėje, kurioje tieksite omletą, ir pabarstykite juodaisiais pipirais.
4. Į nedidelę keptuvę supilkite aliejų ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Supilkite kiaušinių plakinį bei 1 arbatinį šaukštelį su kaupu svogūnų laiškų ir greitai maišykite šakute. Sutirštėjusį kiaušinių mišinį vis pastumdykite ir pakraipykite keptuvę, kad neiškepęs skystis nutekėtų į apačią. Kai tekaus kiaušinių plakinio beveik nebeliks, sumažinkite ugnį, kepkite dar minutę ar pora minučių, nemaišant, kol kiaušinių plakinys beveik beveik iškeps, bet dar liks gana drėgnas.
5. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sukraukite mocarelą ir saulėje džiovintus pomidorus ant vidurio, paskui užlenkite omleto kraštą, kad nesimatytų įdaro.
6. Omletą atsargiai perkelkite į lėkštę šalia salotų ir apibarstykite likusiais svogūnų laiškais, o salotas - druska.  

9:30: RYTINIS UŽKANDIS

Apdovanoti save mažu avižinių dribsnių batonėliu, kai iki pietų dar yra likusios daugiau nei pora valandų, yra vienas iš mano mėgstamiausių būdų išlaikyti energijos balansą. Šiuos batonėlius gaminu sekmadienį iš ryto (tiesiog viską sumaišau ir palieku stingti šaldytuve), vakare supjaustau, suvynioju į kepimo popierių ir sudedu atgal į šaldytuvą, kur kuo puikiausiai išsilaiko visą savaitę. Šaldytuve pabuvę batonėliai gaunasi tiesiog tobulos tekstūros: tvirti, t.y. nebyrantys, bet kartu ir lengvai kramtomi, nelipnūs (nekimbantys nei prie dantų, nei prie gomurio, nei prie pirštų). Manau, kad ir Tau patiktų.   




16 batonėlių reikės:
Riešutų sviestui reikės:
100 g žemės riešutų "Arimex" (be luobelės)
75 g migdolų "Arimex"
75 g graikinių riešutų "Arimex" 
Žiupsnelio druskos

Dar reikės:
2 valgomųjų šaukštų smulkintų linų sėmenų
6 valgomųjų šaukštų šilto vandens
100 g avižinių dribsnių
30 g migdolų miltų
60 g smulkintų maistinių avižų sėlenų
40 g kokosų drožlių "Arimex"
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų medaus
55 g kokosų aliejaus 
115 g razinų 

Liuksiniai avižinių dribsnių batonėliai su razinomis, kurių nereikia kepti 

1.  Riešutų sviestui įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Pabarstykite vienu sluoksniu riešutus. Kepkite 8-10 minučių. Praėjus 5 minutėns, riešutus pavartykite mentele. Kepdami riešutus, būkite budrūs, nes gali prisvilti ir apdegti. Apskrudusius riešutus atvėsinkite. Suberkite į trintuvo indą. Šaukštu nubraukiant riešutų masės likučius nuo trintuvo dienelių, malkite, kol iš riešutų išsiskirs aliejus ir jie pavirs į tirštą, drėgną masę. Paskaninkite žiupsneliu druskos.
2. Batonėliams kepamuoju popieriumi išklokite apie 20x20 cm dydžio kepimo skardą.
3. Puodelyje kruopščiai sumaišykite linų sėmenis su šiltu vandeniu ir palikite pastovėti, kol prireiks.
4. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite avižinius dribsnius, migdolų miltus, avižų sėlenas, kokosų drožles, cinamoną ir druską. 
5. Į prikaistuvį įdėkite kokosų aliejų, medų ir ištirpdykite ant mažos ugnies, paskui nukelkite nuo viryklės. Į karštą kokosų aliejaus ir medaus mišinį, sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite, kol neliks gumulėlių. Galiausiai įmaišykite linų sėmenų masę. Supilkite šį mišinį ant sausų ingredientų mišinio, suberkite razinas ir gerai išmaišykite, kad viskas maždaug suliptų į vieną masę.
6. Sudėkite gautą masę kuo tolygiau į kepimo skardą. Vos vos drėgnais dėlnais paspauskite viršų, kad masė tvirtais susiplotų. 
7. Palaikykite šaldytuve bent 2 valandas, o geriausia 8 valandas, kad batonėliai lengvai susipjaustytų. Supjaustykite labai aštriu peiliu į 16 gabalėlių. Jei norite, apsukite batonėlius kepimo popieriaus juostelėmis: tokiu būdu batonėliai nesulips vienas su kitu ir juos bus patogu valgyti bei transportuoti.   

12:00 - 12:30: PIETŪS

Dažniausiai pietus į darbą atsinešu iš namų. Nesvarbu su kiek užduočių turiu susidoroti beveik niekada nevalgau prie kompiuterio, o keliauju į virtuvėlę.
Trečiadienį vakare šaldytuve radau užsilikusį maišelį sultenių, taigi, jų salotas vienokia ar kitokia forma, kaip matote, valgiau visą ketvirtadienį. Bet aš tikrai dėl to nesiskundžiau ir nesijaučiau nuskriausta. Juo labiau, kad riešutinio skonio, sultingus sultenių lapelius aš labai mėgstu.
Tuno salotos stiklainyje nepaprastai tinka tiems vakarams, kai nėra itin daug laiko ruoštis rytojaus pietums. Tikriausiai tai yra vienas dažniausių mano pasirinkimų, kai užsinoriu dailiai atrodančio ir sotaus valgio, o jėgų kiekis gamybai - minimalus.


1 porcijai reikės:
1 saujos sultenių lapelių
1 trumpavaisio agurko
1/2 nedidelio raudonojo svogūno
1 skardinės tuno savo sultyse (nusunkus turi gautis apie 130 g)
1 nedidelio pomidoro
3 saulėje džiovintų pomidorų puselių, marinuotų aliejuje
1 valgomojo šaukšto sausoje keptuvėje paskrudintų kedrinių pinijų "Arimex"
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
2/3 valgomojo šaukšto balzaminio Modenos acto kremo
1 ir 1/3 valgomojo šaukšto apelsino sulčių
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų 

Tuno salotos stiklainyje

1. Sultenes nuplaukite, gerai nusausinkite ir suplėšykite.
2. Agurką nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite išilgai perpus ir abi puseles supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Plonais griežinėliais supjaustykite nuluptą raudonąjį svogūną.
4. Tuną, nupylę skystį, susmulkinkite plonais gabalėliais. Nedideliais gabalėliais supjaustykite pomidorą (aš mėgstu išimti sėklas). Saulėje džiovintų pomidorų puseles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
5. Pirmiausia į stiklainį sudėkite saulėje džiovintų pomidorų juosteles, tada - pomidorą ir agurką, po to - tuną, svogūną, galiausiai - salotas ir paskrudintas kedrines pinijas. Mažame stiklainyje suplakite aliejų, balzaminio acto kremą ir apelsinų sultis su žiupsneliu druskos. Pagardinkite padažą šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
6. Jei neturite mažo stiklainiuko, pirmiausia į stiklainį supilkite padažą, po to sluoksniuokite daržoves, kaip nurodyta penktam punkte. Uždarykite stiklainį dangteliu ir laikykite šaldytuve. Prieš valgydami, sumaišykite su padažu.   

15:00: PAVAKARIAI

Ar galiu Tau papasakoti apie tai, kaip labai aš mėgstu matcha arbatą? Jei tik yra galimybė ja pasimėgauti, aš visada "už". Ryškaus ir gana aštraus skonio matcha arbatą labiausiai mėgstu užbalintą naminiu migdolų pienu ir pasaldintą šaukšteliu medaus. Taip, taip, aš turiu lengvą priklausomybę šiam gėrimui ir verdu jį gana dažnai - bent kartą į mėnesį. Tai štai mano pasiūlymas, kaip susikurti mažutę pavakario šventę.



1 puodeliui reikės:
Migdolų pienui reikės:
50 g migdolų "Arimex"
Šalto vandens

Matcha arbatai reikės:
1 su 1/2 arbatinio šaukštelio matcha arbatos miltelių
1 su 1/2 valgomojo šaukšto karšto vandens
250 ml naminio migdolų pieno
1-2 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus

Matcha arbata su naminiu migdolų pienu

1. Migdolų pienui nuplaukite migdolus. Išmirkykite juos 8-12 valandų (patogiausia mirkyti per naktį) kambario temperatūroje. Išmirkę migdolai taps beveik dvigubai didesniais. Po mirkymo migdolus nuskalaukite. Sudėkite išmirkytus migdolus į maisto maišytuvą. Užpilkite 300 ml šalto vandens. Malkite dideliu greičiu 2-3 min. Gautą masę perkoškite per dvigubai perlenktą marlę taip, kad joje liktų kuo sausesnė masė.
2. Mažame prikaistuvy ant vidutinio kaitrumo ugnies užvirinkite migdolų pieną. Tuo metu į stiklinę suberkite žaliosios matcha arbatos miltelius, užpilkite 1 valgomuoju šaukštu su puse karšto, bet ne verdančio vandens ir gerai išplakite, kol išputos. Plakti galite šakute ar maža plakimo šluotele. 
3. Supilkite karštą (bet ne verdantį) pieną ir vėl gerai išmaišykite. Pasaldinkite kokybišku medumi.

19:00 - 19:30: VAKARIENĖ

O vakarienei "naked" burgeris! Taip, taip, "naked" burgeris! Jis tikrai padarys įspūdį net ir batonų mylėtojams, o ir skaičiuojantys kalorijas noriai jį kirs.
Taigi... Kas tas "naked" burgeris? Plačiame dubenėlyje - salotos su pomidorais ir marinuotais agurkėliais, ant jų jautienos "kotletukas", apibarstytas feta bei citrinos sultyse marinuotais svogūnais ir pagardintas šlakeliu padažo, sumaišyto iš naminio majonezo, garstyčių, medaus ir jogurto.

2 porcijoms reikės:
Jautienos kotletukams reikės:
250 g maltos jautienos
1 smulkiai sutarkuotos česnako skiltelės
1/2 valgomojo šaukšto kapotų petražolių
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 vidutinio dydžio kiaušinio trynio
Žiupsnelio džiovintų aitriųjų paprikų dribsnių
Žiupsnelio malto muskato
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aliejaus 

Padažui reikės:
3 arbatinių šaukštelių naminio majonezo
1 arbatinio šaukštelio graikiško jogurto
1 arbatinio šaukštelio garstyčių su medumi

Dar reikės:
1/2 nedidelio raudonojo svogūno
Citrinos sulčių
2 nedidelių pomidorų
2 nedidelių marinuotų agurkų
60 - 80 g įvairių salotų lapų
100 g fetos sūrio
    
"Naked" burgeris

1. Kotletukams maltą jautieną sumaišykite su česnaku, petražolėmis, raudonėliais, kiaušinio tryniu, aitriosiomis paprikomis ir muskatu. Maišykite kiek galima trumpiau. Padalykite mišinį į dvi dalis, drėgnomis rankomis suformuokite maždaug 2 cm. storio kotletukus. Sudėkite į aliejumi išteptą lėkštę ir atvėsinkite šaldytuve.
2. Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais ir dubenėlyje sumaišykite su geru šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu druskos. Paragaukite, ar jaučiate citrinos rūgštelę, jei ne, įspauskite dar šiek tiek citrinos sulčių. 
3. Salotų lapus, jei reikia, smulkiai suplėšykite. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
4. Padažui skirtus produktus gerai sumaišykite, kol gausite vientisą masę.
5. Kotletukus aptepkite aliejumi, apibarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais.
6. Užkaiskite keptuvę ant stiprios kaitros. Į įkaitusią keptuvę dėkite kotletukus, spustelėkite juos mentele. Po dviejų - trijų minučių kotletukus apverskite ir kepkite, šiek tiek sumažinę kaitrą, dar apie tris - keturias minutes.
7. Padalykite tarp dviejų dubenėlių salotas, pomidorus bei agurkus. Ant viršaus uždėkite kotletukus, ant jų užbarstykite svogūno ir užtrupinkite fetos sūrio bei užpilkite padažo.