2014 m. rugpjūčio 30 d., šeštadienis

Moliūgų sezonas prasideda!

Moliūgų sezonas prasideda! Woop woop!
Negaliu nepasidžiaugti, nes jau kažkur pakeliui po kojomis čežantys lapai, įsisupimai į didelius megztinius, vilnos šalikai, moliūgų sriubų virimas, imbierinių sausainių kepimas, moliūgų skaptavimas ir lietingos naktys, pasislėpus po kaldra. Taip, taip - jau greitai! Tie maži, kasdieniniai, bet šilti rudenio jaukumai. Tereikia tik trupučio kantrybės. Kaip ir verdant daugiaryžį...


Žvelgdama į tuščią puodelį, kuriame dar visai neseniai garavo daugiaryžis, galvoju, jog tai vienas iš labiausiai meditacinių valgių. Tiesa yra ta, kad man velnioniškai patinka daugiaryžio virimo procesas: vien ko verta ta akimirka, kai pakaitinti ryžiai nuskaidrėja ir, vos į juos šliūkštelėjus vyną, pasigirsta smagus čirškėjimas, o už vienos ar kitos sekundės pasklinda pasakiškas aromatas. Na, o tada subtiliausia dalis - imi ir pasineri į maišymo ritualą: pili samtį karšto sultinio, kas pora minučių lėtai pamaišai, vėl pili ir stebi, uodi, ragauji, junti, kaip kiekviename žingsnyje ryžiai keičiasi, kaip kiekvienas ryžio grūdelis apsijungia tirštu padažu.  



Aš daugiaryžį gaminti išmokau iš Gordono Ramzio knygos "Chef's Secrets": viriau jį su krevetėmis, mažais griežinėliais pjaustytais kalmarais ir žirneliais. Kaip dabar atsimenu, jog tą vakarą vienišavau, todėl, ant pižamos užsirišus prijuostę, pripildžius taurės burbulą vėsiu baltu vynu ir įsijungus Noah and the Whale, gaminau daugiaryžį tik sau. Buvo be galo gardu. Taip gardu, kad gailėjausi, jog viriau tik vieną porciją.     


Nuo tada tris dienas iš eilės vakarienei aš valgiau vis kitokį daugiaryžį, staigiai prie jo pripratau ir iki dabar man jis nuostabus tuo, kad gaminant ramina - tikrų tikriausia terapija, atrodo įmantriai, o paragavus supranti, jog patekai į paprastumo, švelnumo ir jaukumo oazę. Ypač, jei tai vanilinis moliūgų daugiaryžis su maskarpone. Nes, be visų išvardintų daugiaryžio gerumų, ragaujant šį, ne taip ilgiesi saulės, kai pradeda anksti temti. Nes jis pakelia nuotaiką. Nes jis - atsakymas, kai alksti tobulo daugiaryžio. O į balkoną iš visų gerųjų žmonių daržų pritempta moliūgų.    


Esminė tobulo vanilinio moliūgų daugiaryžio paslaptis - vynas. Nors vyno galima ir nenaudoti, bet šlakelis balto sauso vyno (taip, taip, dėl kurio reikia pirkti visą butelį) ryžiuose palieka tokį lengvą, gardų ekstraktą - mažytį cinkelį, jog verta. Tikrai verta. Šiam moliūgų daugiaryžiui tinka vanilės skonio atspalvį turinti Pinot Gris arba sviestinės tekstūros Chardonnay. Juk sviesto daugiaryžiui niekada nebus perdaug!


Mano Žmogus, kuris neapsieina be mėsos, teigia, jog paslaptis yra kita: šis daugiaryžis + minkštutėliai garuojantys vištos gabalėliai + The Bing Bang Theory, o tada, kalbant jo žodžiai, supranti, ką reiškia - visa yra vienis. Mano atveju, kai nebeatskiri, ar pasotini pilvelį, ar sielą, ar mintis.   


Taigi, valgome šį daugiaryžį tokiu būdu, koks, mūsų manymu, jis ir turi būti, kad būtų tobula, bet tik kuo greičiau, kol jis minkštas ir šilkinis. 

P.S.: receptas: čia.

P.P.S.: ir vėl žiūrėjau "Šokėją tamsoje", ir vėl nieko nemačiau pro ašaras, ir vėl klausausi Björk. Ypač Thunderbolt. Tas žaibų stebėjimas, gulint pievoje, kai į Tave visu smarkumu griūva lietus. Ir žiūriu šią:


P.P.P.S.: o kokie filmai atnaujina ir išvalo Tave? Atmerkia akis? 

2014 m. rugpjūčio 25 d., pirmadienis

Sidre troškintas triušis su morkomis ir grybais bei leistinukais

Sekmadienio vakaras.
Tykšt tykšt tykšt...
Viskas prasideda nuo veidu riedančių lietaus srovelių. Kartkartėmis bėgu pasislėpti, kur būčiau neperlyjama, bet ne šį kartą - einu ramiai, iš krepšio netraukiu skėčio ir girdžiu, kaip lietus užgriūva visu smarkumu. Tai tiesiog jaukus jausmas. Kaip šilto, ką tik pamelžto pieno ragavimas iš molinio ąsočio. Kaip visokių tarp šonkaulių duriančių eilėtaščių skaitymas ir mokymasis atmintinai.

"Aš jau žinau: kai man atrodo,
Kad laikas baigiasi visai,
Kad žvaigždės kraustosi iš proto,
Iš proto kraustausi patsai."
Jonas Strielkūnas  


Šią rugpjūčio pavakarę pro mane pravažiuoja mašinos, aš praeinu pro namus, kurių languose užgęsta ir įsižiebia šviesos. O man nereikia prieglobsčio ir neturiu nuo ko slėptis. Lietus perlyja kiaurai ir ima vaidentis, kad teku kartu su lietaus vandeniu į žemę. Kad susijungiu su begaline visata ir esu kaip niekad gyva. Lūpos pusgarsiai dėlioja, kaip dainavo The Smiths:
  
"...this night has opened my eyes
and I will never sleep again..."
 



Kai tik grįžtu į namus, lendu po karštu dušu, tarp pirštų tirpsta medumi kvepiantis muilas, užsimerkiu, uodžiu medų, tą saldų kvapą, kuriame kažkas yra: skausmo prisiminimas, kai bitė įgelia į padą, kai basomis kojomis, eidama per pievą, užmini ant jos, bet ir rūpesčio prisiminimas, kai mama į dubenį pripila karšto karšto vandens skaudančiam padui mirkyti ir šalia padeda minkštą rankšluostį bei kojines. Jau seniai nebijau nei laimingų, nei skaudžių sielos būsenų, net neprisimenu, kada supratau, kad žmogus susideda iš visų vidinių judesėlių ritmų. Žinai, saugok, kiekvieną pajutimą, kiekvieną išdrįsimą, kiekvieną įžengimą į rojų ir kiekvieną suklupimą, išeinant iš jo, bei nusibrozdinimą net ašaras. Visa tai esi Tu. Vienintelis ir nepakartojamas.





Pirmadienio pietūs.
Triušį paprastai troškinu su sausu baltu vynu ir morkomis, kažkodėl neiėškodama naujų skonių. Bet šiandien truputį suimprozavau, kai prisiminiau nuo sekmadieninio draugų susibūrimo likusį santūriai burbuliuojančio natūralaus sidro buteliuką, o ir voveraitės jau prašėsi būti sunaudojamos. Komfortas ir jaukumas prikaistuvyje, kitaip šio troškinio neapibūdinčiau. Net nesulaikiau savęs nuo leistinukų žvejojimo tiesiai iš prikaistuvio. Tai taip kabina, bet prisipažinsiu, jog į taurę įsipylus šlakelį lengvo raudono vyno, štai kada saikas tikrai dingsta.

P.S.: šįryt draugė atsiuntė labai teisingą trumpąją žinutę - Marcinkevičiaus mintį: "Žmogus bent sykį privalo parodyti liežuvį savo baimei".


6 valgytojams reikės: 
Troškiniui reikės:
Triušio, supjaustyto gabalais (apie 1,5 kg.)
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
120 g miltų
Aliejaus
2 vidutinio dydžio svogūnų
4 didelių česnako skiltelių
250 ml natūralaus obuolių sidro
5 vidutinio dydžio morkų
300 g miško grybų
6 puodelių vištienos sultinio
2 lauro lapelių
14 juodųjų pipirų
Keleto šviežio čiobrelio šakelių
Petražolių

Leistinukams reikės:
250 g miltų
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
3 kiaušinių
60 ml aliejaus
8-9 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Sidre troškintas triušis su morkomis ir grybais bei leistinukais

1. Padalykite perpus svogūnus, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite mažais gabalėliais česnako skilteles. Nuskuskite morkas ir supjaustykite jas pusės centimetro griežinėliais. Nuvalykite grybus. Mažus grybus palikite sveikus, didesnius stambiai supjaustykite.
2. Nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu. Tada gausiai pabarstykite iš abiejų pusių kiekvieną gabalėlį druska ir maltais juodaisiais pipirais. Pavoliokite mėsos gabalėlius miltuose. Miltų perteklių nukratykite. Keptuvėje pakaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, kol pradės čirškėti. Kai tik aliejus įkais, kepkite mėsą ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių po 2-4 minutes, kol įgis aukso atspalvį. Nesugrūskite visos mėsos į keptuvę vienu metu, geriau kepkite per keletą kartų, kad kiekvienas gabalėlis gražiai apskrustų. Iškepusius gabalėlius dėkite į prikaistuvį, kuriame ketinate troškinti. Jei reikia, tarp kepimų vis įpilkite aliejaus.
3. Kai išimsite paskutinius mėsos gabalėlius, į keptuvę įpilkite vieną šaukštą aliejaus, sumažinkite ugnį iki mažos, suberkite svogūnus, žiupsnelį druskos, kepkite 5 minutes maišydami, kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite česnakus ir vis pamaišydami kepkite 3 minutes. Pagardinkite druska.
4. Padidinkite ugnį. Į keptuvę pas svogūnus ir česnakus supilkite sidrą ir užvirkite, maišydami ir gramdydami kepimo nuosėdas, pavirkite 6-7 minutes. Tada suberkite morkas ir grybus, išmaišykite, troškinkite apie 10 minučių, kol grybai ir morkos suminkštės. Jei reikia, pagardinkite druska.
5. Supilkite visą keptuvės turinį ir skystį į prikaistuvį pas triušį. Supilkite sultinį. Suberkite lauro lapelius, pipirus ir čiobrelius. Išmaišykite. Mėsos gabalėliai turi būti gausiai apsemti skysčiu. Užvirkite ir troškinkite ant mažos ugnies pusiau pridengę puodą apie vieną valandą su puse.
6. Tuo metu paruoškite leistinukų tešlą: miltus sumaišykite su druska, o vandenį ir aliejų gerai išplakite su kiaušiniais, tada į miltus supilkite plakinį ir sumaišykite tirštą, lipnią tešlą. Palikite pastovėti šaldytuve, kol troškiniui liks troškintis pusvalandis.
7. Taigi, kai iki troškinio gaminimo pabaigos bus likęs pusvalandis, laikas formuoti leistinukus: į verdantį troškinį arbatiniu šaukšteliu leiskite tešlos gabalėlius. Leistinukai išvirs per 20 minučių. Stenkitės per daug troškinio nemaišyti, kad nesuardytumėte leistinukų.
8. Petražoles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Petražolių imkite tiek, kad susmulkinus išeitų bent du valgomieji šaukštai. Suberkite į troškinį ir pakaitinkite dar minute. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, jei reikia.
9. Sudėkite triušieną, daržoves ir leistinukus į gilias lėkštes, gausiai užpilkite padažu ir tuoj pat patiekite.

2014 m. rugpjūčio 23 d., šeštadienis

Grikių blyneliai su morkomis

Per laiką - einant vasaros mėnesiams vienas po kito, man atrodo, kad vis mažiau sielos trapumą dangstau žodžiais. Kažkur dingsta baimė susižeisti, gyvenant atvira širdimi. Negaliu patikėti, kad manyje yra tiek drąsos, ir tiek beprotybės. Neturiu nei vienos sienos, kuri mane skirtų nuo išorinio pasaulio. Ak, kad taip turėčiau sparnus, kilstelčiau juos ir palėkčiau kur toliau - gal į pasaulio kraštą. Pasižiūrėti į savo tikslą... iš arčiau. 


Kokia plona linija tarp realybės ir iliuzijų. Kartais net nežinau, ar jau perlipau per save, ar tai tik miražas, ar susigyvenau su savimi pačia ir myliu save tokią, kokia esu. Ak, tas minčių gausumas, bet tikriausiai dėl to ruduo ir yra mano numylėtinių sąraše. Kad, lyjant lietui ir atvėstant orams, nebegaliu nieko negalvoti. Nebegaliu užmigdyti atsibudusios nostalgijos. Dėl kurios aš rami, laiminga, be rėmų. Dėl kurios man taip tikra.

2 valgytojams reikės:
1 pakelio virtų grikių kruopų
2 didelių kiaušinių
2 vidutinio dydžio morkų
1 vidutinio dydžio svogūno
3 valgomųjų šaukštų miltų
1 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
Žiupsnelio džiovintų čiobrelių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Aliejaus kepimui

Grikių blyneliai su morkomis

1. Per smulkią tarką sutarkuokite nuskustas morkas.Susmulkinkite mažais gabalėliais nuluptą svogūną.
2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Sausame inde labai gerai išplakite baltymus.
3. Į grikius suberkite morkas, svogūnus, sudėkite trynius, įberkite paprikos miltelių, čiobrelių, druskos ir maltų pipirų. Gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.
4. Kepkite blynelius įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
5. Patiekite su grietine, apibarstę šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Ir šiek tiek parauginti agurkėliai čia labai tinka.

Rudeninis moliūgo, miško grybų ir kumpio apkepas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu

Oi, kokį didelį TAIP sakau šiam apkepui. Esu iš tų valgytojų, kurie neabejingi mėlynajam pelėsiniui sūriui ir negali be jo gyventi, jei ir jūs nors kiek toleruojat šį sūrį - tada pirmyn, pasilepinkite. Negi, artėjant rudeniui, įmanoma apsieiti be jaukių, burnoje tirpstančių daržo ir miško gėrybių apkepų? Jokiais būdais!

Ypač, jei tai saldus moliūgas, išdykę čiobreliai, aromatingos voveraitės, gerai iškepę porai ir karšto rūkymo kumpio gabalėliai labai minkštame, trapiame ir švelniame sviestinės tešlos krepšelyje, užkloti puriu kiaušinių ir pieno plakinio debesiu. Net nežinau, kaip dar papasakoti, kad ant apkepo viršaus išsilydęs pelėsinis sūris uždėtų tašką šioje gundymo istorijoje ir suviliotų jus jau dabar eiti į turgų arba į mišką ieškoti voveraičių ir išsikepti šį apkepą.

Nes toks jausmas, kad miške jau visais pajėgumais dygsta grybai - facebook'e dar praėjusią savaitę pasirodė pirmosios nuotraukos su dešimtimis baravykų. Tėtis prieš keletą valandų atvežė visą krepšį gražuolių voveraičių. Galvoju, kad ir man reikės ištrūkti į mišką...Bet tai kaip gera pasivaikščioti, pabėgioti, pažiopsoti, pakvėpuoti ir rasti bent saują grybų, kad ir sriubai ar padažui.

P.S.: Tėti, ačiū už tai, kad moki mane įkvėpti. Už galimybes augti. Už pokalbius. Už voveraites. Už tai, kas esu. Už tai, kas būsiu. Už tai, kad esu ir šią akimirką galiu taip aiškiai išgirsti gyvenimo šnibždesius. Už tai, kad ramiau.

6 valgytojams reikės:
Papločiui reikės:
250 g miltų
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
150 g šalto sviesto
2 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Įdarui reikės:
250 g miško grybų 
200 g karštai rūkyto kumpio
350 g moliūgo
5 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 poro
250 ml pieno
4 kiaušinių
100 g mėlynojo pelėsinio sūrio
2 arbatinių šaukštelių susmulkintų čiobrelių
1 arbatinio šaukštelio susmulkintų raudonėlių
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų


Rudeninis moliūgo, miško grybų ir kumpio apkepas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu


1. Sumaišykite miltus ir druską. Stambia tarka įtarkuokite į miltus sviestą. Pirštais įtrinkite sviestą į miltus, kad išeitų trupininga masė. Supilkite vandenį, išmaišykite ir suspauskite viską į vientisą gumulą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę. Padėkite tešlą pusei valandos į šaldytuvą. 
2. Miško grybus nuplaukite, šiek tiek susmulkinkite ir pakepkite 10 minučių poroje šaukštų aliejaus ant vidutinės ugnies, pagardinkite nedideliu žiupsneliu druskos. Iškepusius miško grybus sudėkite į kiaurasamtį.
3. Moliūgą supjaustykite vieno centimetro dydžio kubeliais ir pakepinkite 10 minučių poroje šaukštų aliejaus, pagardinkite nedideliu žiupsneliu druskos. Sudėkite moliūgą pas miško grybus. 
4. Viename šaukšte aliejaus apkepkite vieno centimetro dydžio gabalėliais supjaustytą porą. Tai užtruks apie penkias minutes.
5. Supjaustykite kumpį vieno centimetro dydžio kubeliais. Dubenyje sumaišykite miško grybus, moliūgą, kumpį, porą, čiobrelius ir raudonėlius, pagardinkite juodaisiais pipirais bei, jei reikia, druska.
6. Įjunkite orkaitę: nustatykite 190 C temperatūrą. Truputį pabarstykite miltais stalviršį, iškočiokite tešlą, įtieskite ją į 24 cm skersmens kepimo formą, išteptą aliejumi. Nupjaukite kraštus, jei reikia. Tešlą subadykite šakute. Įdėkite 15 minučių į šaldytuvą. Kepkite apie 10 minučių.
7. Kiaušinius išplakite su pienu, vos vos pasūdykite ir papipirinkite. Į formą su apkeptu papločiu sudėkite įdarą, ant viršaus užpilkite pieno plakinį ir tada apibarstykite pelėsinio sūrio trupiniais. 
8. Kepkite 40 minučių, kol apkepas įgaus rusvą spalvą.

2014 m. rugpjūčio 8 d., penktadienis

Keptų morkų humusas

Būna kartais sunkumas gniaužia mano širdį ir kyla noras apsistatyti gynybinėmis sienomis, o savo sielą laikyti po devyniais užraktais, neleidžiančiais jos žeisti ir trikdyti. Imu gniaužti į pasaulį atvertus delnus, maldaudama savęs nebūti tuo, kuo esu, o To, kuris didesnis už mane, kad gyvenimo troškuliui numalšinti pakaktų vandens lašo. Matuojuosi prieš veidrodį kaukes: užsidedu abejingumą, bet iš akių matau, kad rūpi; užsidedu pyktį, o akys išduoda švelnumą; bandau slėptis po „taip kaip ir visi“, bet akys – ir vėl tos akys, sako, kad nieko man nepavyks, tik apgaudinėju save.
 

Tada suvokiu, kad aš niekada neįsprausiu savęs į normalaus žmogaus rėmus, kad ir kokią kaukę užsidėčiau. Žinau, skaudės labiau, žeis daugiau, klysiu dažniau, kiti juoksis ir mokys, bet tebūnie, aš myliu save tokią atvirą, keistą, ir jausmingą, kokia esu. Bandančią gyventi tą vienintelį gyvenimą, kaip manau, kad yra geriausia. Kaip O. Vaildas rašė: "Būk savimi. Visos kitos vietos jau yra užimtos“.



Mano nuomone, morkos ir sezamų pasta yra žavi sąjunga, o šis humusas – vienas skaniausių kada nors ragautų. Toks skanus, kad reikia savitvardos, jog neiškabliuotum jo viso tiesiai iš maisto smulkintuvo. Be to, sveikas bei neapkraunantis skrandžio – toks tikras rugpjūčio vyno vakarų maistas, kitaip tariant.






1-2 vakarotojams reikės:
7 vidutinio dydžio morkų (450 - 500 g.)
3 valgomųjų šaukštų rapsų aliejaus
1 česnako skiltelės
Tokio pat dydžio kaip česnako skiltelė imbiero šaknies gabalėlio
2 arbatinių šaukštelių sezamų
2/3 arbatinio šaukštelio kmynų
1 arbatinio šaukštelio druskos
4 - 5 arbatinių šaukštelių sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto
1 - 1 1/3 arbatinio šaukštelio medaus
Šlakelio citrinos sulčių
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Patiekimui: 1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus arba lazdynų riešutų aliejaus, žiupsnelio sezamų ar keleto žemės riešutų bei žiupsnelio smulkintų petražolių.
 
Keptų morkų humusas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C.2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
3. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir perpjaukite per pusę išilgai. Česnako skiltelę nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Imbiero šaknį nulupkite ir susmulkinkite mažais gabaliukais.
4. Paruoštas morkas sudėkite į kepimo formą, apliekite aliejumi ir apibarstykite česnako riekelėmis, imbieru, kmynais, sezamo sėklomis bei druska. Viską gerai išmaišykite ir morkas paskirstykite tolygiai, t.y. vienu sluoksniu.
5. Kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 35 minutes, kol morkos taps minkštos.
6. Iškepusias morkas sudėkite į maisto smulkintuvą, maišykite pulsais, kol gausite rupią masę. Tada sudėkite sezamų pastą arba žemės riešutų sviestą, medų ir citrinos sultis. Sutrinkite iki norimos tekstūros, paskaninkite maltais juodaisiais pipirais bei druska, jei reikia.
7. Patiekite jums jaukiausiame indelyje, apibarstę sezamais ar žemės riešutais. Šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir papuoškite petražolėmis. Skanaukite su skrudintomis rytietiškomis duonomis, balta duona ar šviežiomis daržovėmis, pvz. paprikų lazdelėmis.