2011 m. gruodžio 24 d., šeštadienis

2011 gruodžio 21 d. 

20:44
Dienos pabaiga.Sėdžiu virtuvėje prie vaisinės arbatos puodelio ir žiūriu į spindinčią Kalėdų eglutę. Dar žiūriu į ant stalo paguldytą atviruką - jį man atsiuntė Violeta (Ačiū, Tau, Mieloji); mėgstu tokius grožius. Taip pat mėgstu vėlyvais žiemos vakarais keliauti į parduotuvę - einu pro tamsius kiemus, matau šiltus spalvotus langus. Gera. Apima noras iškišti nosį į lauką, nusipirkti aguonų ir iškepti daug daug pagerintų kūčiukų. Gyventi. Džiaugtis.

21:19
Rytą buvo truputį prisnigta, aišku, sniego senių lipdyti dar negalėjai, bet džiaugsmui užteko. Tačiau naktį jo beveik nematyti, tik girdisi, kaip jis girgžda po kojomis. Namų langai jau papuošti spalvotų lempučių girliandomis. Tokie įprasti dalykai, kaip popierinės snaigės, iš kaminų ramiai kylantys dūmai, skardus juokas - detalės, kurios įgauna išskirtinę reikšmę, artėjant šventėms.Daug paprasčiau tikėti stebuklais.
Grįždama iš parduotuvės, apsilenkiu su moterimi, kuri tempia pilnus maišus dailiai supakuotų pirkinių, o įkyrus gruodžio vėjas velia jos plaukus, aš slepiuosi po kapišonu. Nusišypsome viena kitai - atrodo, kitaip ir neįmanoma, kažkoks šventinis bendrumas.

03:12
Nors naktis ir vėlyva - miegas neima, su malonumu rašau. Vedžiodama akimis po tvarkingai ant eglutės pakabintus sausainius, lemputes ir rankų darbo žaisliukus, šypsausi: stebuklas jau čia pat.Kūčiukų aromatas gamina dar daugiau laimės. Apkabinu miegantį vyrą. Kol dar yra laiko - prigluskime prie tų, kam esame dėkingi arba skolingi švelnumo.   


Pagerinti kūčiukai

250 ml pieno
100 g sviesto
150 g cukraus
1 kiaušinis
8 - 9 g sausų mielių Mielių
600 g miltų
120 g aguonų

Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Į pieną supilkite mieles ir išmaišykite. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir truputį atvėsintą supilkite į pieną. Kiaušinį paplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno-sviesto-mielių mišinį.
Miltus sumaišykite su aguonomis. Į dubenį su pieno-sviesto-mielių- kiaušinių mišiniu po truputį berkite miltų ir aguonų mišinį, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną nedidelę saują miltų, tačiau nepadauginkite!
Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks apie 2 val.
Pakilusią tešlą perminkykite ir atgnybdami po gabaliuką tarp rankų voliokite piršto storio volelius. Šiuos volelius pjaustykite mažučiais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos – 6-12 min, stebėkite, kad nesudegtų.



P. S.:Ačiū, kad esat, kad rašot pastebėjimus ir šiltus žodžius, jūsų nuoširdumas dažnai nuspalvina mano gyvenimą. Tegul jūsų namuose šiandien vietą suras neskubus vaišių ruošimas, meilė ir dėmesys vienas kitam. Linkiu, kad net jei į širdį įsisups koks liūdesys, tegul jis būna giedras ir primenantis apie tikrąsias vertybes.

Su Meile, 
Mukatanas

2011 m. gruodžio 20 d., antradienis

Mes neprisimename dienų... mes prisimename akimirkas

Ar gali patikėti, jog iki Kalėdų liko 4 dienos? Šiandien prekybos centre braudamasi pro pilnus pirkinių vežimus, aš tai kuo aiškiausiai supratau. Stovėjau trimetrinėje eilėje, norėdama nusipirkti miltų meduolių kepimui, ir klausiausi apie tai, jog laikotarpis prieš šventes nėra skirtis mėgautis akimirkomis, nėra skirtas skleisti Kalėdų dvasią ir leisti  laiką su pačiais artimiausiais. Žmonės skundėsi, barėsi, piktai stumdėsi ir liūdnai burbėjo apie senkančias santaupas iš kojinių.  
Grįžusi namo uždegiau kiek tik turiu žvakių, keletą jų pastačiau lange, kad einantiems gatve irgi būtų jaukiau. Nusprendžiau, kiek įmanoma, neskubėti ir išgyventi kuo daugiau gražių akimirkų. Juk kaip sakė C. Pavese - "mes neprisimename dienų; mes prisimename akimirkas".   
Linkiu sutelkti dėmesį į stebuklingas akimirkas... net ir pačias mažiausias :)

Kalėdiniai meduoliai

Šie meduoliai tiesiog tirpte tirpsta burnoje. Jie yra ne per saldūs, kadangi naudojamas rudasis cukrus, o ir medaus - tik lašelis, bei trapūs ir lengvi. Dėl cinamono ir imbiero, gvazdikėlių bei vanilės meduoliai būna skaniai aromatingi ir ilgai išlieka gardūs (kartoninėje dėžutėje galima laikyti apie 2 savaites). O, kas geriausia, patinka visiems: ir tiems, kurie mėgsta minkštus meduolius ir tiems, kurie mėgsta kietesnius, ir tiems, kurie mėgsta gražius meduolius.
Taigi, apie 35 - 45 meduoliams reikės:

1 ½ puodelio ir 2 šaukštų miltų
1 arb. šaukštelio cinamono
½ šaukštelio malto imbiero ir tiek pat maltų gvazdikėlių
115 g sviesto
6 šaukštų rudojo cukraus
1 kiaušinio
½ valg. šaukšto skysto medaus
1 valg. šaukšto karšto vandens
½ arb. šaukštelio kepimo sodos
¼ arb. šaukštelio vanilės asencijos 

Mano matavimo puodelio talpa yra 250 ml.

1.Viename dubenyje sumaišome miltus, cinamoną, maltą imbierą ir maltus gvazdikėlius. Prieskonių kvapai užburia.

2. Kitame dubenyje mikseriu išplakame sviestą su cukrumi iki purios. Tai užtrunka apie 2 - 4 minutes. Tada gerai įplakame kiaušinį.

3. Mažame dubenėlyje išmaišome karštą vandenį, medų ir sodą. Po to šį mišinį ir vanilę lėtai įmaišome į sviesto mišinį. Palaipsniui į gautą skystą masę įmaišome miltų mišinį. Švelniai minkome apie pusę minutės, kol tešla sulimpa į vieną masę. Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir palaikome apie 3-5 val. šaldytuve.

4. Orkaitę reikia įkaitinti iki 180 °C. Padaliname atvėsusią tešlą į dvi dalis. Vieną dalį pasiimame, kitą dedam atgal į šaldytuvą. Stalviršį ir kočėlą pabarstome miltais ir iškočiojame tešlą 0,5 cm (žinoma, galima ir 0,3 cm ar 0,7 cm, bet svarbiausia, kad toj pačioj skardoj esantys meduoliai būtų vienodo storio) storio lakštu. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiojant pabarstome miltais. Jei tešla nelimpa prie kočėlo, miltų barstyti nereikia. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.

5. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Meduolius perkelti ant kepimo skardos ir kepti orkaitėje apie 8 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plečiasi. Reikia būtų labai atidiems - kuo plonesni yra meduoliai, tuo greičiau gali perkepti!

6. Po to imamės likusios tešlos dalies ;)

7. Leidžiame meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Jei, ištrauktus iš orkaitės, meduolius paliksite vėsti skardoje, vėliau gali būti labai sunku juos iš ten iškrapštyti.

2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Kalėdiniai sviestiniai sausainėliai eglutei puošti


Namuose daug daug jaukaus karšto vyno aromato. Vyne plaukioja gvazdikėliai, anyžiai, vanilė ir šiluma bei meilė, įberti jį verdant. Priglaudžiu lūpas prie puodelio krašto. Gera ir nesinori skubėti. Už lango lyja lietus, miestas permirkęs iki paskutinio suolo, į stiklą įkyriai beldžiasi vėjas, o aš sėdžiu prieš eglutę, mirksinčią spalvotomis švieselėmis, ir jaučiu, kaip gera tiesiog būti.

Ir štai iki Kalėdų liko 6 dienos, visur aplinkui vis labiau tai pradeda jaustis. Ir mano namuose. Iš pradžių lanksčiau žvaigždes, po to jas klijavau - vieną šalia kitos, o paskui laukiau įkvėpimo Kalėdų vainiką pasikabinti ant durų. Ir, nelyginant maža mergaitė, nekantravau, kada jis pasibels į mano širdį. Vakar pasibeldė... Aišku, tai paprastas popierinis vainikas ir tiek, bet aš linkusi tikėti, jog šias žvaigždes nuskyniau nuo dangaus. O Tu, Kalėdų Stebukle, esi jau čia pat ir lauki, kol praversiu duris, papuoštas vainiku, kad galėtum įžengti ir bematant visus užkrėsti geromis emocijomis.


O po Kalėdų eglute palikti ramybę, laimę ir apkabinimų. Daug apkabinimų :) Šiais metais Kalėdų eglutę kaip tik puošėme ir sviestiniais sausainėliais, jog, užklydus Kalėdų Seneliui, jo pilvukas negurgtų ;)  


Sviestiniai sausainėliai yra vienas skaniausių ir paprasčiausių vaikystės kepinių, kuriuos kažkaip stebuklinga traukti iš orkaitės. Jų receptą radau daugiau nei prieš penkis metus sename dulkėtame laikraštyje, tvarkydama palėpę. Vienais metais kepiau jų iš trigubos normos, taigi tešla užėmė pusę mano mažosios kameros. Šį penktadienį, prisimindama tą puikųjį šių sausainėlių kepimo maratoną, iki vėlyvos nakties maišiau tešlą, šaldžiau ją, kočiojau, formelėmis spaudžiau sausainius, kepiau juos ir puošiau šokoladiniu glajumi. Sutinku, jog tai, nors ir paprasta, bet užima nemažai laiko, ir sutinku, jog to laiko negaila, nes labai smagu namie kepti tokius sausainėlius, jais puošti eglutę, juos valgyti ir, žinoma, dovanoti.   


Kepant kalėdinius sausainėlius, labai svarbu atsipalaiduoti ir tuo mėgautis. Jei neišeina papuošti sausainių, kaip norisi, tai visai nesvarbu. Šie sausainėliai ir turi atrodyti taip - atkeliavę iš mūsų mažučių virtuvių, o ne iš parduotuvių.




3 skardoms sausainėlių reikės:
180 g cukraus pudros
220 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių
380 g miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus (naudojau natūralios vanilės cukrų, pagamintą iš natūralios vanilės ankšties ir cukraus)

Kalėdiniai sviestiniai sausainėliai

Pirmiausiai, reikia susirasti medinį šaukštą. Su nostalgija prisimenu tuos laikus, kai šis virtuvės įrankis buvo vienas iš tų, be kurių nebuvo įmanoma įsivaizduoti maisto gaminimo. Taigi, mediniu šaukštu išsukame minkštą sviestą ir cukraus pudrą iki purios ir lengvos masės, tai užtrunka apie 10 minučių. Cukraus pudrą, prieš išsukant su sviestu, rekomenduoju išsijoti.
Tada po vieną gerai įmaišome kiaušinius, tai užtrunka apie 5 minutes. 
Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. 
Į sausų ingridientų mišinį sukrečiame drėgnų ingridientų mišinį ir išmaišome. Labai svarbu nepermaišyti tešlos, todėl geriausiai maišymui naudoti būtent medinį šaukštą ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų
Tešlą padaliname į tris dalis ir kiekvieną dalį suvyniojame į maistinę plėvelę. Dedame į šaldiklį ir paliekame 2 val. pastovėti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C, kepimo skardą išklokite kepamuoju popieriumi. Atšalusią tešlą plonai iškočiokite (apie 5 mm) ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Formele arba stikline išspauskite sausainius. Šiaudeliu išspauskite sklylutes siūlui įverti, jei sausainius kabinsite ant eglutės. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, paliekant didelius tarpus, nes kepant sausainiai plečiasi, ir kepkite apie 7-8 min., kol sausainių krašteliai taps blyškiai auksiniai. Kepant, nenuleiskite nuo sausainių akių, ypač, jei tešlą iškočiojote labai plonai. Neleiskite sausainiams paruduoti. Leiskite sausainėliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Atvėsusius puoškite, kaip tik geidžia širdis, o tada jau skanaukite ;)

2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kakavinis sniegas ir šokoladiniai triufeliai su karamelės įdaru

Jau ir eglučių prekyba šalia didžiųjų prekybos centrų prasidėjo, jau ir per radijo stotis vis dažniau girdi kalėdines dainas, o sniegas vis nedrimba.
Ryte, vos atmerkus akis, aš išsiropščiu iš lovos ir dairausi pro langą, ar dar nepasnigo, ar iš spintos nereikia išsitraukti žieminių batų.
Bet sniego vis nėra...

- Nemėgstu nei šalčio, nei sniego, - gurkšnodama karštą arbatą, šiandien džiaugėsi draugė.- Net neįsivaizduoji, kaip man džiugu, jog nereikia klampoti po pusnis.
Žiūrėjau į pilkas linguojančias medžių viršūnes, po to užsimerkiau ir slapta svajojau išgirsti sniego kastuvų šnabždesius. Kai atsimerkiau, miestas tebestūkso rūškanas.
- Ar turi aviečių uogienės? - paklausė draugė. - Gerklę skauda.
Virdulyje kunkuliavo vanduo ir netrukus po virtuvę pasklindo saldus aviečių kvapas. Grįžo namo vyras ir visi ėjome žiūrėti animacinio filmuko "Spragtukas".
- Kaip gražu,  - šnibždėjau. 
O kažkur pasauly snigo...

Kai miestą užklojo tirštos sutemos, šliurpčiodama penktą arbatos puodelį, gaminau triufelius. Virtuvėje snigo kakavinis sniegas. Labai šventiška ir gražu. Todėl džiaugiausi juo, prisiminusi, jog svarbiausia sutelkti dėmesį į tai, ką turi, o ne į tai, ko trūksta. 

Triufelių gamyba man siejasi su magija, kuri užburia net pačius didžiausius pesimistus. Lempučių apšviesta gruodžio naktimi, kai valandos slenka pūgom, o kojos jau pajutę po dienos darbų nuovargį, leidžia tik susirangyti ant lovos ir mėgautis poilsiu. 

Taigi, dalinuosi labai paprastu triufelių (šokoladiniai triufeliai buvo taip pavadinti dėl jų panašumo į juoduosius triufelius, kurie slepiasi po žemės paviršiumi) receptu, kuriam reikia tik 5 sudėtinių dalių. Arba galite pasirinkti net dar paprastesnius šokolado ir grietinėlės triufelius.

Man triufeliai skaniausi šalti, ką tik ištraukti iš šaldytuvo, nors, pagal šį receptą, gaminami šokoladiniai skanėstai ir, stovėdami kambario temperatūroje, išlaiko tvirtumą ir puikią struktūrą.

Iki Kalėdų liko tik 9 dienos. Taigi, pats laikas pradėti ruošti saldumynų atsargas ;)

Apie 30 - 35 triufeliams reikės:  

75 g karamelizuoto kondensuoto pieno, pvz. "Rududu"
35 g juodojo šokolado
150 ml grietinėlės
400 g pieniško šokolado
Kakavos

Pirmiausia pradėsime nuo įdaro, o kas geriau tinka įdarui nei trapi ir turtingo skonio šokoladinė karamelė. Aš jai naudoju karamelizuotą kondensuotą pieną – „Rududu“ ir juodąjį šokoladą, turintį 70 procentų kakavos. Kuo smulkiau susmulkinkite šokoladą,tuo bus geriau: tai užtikrins lengvą jo tirpimą ir masė bus tolygesnė. Susmulkinę šokoladą, į puodą sudėkite "Rududu" ir ant silpnos-vidutinės ugnies kaitinkite, iš pradžių, atrodys, jog beviltiška jį išlydyti, bet nepasiduokite, vis maišykite ir po 5-7 min. gausite vientisą tirštą masę. Tada puodą nuimkite nuo ugnies ir į karštą karamelės masę suberkite smulkiai supjaustytą juodąjį šokoladą. Truputį pamaišykite ir palikite apie 1 minutę pastovėti, tada gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Lėkštę išklokite maisto plėvele, maisto plėvelę ištepkite aliejumi ir ant jos sukrėskite įdaro masę, išlyginkite, užklokite maisto plėvele ir įdėkite į šaldytuvą, kol gerai sustings (apie 2-3 valandoms).

Kai įdaras paruoštas, ateina laikas gaminti šokoladinę masę. Pieniškas šokoladas geras, jei kakavos jame yra 35–40 proc. ir pridėta natūralios vanilės. Pienišką šokoladą susmulkinkite ir suberkite į dubenį, į puodą supilkite grietinėlę, vis pamaišydami, kaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai grietinėlė pradės virti, nukelkite ir ja užpilkite susmulkintą šokoladą. Palikite pastovėti vieną minutę, o tada gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Jei reikia, šokoladinę masę truputį pašildykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele, kad neįgautų kitų kvapų, ir įdėkite į šaldytuvą stingti 2-3 valandoms.

Įdarą padalykite į 35  dalis. Sustingusią šokoladinę masę kabinkite šaukšteliu, ant jos dėkite gabalėlį įdaro, tada dar truputį pakabinkite šokoladinės masės. Rankomis suformuokite rutuliukus. Į plačią lėkštę 1-2 cm sluoksniu suberkite kakavą. Po vieną triufelius apvoliokite kakavoje. Paruoštus triufelius dar sykį atšaldykite (apie 2-3 valandas arba per naktį) šaldytuve.

Skanaus ir įkvėpimo kurti savo šokoladinę magiją!

2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Apie paprastą pomidorų sriubą ir stebuklo laukimą

"Tas, kuris neturi Kalėdų širdyje, niekada jų neras po eglute."
Roy L. Smith

Iki Kalėdų liko 13 dienų. Ant kelio nuo lietaus, nuplaunančio menkus sniego pėdsakus, ištižo žemė. Tik išplauni koridoriaus grindis ir vėl plauk - net stebuklinga kaip greitai purvinais batais išsipėduoja. Pasiilgau tikro šalčio, kai nesinori iš namų net nosytės iškišti, kai žvelgi pro buto langą į apsnigtus namus, kuriuose kūrenamos krosnys. Kiek kartų taip, žvelgdama į dūmų stulpus, esu pasiklydusi praeityje, o vis vien negaliu nesvajoti, kaip Kalėdų rytą pabusiu kaime po visokiais raštais išpieštais langais, basomis kojomis nukeliausiu į virtuvę, kur krosnyje traškės ugnis, o virdulyje burbuliuos vanduo arbatai užplikyti. Kažkoks geras jausmas apima lyg apkabintų mylimo žmogaus rankos.
Artėjančios Kalėdos visada mane skatina tikėti, kad įvyks kažkas stebuklingo, keista nuojauta apsigyvena širdyje ir su kiekviena diena stiprėja. Tos nuojautos neįveikia nei iki paskutinio siūlo sumirkę batai, nei lėkimas ir skubėjimas, nei laiko trūkumas, nei liūdesiai.
 

Vakar pradėjau žiūrėti kaledines reklamas ir prisipažinsiu, juk artėja Kalėdos, o, artėjant Kalėdoms, reikia sakyti tiesą, skruostais riedėjo karštos džiaugsmo ašaros. Kiek kartų taip, spoksodama į tuos judančius spalvotus paveikslėlius, esu pasiklydusi dabartyje, o vis vien negaliu nesvajoti, kad visų žmonių širdys prisipildytų džiaugsmu, tikėjimu ir meile. Ir kad visi turėtų su kuo apsikabinti, o tada eitų gerti arbatos. Ir kad snigtų. Snigtų daug. Tiek daug, jog visas miestas būtų baltas.

John Lewis Christmas Advert 2011
Coca Cola Wunderful Dream
Zales 2011 Holiday Commercials
Elsie Fisher Hallmark Commercials
1990s Hallmark Christmas Commercial

Yra labai gera grįžti po darbų į namus, kai žinai, kad Tavęs šaldytuve laukia tai, ko Tau reikia, jog greitai ir skaniai pavakarieniautum.Vasarą aš mėgstu pomidorus valgyti su sviestu ir duona, o žiemą iš jų virti sriubą. Aksominė pomidorų sriuba su karštu sumuštiniu yra tikrai atpalaiduojantis maistas: susisuki po apklotu, įsijungi kalėdinį filmą, pasiimi dubenėlį garuojančios sriubos, karštą sumuštinį traškia plutele, kupiną sūrio, ir, atrodo, jog nieko daugiau nereikia, kad pajustum, jog Kalėdos jau čia pat. Žiemą man tiesiog instinktyviai norisi kažko jaukaus, šilto ir sotaus.
Mano vyras taip pat labai mėgsta šią sriubą ir, vėstant orams, prašo ją pagaminti vis dažniau. O kadangi, patiekus ją su karštais sumuštiniais, gaunasi kaip ir antras patiekalas, po ilgos darbo dienos aš labai nesispyrioju, jog reikia išbandyti ką nors naujo. Be to, pagaminti tokią vakarienę yra labai lengva ir nebrangu. Vis tik jei norite įmantresnio varianto, įmaišykite keletą šaukštų džiovintų pomidorų konservuotų aliejuje ir kepkite kartu su pomidorais arba, prieš valgant, sriubą paskaninkite šaukšteliu Vorčesterio padažo.
Dar vienas šios sriubos pateikimo variantas, mėgstantiems riebesnes sriubas, plakikliu sutrynus sriubą ir ją šildant, įmaišyti keletą gabalėlių svieto.
   
Paprasta pomidorų sriuba

4 - 6 pomidorų sriubos mylėtojams reikės

Apie 1 kilogramo ir 600 g pomidorų
4 mažų svogūnų
2 mažų česnakų
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
1-2 valgomojo šaukšto cukraus
2-3 šaukštų pomidorų padažo
Keleto čiobrelių šakelių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

8 riekių forminio batono
200 g mėgstamo fermentinio sūrio
Minkšto sviesto

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Svogūnus nulupkite ir taip pat perpjaukite pusiau. Česnakų galvas nuplaukite ir neluptas perpjaukite pusiau.
2. Kepimo skardą aukštais kraštai įkiškite 2-3 min. į orkaitę. Tuo tarpu paimkite didelį dubenį ir sudėkite į jį susmulkintas daržoves, taip pat sudėkite čiobrelių šakeles, suberkite cukrų, supilkite aliejų ir, pagal skonį, paskaninkite druska bei pipirais. Kepimo skardoje atsargiai tolygiai paskirstykite daržoves. Kiškite į įkaitintą orkaitę 40 - 50 min. arba kol dailiai suminkštės.
3. Suraskite česnakų puseles ir išspauskite skilteles, lukštus išmeskite. Čiobrelių šakeles irgi išmeskite. Plakikliu sutrinkite iškeptus pomidorus su visomis išsiskyrusiomis sultimis į vienalytę masę. Paskaninkite pomidorų padažu, jei reikia druska ir pipirais, pašildykite.Išpilstykite į dubenėlius ir pateikite su sūrio sumuštiniais.
4.  Batono riekeles iš abiejų pusių tolygiai aptepkite sviestu. Ant 4 riekelių uždėkite sutarkuotą sūrį, likusiomis 4 riekelėmis jį uždenkite. Ant vidutinės - mažos ugnies įkaitinkite keptuvę. Sudėkite sumuštinius ir vis atsargiai apversdami kepkite apie 15-20 min. Patiekite šiltus. Skanaus :)

2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Apie netikėtas dovanas ir Štoleno kepimą

Nuo ryto lijo, mes - aš ir vyras, pasislėpę po raudonu skėčiu, su šypsenomis keliavome namo iš smagaus pasibuvimo pas draugus, skaičiavome ir aplenkinėjome didžiules gilias balas.
Lietus krito sunkus, geliantis ir liūdnas, todėl namus pasiekėme sušalę ir sušlapę. Atsigėrę liepžiedžių nuoviro, paskaninto medumi ir cinamonu, iškart užmigome. Tikriausiai būtume nubudę vėlyvą popietę, jei ne beldimas į duris. Už durų laukė paštininkė, kurį įteikė storą ir itin kalėdinį voką.
- Ar įtari, kas atsiuntė tau šį laišką? - paklausė vyras, kai aš apžiūrinėjau siuntinį, ieškodama siuntėjo vardo.
- Truputį, - atsakiau.
- O aš pažįstu? - smalsavo jis.
- Nelabai. Kaip ir aš pati. Tikriausiai žavioji Jūratė, kuri laimėjo knygelę apie košes.
Greitai virpančiomis rankomis atplėšiau laišką ir radau labai gražų ir jaukų atviruką su įkvepiančiu tekstu bei romantišką užrašų knygelę. Nuo Jūratės :) Atspėjau!
- Ar ji žino, jog turi mažą priklausomybę įvairaus plauko užrašų knygelėms? - nustebęs paklausė vyras.
- Kad tikriausiai ne, bet kaip nuostabu.
Iš tikrųjų, labai nuostabu, Jūrate, kai netikėtai gauni tai, apie ką svajoji. Ačiū Tau labai. Ačiū!
Kai knygelė buvo apžiūrėta, o atviruko tekstas perskaitytas net keletą kartų, nutipenau į virtuvę ir su didžiuliu džiugesiu širdį pradėjau sijoti miltus dar vienam kalėdiniam pyragui - Stollen'ui.
Praeitais metais pradėjau naują tradiciją - kepti mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą, kurį daugybė žmonių įsimylėjo iš pirmo kąsnio. Užsimaniau į spintą šalia jo paslėpti dar kokį aromatingą pyragą. Kartą kitą esu ragavusi lengvo lyg oras pyrago Panettone, nuodėmingojo vokiečių kalėdinio pyrago Stollen (Štoleno), tačiau jų niekada nebandžiau kepti savo mažytėje virtuvėje, pro kurios langą, kai prisninga, gali stebėti vaikus, lipdančius senius besmegenius. Kiek visko noriu iškepti, kiek nespėju ir... 
...kiek saldžiai svajoju. Kepimas pyrago, kurį kepi prieš Kalėdas daugelį metų iš eilės, kaip grįžimas į praeitį. Metai ima atrodyti ne tokie patys - ištrūksti iš uždaro gyvenimo, iš miego-darbo-miego rato. Prisimeni, kaip minkei su mylimu žmogumi tešlą ir akys buvo nušviestos kažko kito, ne saulės, kaip kikendama su juo dar ir dar ragavai saldžią tešlą, kaip virei apelsinų cukatas ar kaip jas dalinai draugams. Atėjus Kalėdoms, iš giliausio spintos kampo ištrauki pyragus, skanauji juos su mylimukais ir surandi atsakymą, kur vis tik slypi tikroji laimė.
Tai linksmos vokietės, prieš gerus 5 metus rašiusios man žavingus laiškus, receptas. Štoleną gaminti ji išmoko iš senelės, ir galiu nuoširdžiai pasakyti, kad buvau visai užmiršusi, jog ji pasidalino keletu nuostabių kalėdinių receptų, kurie pasislėpė laiškų dėžutėje ir šviesą vėl išvydo tik prieš pora dienų, kai ją tvarkiau. Skaičiau receptą ir vis labiau užsimaniau šio kalėdinio kepinio su daugybe razinų, migdolų ir apelsinų cukatų, apgaubto traškiu svaiginančių prieskonių ir cukraus sluoksniu bei pūkiniu cukraus pudros apklotu.

Štolenas brandinamas 4 dienas, žinoma, galima skanauti ir po dviejų - trijų dienų brandinimo. Iki Kalėdų dar liko 20 dienų, taigi pats metas imti jį ir išsikepti :)
 
Kalėdinis kepinys - vokiškasis štolenas 

2 nemažiems kepalėliams reikės: 

550 g mil
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
60 g cukraus
7 g sausų mielių
125 g kambario temperatūros sviesto
250 ml pieno
1 kiaušinio
1 apelsino
100 g apelsinų cukatų
100 g juodųjų razinų
100 g geltonųjų razinų
50 g džiovintų vyšnių
100 g migdolų drožlių
150 ml brendžio
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus

Apibarstymui ir aptepimui:
2/3 puodelio išlydyto sviesto
1/2 puodelio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
Cukraus pudros

1. Nuplautas ir gerai nusausintas razinas bei džiovintas vyšnias ir migdolų drožles (neplautas) iš vakaro užpilkite brendžiu, išmaišykite ir palikite per naktį pastovėti. Mmm... staiga namuose ima kvepėti Kalėdomis.
2. Kitą dieną dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir mieles. Geriausiai maišyti plakimo šluotele, kad į miltus patektų kuo daugiau oro. Sviestą susmulkinkite į kubelius, kubelius sudėkite į miltus ir pirštais sumaigykite sviestą su miltais, mišinys turi tapti panašus į smulkius trupinius.
3. Pieną truputį pašildykite (iki kūno temperatūros, t.y., į pieną įmerkus pirštą, jaučiasi maloni šiluma). Jei pieną perkaitinote, palaukite, kol atvės, nes karštas pienas visiškai nedraugauja su mielėmis. Gerai nuplaukite apelsiną ir nutarkuokite žievelę. Kiaušinius lengvai išplakite (su nutarkuota žievele) šakute. Miltų viduryje padarykite duobutę, supilkite į ją pašildytą pieno ir kiaušinių bei apelsino žievelės plakinį. Iš pradžių plakinį į miltus įmaišykite šakute, po to švelniai rankomis tešlą minkykite apie 5 - 7 minutes, kol gausite elastingą tešlos rutulį. Minkymui gali prireikti apie 1-2 papildomų šaukštų miltų - vis pasibarstykite rankas, kai pajusite, kad tešla labai prie jų limpa. Tešlos paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluostėliu ir dubenį su tešla pastatykite šiltai maždaug valandai, pvz, ant šilto vandens puodo, kad tešla pakiltų.
4. Apelsino sultis išspauskite į džiovintų uogų ir brendžio mišinį. Į šį mišinį suberkite apelsinų cukatas ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį, kol prireiks. Kadangi aromatas, kuris pasklinda, įmaišant apelsino sultis, tiesiog užburiantis, norėčiau jums jo nors truputį atsiųsti paštu ;)
5. Po valandos tešlą vėl išminkykite. Džiovintas uogas gerai nusunkite. Tešlą iškočiokite į kvadratą (30cm ilgio). Per vidurį pridėkite vieną ketvirtadalį džiovintų uogų mišinio. Užlankstykite tešlos kraštus, kad mišinys visiškai pasislėptų, t.y. imkite vieną tešlos kraštą ir sulenkite iki centrinės linijos, taip pat užlenkite ir kitą kraštą, kad šis šiek tiek perdengtų pirmąjį. Apverskite tešlą ir vėl iškočiokite apie 30 cm kvadratą. Ir vėl viską kartokite iš naujo, kol į tešlą inkorporuosite visą džiovintų uogų mišinį. Tešlos kvadratą įdėkite į dubenį, paviršių apibarstykite miltais, pridenkite rankšluostėliu ir dubenį su tešla pastatykite šiltai maždaug valandai, pvz, ant šilto vandens puodo, kad tešla dar sykį pakiltų.
6. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pirmiausia, imkite vieną dalį ir lengvai išminkykite ant miltais pabarstyto stalo. Po to iškočiokite arba rankomis suformuokite apie 25 cm aukščio ir panašaus pločio stačiakampį. Tada užlenkite vieną tešlos kraštą, bet ne pusiau, o paliekant apie 1/3 uždengiamos dalies laisvą. Tą patį padarykite ir su antra dalimi.
7. Orkaitės skardą išklokite kepimo popieriumi ir padėkite ant jo abudu kepaliukus. Pridenkite rankšluostėliu ir palikite, kad pailsėtų ir dar sykį pakiltų. Tai užims apie 30 min - 1 val.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Pašaukite skardą į orkaitę ir kepkite apie 50 minučių. Jei paviršius stipriai ruduoja, po pusvalandžio pridenkite folija.
9. Kol du žavūs Stollen'ai kepa, nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, muskatą, imbierą ir kardamoną. Kai kepaliukai iškepa, ištraukite skardą iš orkaitės ir padėkite, pvz, ant medinės lentelės ar ant grotelių, kepaliukus palikite skardoje. Dar karštus kepaliukus aptepkite išlydytu sviestu, neskubėkite, tegul sviestas iš lėto susigeria. Tada apibarstykite gausiai cukraus ir prieskonių mišiniu. Cukrumi aplipdykite ir šonus. Labai norėsis imti ir paragauti, bet laikykitės ;)
10. Kai kepaliukai visiškai atvėsta, suvyniokite juos į foliją ir palikite per naktį ilsėtis spintelėje ar ant virtuvės stalo.
11. Kitą rytą abudu kepaliukus dosniai apibarstykite cukraus pudra.Suvyniokite į aliuminio foliją ir maisto plėvelę. Paslėpkite spintelėje. Prieš vartojant dar kartą apibarstykite cukraus pudra. Kantrybės :)