Nuo mažens buvau šiek tiek keista mergaitė. Nemoku tiksliai to apibūdinti: kiek baili, prisijaukinusi vienatvę, gyvenanti savo fantazijų pasaulyje ir visus prasimanymus vadinanti tikrove. Bet tuo pačiu gimiau nuoga siela ir atvertomis rankomis: išsipasakojanti, išklausanti, apkabinanti net beveik nepažįstamus žmones, ieškanti nuotykių. Be to, mano nevikrumas, nemetaforiškas išsižiojimas, nuoraudžiai, kai nežinodavau atsakymų į klausimus, laisvės poreikis, rodė, jog iš prigimties nebūsiu labai lengvas vaikas.
Nemėgau valgyti beveik visko, išskyrus blynus, kuriems negalėdavau atsispirti,nepaisant paros laiko. Vos vos suvalgydavau kito maisto šaukštelį už mamytę ir dar vieną - už tėvelį. Dažniausiai mamo močiutei tekdavo girdėti: "nevalgysiu, neskanu". Juokingiausia, kad suaugusi pradėjau valgyti beveik viską ir šiek tiek atsižvelgti į valgymo laiką (žinau, kiek nuobodu nevalgymas po aštuonių/devynių), visgi meilė blynams niekur nedingo. Ypač lietiniams blynams su varške. Taigi, kai mama praėjusį savaitgalį atnešė beveik kilogramą varškės lauktuvėms, iš visos širdies apsidžiaugiau ir iš karto žinojau, ką ruošiu sekmadienio vakarienei.
Nesusilaikiau ir šaukštelį varškės paragavau iš karto: švelni, nerūgšti, su mažyčiais gumuliukais. Šį pyragą aš kepu vos vos saldų, būtent todėl, kad niekas neužgožtų varškės skonio. Ir būtų galima valgyti su uogiene. Išsikepkit šį pyragą, kai turėsit laisvesnę minutę, ir jūsų namai pakvips vėjavaikiška vaikyste. Tokia paprasta, iš visos širdies.
5-6 valgytojams reikės:
Lietiniams blynams reikės:3 didelių kiaušinių
1 ir 1/3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml) miltų
Nedidelio žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio cukraus
2 ir 1/2 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)pieno
Aliejaus (kepimui)
3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)varškės
1 saujos razinų
3 didelių kiaušinių
Cukraus pagal skonį
Pyrago viršui reikės:
3/4 puodelio natūralaus jogurto
2 kiaušinių
Cukraus pagal skonį
Lietinių blynų su varške pyragas iš visos širdies
1. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, cukrų ir druską ir lėtai įmaišykite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Gautą tešlą apie 20-30 min. palaikykite šaldytuve. Tuo tarpu paruoškite įdarą.
2. Ant vidutinės ugnies
įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę
pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos,
sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Blyneliai turi būti plonyčiai. Blynelius kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-5 min.
3. Įdarui ištrinkite mediniu šaukštu varškę su cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Galiausiai įmaišykite razinų.
4. Blynelius išdėliokite ant stalo, ant jų uždėkite įdaro, susukite, sudėkite į kepimo formą.
5. Jogurtą sumaišykite su kiaušiniais ir cukrumi. Užpilkite ant blynelių.
6. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes.