2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Lietinių blynų su varške pyragas iš visos širdies

Nuo mažens buvau šiek tiek keista mergaitė. Nemoku tiksliai to apibūdinti: kiek baili, prisijaukinusi vienatvę, gyvenanti savo fantazijų pasaulyje ir visus prasimanymus vadinanti tikrove. Bet tuo pačiu gimiau nuoga siela ir atvertomis rankomis: išsipasakojanti, išklausanti, apkabinanti net beveik nepažįstamus žmones, ieškanti nuotykių. Be to, mano nevikrumas, nemetaforiškas išsižiojimas, nuoraudžiai, kai nežinodavau atsakymų į klausimus, laisvės poreikis, rodė, jog iš prigimties nebūsiu labai lengvas vaikas. 


Nemėgau valgyti beveik visko, išskyrus blynus, kuriems negalėdavau atsispirti,nepaisant paros laiko. Vos vos suvalgydavau kito maisto šaukštelį už mamytę ir dar vieną - už tėvelį. Dažniausiai mamo močiutei tekdavo girdėti: "nevalgysiu, neskanu". Juokingiausia, kad suaugusi pradėjau valgyti beveik viską ir šiek tiek atsižvelgti į valgymo laiką (žinau, kiek nuobodu nevalgymas po aštuonių/devynių), visgi meilė blynams niekur nedingo. Ypač lietiniams blynams su varške. Taigi, kai mama praėjusį savaitgalį atnešė beveik kilogramą varškės lauktuvėms, iš visos širdies apsidžiaugiau ir iš karto žinojau, ką ruošiu sekmadienio vakarienei.


Nesusilaikiau ir šaukštelį varškės paragavau iš karto: švelni, nerūgšti, su mažyčiais gumuliukais. Šį pyragą aš kepu vos vos saldų, būtent todėl, kad niekas neužgožtų varškės skonio. Ir būtų galima valgyti su uogiene. Išsikepkit šį pyragą, kai turėsit laisvesnę minutę, ir jūsų namai pakvips vėjavaikiška vaikyste. Tokia paprasta, iš visos širdies.  


5-6 valgytojams reikės:
Lietiniams blynams reikės:
3 didelių kiaušinių 
1 ir 1/3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml) miltų
Nedidelio žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio cukraus
2 ir 1/2 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)pieno
Aliejaus (kepimui)

Įdarui reikės:
3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)varškės
1 saujos razinų
3 didelių kiaušinių
Cukraus pagal skonį

Pyrago viršui reikės:
3/4 puodelio natūralaus jogurto
2 kiaušinių
Cukraus pagal skonį

Lietinių blynų su varške pyragas iš visos širdies

1. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, cukrų ir druską ir lėtai įmaišykite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Gautą tešlą apie 20-30 min. palaikykite šaldytuve. Tuo tarpu paruoškite įdarą. 
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Blyneliai turi būti plonyčiai. Blynelius kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-5 min.
3. Įdarui ištrinkite mediniu šaukštu varškę su cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Galiausiai įmaišykite razinų.
4. Blynelius išdėliokite ant stalo, ant jų uždėkite įdaro, susukite, sudėkite į kepimo formą.
5. Jogurtą sumaišykite su kiaušiniais ir cukrumi. Užpilkite ant blynelių.
6. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes.

2014 m. gegužės 10 d., šeštadienis

Raudonasis krevečių, saldžiųjų bulvių ir mangų karis

Jei turi sielos draugą, gerai žinai tą jausmą, kai nesupranti, kaip kitas žmogus gali būti Tau toks artimas. Tikriausiai taip yra todėl, kad su sielos draugu sieja prieš tai buvę gyvenimai ir šis ryšys neturi nei pradžios, nei pabaigos. Sielos draugas Tave pažįsta tokį, koks esi iš tikrųjų, ir žino net labiausiai apdulkėjusius Tavo sielos kampus.Nebereikia dėvėti kaukių, apsimetinėti kažkuo kitu, meluoti. Iš tokio intymaus bendravimo randasi supratimas, o supratimas leidžia, net nesikalbant, jausti ir žinoti tą patį. Būnant savimi ir jaučiant palaikymą, daug paprasčiau augti. Sielos draugas įkvepia pamilti save ir išmaišyti visas žemės platumas ir perplaukti visus vandenynus.



Nuo sielos draugo niekada nieko nenuslėpsi - nei vieno savo jausmo, nei vieno savo minčių skrydžio. Jam net nebūnant šalia, gali jausti, kaip jis žvelgia į Tavo akis, o Tu į jo, ir linksite galvomis, kad visas mūsų gyvenimo kelias vedą į sielos draugų susitikimą. Atrodo, kad pažinojote vienas kitą visuose savo gyvenimuose prieš šį ir sutiksite visuose savo gyvenimuose po šio. Ši tiesa dabar tokia aiški, lyg nuo gimimo būčiau ją žinojusi, su ja atėjusi į šį pasaulį, tik augant ir socializuojantis užmiršau, kad laukinė, išsiilgusi, sujungianti sielų draugystė nepavaldi nei laikui, nei erdvei, nei mūsų protams. Net pačiai keista, kaip, būdama Mukatanu, galėjau tuo suabejoti.



Panašų į šį receptą man davė sena pažįstama Brigita, kai paprašiau pasidalinti jos firminiu patiekalu. Tik ji šį karį verda su viščiuku, be svogūno, o vietoj mangų renkasi konservuotus ananasus. Brigita šį receptą rado kažkokioje pasakiškoje receptų knygoje. Ir labai gerai, kad susidomėjo ir nusirašė ant lapo skiautės. Tai neįtikėtinai paprastas, jaukus, gardus, šildantis karis. Rekomenduoju jo paragauti ir apsilaižyti pirštus. Šis patiekalas leis patirti mangų saldumą ir pasiduoti kokoso pieno švelnumo burtams.     

3-4 valgytojams reikės:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 didelio nulupto svogūno
2 valgomųjų šaukštų raudonojo kario pastos, pvz.: "Kanokwan"
400 g saldžiųjų bulvių
250 ml daržovių sultinio
26-30 išlukštentų didžiųjų krevečių
200 ml kokoso pieno
200 g nulupto mango minkštimo
Pateikimui: laimo, druskos, pagal skonį


Raudonasis krevečių, saldžiųjų bulvių ir mangų karis


1. Nuplaukite ir nulupkite saldžiąsias bulves. Supjaustykite jas 1 cm. dydžio gabalėliais.
2. Supjaustykite svogūną 1 cm. kubeliais.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną ir, vis pamaišant, kepkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Sudėkite kario pastą ir vieną kitą minutę pakepkite maišant.
4. Supilkite sultinį, gerai išmaišykite, suberkite saldžiąsias bulves, užvirkite, uždenkite ir troškinkite 15 minučių ant mažos ugnies, kol saldžiosios bulvės taps minkštos.
5. Suberkite krevetes, supilkite kokoso pieną, išmaišykite, užvirkite, paragaukite, jei reikia įberkite druskos. Uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies 5 minutes.
6. Mango minkštimą supjaustykite 1 cm gabalėliais ir suberkite į karį, išmaišykite ir pakaitinkite dar pora minučių.
7. Galite padėti laimo skiltelių, iš kurių išsispausite sulčių. Patiekite su ryžiais.

2014 m. gegužės 6 d., antradienis

Spagečiai su krevetėmis, saulėje džiovintais pomidorais ir rukolos lapais

"Tu pats turi būti tas pokytis, kurį nori matyti pasaulyje." (Mahatma Gandhi)

Man atrodo, kad viskas prasideda kiekvieno mūsų vidiniame pasaulyje, dirbant su savimi. Argi įmanoma pakeisti pasaulį, nesikeičiant pačiam, įsikibus į idėją, jog jau esi pakankamai protingas ir geras ar būsi toks, kokiu manai, kad reikia būti, tada kai pasaulis pasikeis. Kiekvieną dieną aš stengiuosi ieškoti prasmės nematerialiuose dalykuose, mokytis, išdrįsti, nepasimesti suklydus, judėti pirmyn ir mylėti save bei kitus, tikint jų gerumu, nes apie tokį pasaulį aš svajoju. Tam mane įkvėpė ir įkvepia gyvenimo kelyje sutikti žmonės, kurie patys ir yra tie pokyčiai, kuriuos nori matyti pasaulyje. Svajojantys daugiau. Nuveikiantys daugiau. Būnantys dėl kitų daugiau. Užtenka pradėti tik šiek tiek kitaip mąstyti, tada imi kitaip jaustis ir štai jau kitaip elgiesi, įkvėpdamas kitus ir save tolimesniems žygiams. Pasaulis ima keistis. Iš tiesų, būtų labai nepatogu ir ne taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, vieną rytą atsibusti pasikeitusiame išoriniame pasaulyje, bet su savo senomis ydomis, baimėmis ir negatyviomis mintimis. O gal pasaulis taip greit ir nesikeičia, nes sunku pradėti nuo savęs, prisiimant visą atsakomybę už savo veiksmus ir jų poveikį? Nes ne taip paprasta praminti takus, kai daug paprasčiau vaikščioti senaisiais? Tikriausiai tuo ir norėjau su jumis pasidalinti šįvakar. Kaip apkabinimu. Kaip pasiūlymu, kad ir kas benutiktų, būkime rytoj tais, kurie pakylėja ir užaugina kitiems sparnus.    


Kai po ilgos darbo dienos noriu palepinti pavargusį savo žmogų, gaminu šiuos spagečius, kas nereikalauja daug pastangų ir dėmesio, bet užtikrina nepaprasto skonio sveiką vakarienę.Aš dažniausiai renkuosi šviežias krevetes, nors ir užima šiek tiek laiko jas išdoroti, jei naudosite šaldytas krevetes, pirmiausiai, būtinai jas atšildykite.Be rukolos lapų galite ir apsieiti, bet česnakas, saulėje džiovinti pomidorai ir baltas vynas yra mažytė šio patiekalo paslaptis. 

2 didelėms porcijoms reikės:
24-30 nevirtų išdorotų didelių krevečių
250 g spagečių
1/3 arbatinio šaukštelio maltos ugninės paprikos
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
2 česnako skiltelių
10 aliejuje konservuotų saulėje džiovintų pomidorų
125 ml balto vyno
1 saujos rukolos lapų
Druskos

Spagečiai su krevetėmis, saulėje džiovintais pomidorais ir rukolos lapais

1. Į puodą įpilkite du litrus su puse vandens, užvirkite, suberkite 20 g druskos ir išvirkite spagečius, kaip nurodyta pakuotėje.
2. Per tą laiką į šaltą keptuvę supilkite aliejų, įtarkuokite česnaką, suberkite papriką, išmaišykite. Uždėkite keptuvę ant ugnies, kai aliejus įkais ir česnakas pradės spragsėti, suberkite krevetes, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir 3-4 minutes pamaišant paskrudinkite krevetes ant vidutinės ugnies.
3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite plaktuvu ir suberkite pas apskrudusias krevetes. Maišant kepkite 1-2 minutes, tada supilkite vyną, išmaišykite ir virkite 5 minutes, kol padažas sutirštės. Paragaukite, jei reikia, galite įberti druskos ar paprikos.  
4. Kai spagečiai išvirs, pasilikite 1/4 puodelio nuoviro, tada spagečius nukoškite. Spagečius sumaišykite su padažu ir rukolos lapais bei šlakeliu nuoviro. Išdėliokite į dvi gilias lėkštes ir, nieko nelaukiant, valgykite.

2014 m. gegužės 4 d., sekmadienis

Aguonų vyniotinis

Vėlyvą praėjusio šeštadienio vakarą žiūrėjau filmą "Meilė ir seksas". Išsiviriau tiršto spanguolių kisieliaus, iš spintos išsitraukiau storesnį apklotą ir viena akimi stebėjau, kaip dangumi plaukė mėnulis. Gurkšnodama trečią puodelį šilto kisieliaus ir šypsodamasi dėl neįprasto pagrindinio filmo veikėjo Adam'o meilės prisipažinimo: "I cheese sandwich you", pajutau, kaip pirmą kartą po kelių savaičių visiškai atsipalaidavau. Jau buvau pasiilgusi šio jausmo, kai nieko reikšmingo neveiki ir tuo mėgaujiesi. Ak, ar tai nėra laimė?...     


Šių metų Velykoms kepiau laiko ir kepėjų patikrintą aguonų vyniotinį. Jis yra gausiai praturtintas sviestu ir kaimiškų kiaušinių tryniais, todėl dailiai geltonas ir labai skanus. Dažniausiai kepu du - tris vyniotinius, nes labai patogu juos įdėti lauktuvėms, o purūs bei drėgni išlieka, praėjus ir kelioms dienoms.


1 nedideliam aguonų vyniotiniui reikės:
1 puodelio (250 ml) miltų + gero šaukšto ar dviejų stalo pabarstymui
60 ml drungno pieno (šiek tiek pašildyto)
50 g išlydyto sviesto
2 didelių kiaušinių trynių
5 g sausų mielių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
Žiupsnelio druskos
1/2 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
Įdarui:
150 g maltų aguonų (kuo sausesnių)
1/3 arbatinio šaukštelio cinamono
20 g apelsinų cukatų
20 g migdolų drožlių
1/2 nutarkuotos citrinos žievelės
1/2 valgomojo šaukšto išlydyto sviesto
2 - 3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
2 didelių kiaušinių baltymų
Glajui:
1 puodelio cukraus pudros
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1-2 valgomųjų šaukštų karšto vandens

Aguonų vyniotinis

1. Miltus sumaišykite su mielėmis, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
2. Kiaušinių trynius sumaišykite su šiltu pienu ir įmaišykite į miltus. Išminkykite.
3. Dalimis (ant miltuoto paviršiaus) į tešlą įminkykite išlydytą ir atvėsintą sviestą, kol gausite gražią, blizgią, elastingą tešlą.
4. Įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite rankšluostuku ir palikite šiltoje vietoje pakilti. Tai užtruks apie 1 valandą. Tešla turi padvigubėti.
5. Įdarui sumaišykite maltas aguonas su cinamonu, cukatomis, migdolais, citrinos žievelėmis, išlydytu sviestu ir cukraus pudra. Paragaukite, jei reikia, pasaldinkite. Baltymus gerai išplakite - iki standžių putų. Įmaišykite į aguonas.
6. Pakilusią tešlą iškočiokite į stačiakampį. Ant viršaus paskirstykite įdarą, palikdami maždaug po 2 cm nuo kraštų nepadengtus įdaru. Atsargiai susukite į vyniotinį, užlenkiant kraštus.
7. Atsikirpkite kepimo popieriaus gabalą, kad į jį galėtumėte dvigubai susukti vyniotinį. Ištepkite kepimo popierių aliejumi ir susukite vyniotinį, paliekant 1-2 cm. tarpą tarp tešlos ir popierinės tūtos, kad būtų erdvės tešlai kilti.
8. Palikite vyniotinį pakilti. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, stebėkite, kad nesudegtų vyniotinio paviršius. Iškeptą vyniotinį uždenkite drėgnu rankšluostėlio.
9. Kai vyniotinis pravės, bus tik vos vos šiltas, apliekite jį glajumi, sumaišytu iš vandens, citrinos sulčių ir cukraus pudros.

2014 m. gegužės 3 d., šeštadienis

Avižinių dribsnių košė su migdolų pienu, kriaušėmis ir prieskoniais

Užuodžiate švelniai saldų migdolų aromatą, kurį lydi tolimųjų kraštų prieskonių dvelksmas? Ko gero, visi mėgstantys jogų arbatą nuo pirmo šaukštelio pamils ir šią šildančią avižinių dribsnių košę, kuri tikriausiai ir yra būtent tai, ko reikia vėjuotos ir vėsios gegužės pradžioje, kai norisi kažko lengvesnio.




Pastaruoju metu ypač stipriai jaučiu, kad čia, žemėje, vyksta kažkas daugiau nei tik tai, jog esam, dirbam, miegam. Nesvarbu, kas įvyks, ar, kaip viskas atrodys, gyvenimas juda į priekį, ir ši akimirka bei kita po jos - svarbiausia. Net jei skauda - tai pati gražiausia akimirka, kurią reikia išgyventi, kaip įmanoma tikriau. Nes tai Tavo ir mano nepakartojamos gyvenimo istorijos. 


Be to, ar pastebėjai, kad geriausiai supranti, koks stiprus esi, būtent tais momentais, kai neturi kito pasirinkimo, tik būti stipriu. Taip, tai baisu, bet tam, ką padaryti verta, niekada nepervėlu ir niekad nesi per silpnas. 



4 valgytojams reikės:
1/2 - 1 arbatinio šaukštelio malto/grūsto kardamonomalto cinamonomaltų gvazdikėlių ir malto imbiero mišinio (visus prieskonius į mišinį sumaišau lygiomis dalimis)
1-2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
2-3 kriaušių
4 puodelių migdolų pieno
2 puodelių avižinių dribsnių
Pateikimui: kriaušės, geros saujos karijų riešutų ir, jei norisi saldžiau, žiupsnelio rudojo cukraus arba šaukštelio medaus

Avižinių dribsnių košė su migdolų pienu, kriaušėmis ir prieskoniais

1. Į puodą suberkite avižinius dribsnius, supilkite 3 puodelius pieno, suberkite prieskonius ir druską ir užkaiskite ant vidutinio karščio.
2. Smulkiai supjaustykite kriaušes, suberkite į užvirusią košę.
3. 10 - 15 minučių, kuo dažniau maišant, virkite, kol gausite minkštą košę.
4. Prieš baigdami virti paragaukite, ar nieko netrūksta, įmaišykite likusį pieną ir užvirkite.
5. Patiekite su šviežiomis kriaušėmis ir riešutais.