Ar nepasimetei pirkimo karštligėje ir pastebi ankstyvas sutemas, kuriose tiek ramybės ir stiprios stebuklo artėjimo nuojautos? Stebėdama, kaip mirksi teksto žymeklis, galvoju, ką galiu Tau palinkėti, jei pasiklydai, jei balose atsispindinčios žibintų šviesos ir ilgas dovanų sąrašas neįkvepia širdy užkurti vaikiško džiaugsmo krosnies ir iškišti nosies iš vidinio liūdesio ir nuovargio namų? Kokiais žodžiais Tave apkabinti, kad jie nebūtų tik dailus, bet nesušildantis apklotas?
Hmmm...palinkėsiu paprastai...
...Kai prekybos centre užleisi vietą prie kasos, kai atsisėsi prie Kūčių stalo ir lauši kalėdaitį, patikėk jautria ir auginančia meile, net jei ji ir tokia trapi bei pažeidžiama, patikėk, kad kiekvienas
iš mūsų esame ypatingas, patikėk, kad ir, be brangių dovanų ir tobulų kaukių, galime būti reikalingi kitiems, patikėk, kad pasaulis - pilnas šilumos ir stebuklų. Prisijaukink drąsą būti savimi ir duoti kitiems dėmesį, laiką, atvirumą, nieko nesitikint atgal. Pajausk dėkingumą už tai, kas sustiprino, sugriaudamas Tavo mažą pasaulį, nes niekas nevyksta be priežasties. Išsivaduok iš laukimo, savęs gailesčio, kitų kaltinimo ir pykčio. Būk laimingas, labai laimingas, užkrėsk tuo kitus, apkabink, pasakok, klausykis, bučiuok ir atleisk. Tai taip paprasta, bet veikia. Tikrai veikia.
Apkabinu... stipriai. Ačiū, kad esi, užsuki ir skaitai. Atsidėkodama dalinuosi 4 sausainių receptais iš 4 ypatingų žmogučių firminių kepinių sąsiuvinių. Nuoširdžiai ačiū, Renata, Egle, Giedre ir Monika.
Nes sausainių kepimas gali išgelbėti pasaulį... o naktį iš Kūčių į Kalėdas, apskritai, sausainiai būna skaniausi. Su manimi, manau, sutiktų ir Kalėdų senelis. Tik nepamirškite stiklinės šalto pieno šalia sausainių lėkštės.
Nes sausainių kepimas gali išgelbėti pasaulį... o naktį iš Kūčių į Kalėdas, apskritai, sausainiai būna skaniausi. Su manimi, manau, sutiktų ir Kalėdų senelis. Tik nepamirškite stiklinės šalto pieno šalia sausainių lėkštės.
"Riešutinio sviesto" sausainių receptas į mano namus atkeliavo prieš šešis metus iš Renatos virtuvės. Ji receptą gavo iš mamos kaimynės. Nežinau, ar yra, kuo girtis, bet, kai pirmą kartą išsikepiau šių sausainių, suvalgiau juos visus, dar nespėjus sausainiams atvėsti. Sausainiai gaunasi gardžiai traškūs, trapūs, sviestiniai, tiesiog tirpstantys burnoje, ne per saldūs ir lengvi kaip sniego pusnys. Na, žinote, tokie "naminiai" ir net kvepiantys riešutais, nors čia jų nei pėdsako. Menkutis perspėjimas - sviesto lydymui skirkite daugiau dėmesio, visa kita: viens - du, ir baigta.
Apie 36 sausainiams reikės:
230 g sviesto110 g cukraus
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
3 valgomųjų šaukštų grietinės
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
350 g miltų
Riešutinio sviesto sausainiai. Lengvi kaip sniego pusnys
1. Sviestą sudėkite į nedidelį puodą ir, kaitinant ant vidutinės ugnies, ištirpinkite, užvirkite ir, vis pamaišant, kaitinkite apie 5-6 minutes. Sviestas suputos (putų nugraibyti nereikia), po to paruduos, t.y. įgis gintarinę spalvą, pasklis malonus riešutų aromatas, atidžiai stebėkite, kad neprisviltų. Perpilkite į kitą indą ir palikite atvėsti, kol sutirštės ir taps lyg kremas. Nuosėdas palikite puode - jų nebereikės.
2. Įjunkite orkaitę - temperatūra 165 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Į dubenį, kuriame yra minkštas sviestas, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, gerai išplakite elektriniu plakikliu, kad masė taptų puri. Tai užims apie 2 minutes. Grietinę sumaišykite su soda ir įmaišykite į sviesto masę. Miltus suberkite į grietinės ir sviesto masę, viską sumaišykite, suspauskite rankomis - gausite gana kietą tešlą.
4. Imkite valgomąjį šaukštą tešlos, formuokite kamuoliukus, dėkite juos į kepimo skardą. Rutuliukus dėkite taip, kad jie būtų gerokai nutolę vienas nuo kito. Kepkite apie 20-23 minutes, kol sausainiai pagels. Tik stebėkite, kad nesudegtų. Atsargiai išimkite iš skardos ir palikite atvėsti.
P. S.:"Palaimintas laikas, kuris visus įtraukia į meilės sąmokslą." Hamilton Wright Mabie
Šiais biriais žemės riešutų sviesto sausainiais mane ir mano žmogų papirko Eglė. Niekada nemaniau, kad sausainių apvoliojimas cukruje gali daryti tokius stebuklus. Iškepusi juos kelis kartus, supratau, kad šie sausainiai ne tik nepakartojami, kai norisi kažko saldaus, bet ir lengvai pagaminami, todėl tinka, kai saldaus norisi greitai. Be to, jei spintelėje neturite miltų ir sviesto, nieko tokio, sausainiai puikūs gaunasi ir be jų - tik imkite pilną puodelį žemės riešutų sviesto.
Tik tarp mūsų: mano žmogus šiuos sausainius vadina - rojus žemėje.
Tik tarp mūsų: mano žmogus šiuos sausainius vadina - rojus žemėje.
Apie 44 sausainiams reikės:
115 g kambario temperatūros sviesto180 g žemės riešutų sviesto
115 g cukraus "Demerara"
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
275 g miltų
Keleto šaukštų cukraus sausainių apvoliojimui
Šerkšnoti žemės riešutų sviesto sausainiai
1. Įjunkite orkaitę - temperatūra 190 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Miltus sumaišykite su soda.
3. Sviestą ir žemės riešutų sviestą gerai išplakite elektriniu plakikliu, kad pasidarytų vientisa masė. Suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, plakite, kol gausite purią masę (apie 3 minutes). Įmuškite kiaušinį ir plakite, kol pasidarys vientisas kremas.
4. Į gautą kremą suberkite miltų mišinį, išmaišykite, išeis gana minkšta tešla. Į dubenėlį suberkite cukrų.
5. Imkite valgomąjį šaukštą tešlos, formuokite kamuoliukus, apvoliokite juos į cukrų, dėkite į kepimo skardą. Kepkite apie 10 minučių, kol truputį pakils ir sutrūkinės. Šilti sausainiai bus trapūs, bet vėsdami kietės. Todėl iš skardos imkite juos atsargiai.
P. S.: "Kiekvienąsyk, kai eglutės žaisliukuose slypi svajonės, yra Kalėdos." P. Milgevičius
Tokiais paprastais trapiais sausainiais, ne per saldžiais - vienais iš tų, kuriuos norisi pamirkyti į šilta arbatą, skaitant knygą, mane vis pavaišina Giedrė. Sulesame juos iki paskutinio trupinėlio. Tada prisižadu, kad pati jų nekepsiu, bet vis neatsispiriu šių sausainių gaivumui. Gaivų skonį sausainiams suteikia apelsino žievelė, kurios lengvas kartumas puikiai dera su aguonomis.
Apie 40 sausainių reikės:
1 apelsino nutarkuotos žievelės 1 citrinos nutarkuotos žievelės
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
300 g miltų
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
300 g miltų
80 g aguonų
230 g kambario temperatūros sviesto
230 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus
2 kiaušinių trynių
2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus
2 kiaušinių trynių
1 valgomojo šaukšto apelsino sulčių ir trupučio puošimui
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
120 g juodojo šokolado
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
170 g cukraus "Demerara"
3 kiaušinių
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
280 g miltų
Cukraus pudros sausainių apvoliojimui
Kvepiantys Kalėdomis sausainiai su aguonų grūdeliais
1. Įjunkite orkaitę - temperatūra 180 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Mažame dubenėlyje sumaišykite nutarkuotas žieveles - jų prireiks tiek papuošimui, tiek į sausainių tešlą.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir aguonomis.
3. Sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite elektriniu plakikliu, kad taptų purus. Sudėkite trynius ir vėl plakite, kol pasidarys purus kremas. Tada įmaišykite apelsinų ir citrinų sultis. Galiausiai į šią masę įmaišykite 1 valgomąjį šaukštą žievelių mišinio.
4. Miltus suberkite į sviesto masę ir išmaišykite.
5. Imkite
valgomąjį šaukštą tešlos, formuokite kamuoliukus, dėkite juos į kepimo
skardą. Rutuliukus dėkite taip, kad jie būtų gerokai nutolę vienas nuo kito. Rutuliukus vos vos suvilgykite apelsino sultimis ir uždėkite ant jų truputį apelsino ir citrinos žievelių mišinio. Šiek tiek paspauskite, kad priliptų. Kepkite apie 12 minučių, kol sausainiai pagels. Tik stebėkite, kad nesudegtų.
P. S.: "Laimingų, laimingų Kalėdų, kurios gali Tave sugrąžinti į vaikystės
dienas, kurios gali senam vyrui priminti jo jaunystės malonumus, kurios
gali jūreivį ar keliautoją nukelti tūkstančius kilometrų ir grąžinti į
jo namus prie židinio!" Čiarlzas Dikensas
Monika kartą pirmo sniego proga iškepė man šių turtingo skonio, sodrių ir labai minkštų sausainių. Nuo to vakaro, kepiau juos daugybę kartų, ypač pasiilgus sniego ar burnoje ilgai išliekančio saldžiai kartaus šokolado skonio. Tikrai patikimi, kiek kepiau, visada pavykdavo, tik svarbu prisiminti, kad negalima perkepti. Taip, gaminami ilgokai, bet tikrai nesudėtingai, ir, be to, jie to verti - kiekvienos sekundės: pasisekimas tarp valgytojų būna milžiniškas.
Apie 50 sausainių reikės:
115 g kambario temperatūros sviesto120 g juodojo šokolado
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
170 g cukraus "Demerara"
3 kiaušinių
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
280 g miltų
Cukraus pudros sausainių apvoliojimui
Pirmo sniego šokoladiniai sausainiai
1. Į nedidelį puodelį sudėkite sviestą ir susmulkintą šokoladą ir kaitinkite ant silpnos ugnies vis pamaišydami, kad ištirptų ir pasidarytų vientisa blizgi masė.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
3. Kiaušinius gerai išplakite elektriniu plakikliu. Suberkite cukrų ir plakite, kol gausite tirštą ir vientisą masę (apie 2 minutes). Kiaušinių masę įmaišykite į šiek tiek atvėsusią šokolado ir sviesto masę.
4. Suberkite miltus ir išmaišykite, kad tešla būtų vientisa. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą keletui valandų - geriausia nakčiai.
5. Priberkite į lėkštę storą sluoksnį cukraus pudros. Imkite valgomąjį šaukštą tešlos, formuokite kamuoliukus, gausiai apvoliokite juos į cukraus pudrą, dėkite į kepimo skardą. Kepkite apie 10-12 minučių, kol truputį sutrūkinės. Šilti sausainiai bus trapūs, bet vėsdami kietės. Todėl iš skardos imkite juos atsargiai.
P. S.: "Prisiminkime, kad kalėdinė širdis yra duodanti širdis, tai plačiai
atverta širdis, kuri pirmiausia galvoja apie kitus." George Matthew Adams