2011 m. vasario 20 d., sekmadienis

Sodrių ir itin šokoladinių brownių kepimo paslaptys

Kaimynas viršuje groja gitara. Liečia stygas labai švelniai, tikriausiai nori, kad niekas jo negirdėtų. Jis groja Nothing Else Matters, po to One ir Fade to Black.  Fade to Black - ypač gražiai. Tikiuosi, pakartos. Kažkada Metallica buvo viskas, ko klausiausi. Netgi prisimenu atmosferą, kurią kūrė jų muzika: veikė įkvepiančiai, bet truputį gailiai. Paauglystėje dažnai naktimis negalėdavau užmigti, susisupdavau į apklotą, ir valandų valandas kurdavau eilėraščius, niūniuodama visas Metallica dainas. Buvo nuostabios, ak, iš tiesų nuostabios naktys, kaip ir šis vakaras, kai kaimyno grojama muzika sugražina į tuos giedrai liūdnus laikus, kada namai dar nekvepėjo pyragais, bet didžiulis kakavos puodelis visada būdavo šalia.

Skirta visiems, kuriems dabar tokių žodžių reikia, kaip kažkada man juos reikėjo išsakyti…

Tarp rudeninių lapų ieškau verksmo,
O ašaros per skruostus pačios rieda,
Šukes širdies likimas paskui renka,
Įbrėžia randus, kurie amžiams lieka.

Delnuos nešu aš žiedlapius dulkėtus,
Nes meilė tartum atminimas buvo ir yra,
Galingas laikas viską keisti spėja,
Bet kas mumyse - to nekliudo niekada.

Iš debesų į žemę nusileidus
Gyvenusį many svajoklį priverčiau
Plačiau atmerkt užmigusias akis.

Tačiau kas pasikeist negali, to nekeisiu,
Kas užsimirš, to nebandysiu prisimint,
Tiktai kaip paukštis per gyvenimą aš skrisiu. 

2003
Pirmą kartą brownių paragavau prieš daugiau nei 6 metus, dirbdama kaimo turizmo sodyboje, kai jų iškepė čia apsigyvenusios vokietės, kurių vyrai dalyvavo 12-tame Europos sklandymo čempionate ir tik vakare sugrįždavo  į sodybą. Browniai buvo gausiai šokoladiniai, sodrūs su žiupsneliu traškumo, kuris įsitaisęs pačiame pačiame viršuje. Magiškas ir malonus juodojo šokolado kartumas, susiliejantis su minkštu saldumu, užbūrė sielą ir buvo kažkas, ko aš prieš tai niekada nebuvau patyrusi, skanaudama juodąjį šokoladą ar šokoladinius ledus. Taigi, jau kitą dieną ir aš pabandžiau iškepti šių savo paprastumu ypatingų skanėstų pagal Sabines receptą ir tai mane užbūrė. Tiesą sakant, kiekvieną kartą juos kepant, aš įsimyliu šį procesą iš naujo. Tai paprasta, linksma, gardu, skaniai lipnu ir visada pradžiugina. O svarbiausia…tirpstančio šokolado kvapas, atnešantis sentimentalius širdies kutenimus. Pabandykite ir Jūs sutrupinti šokoladą į prikaistuvį, tirpinti, maišyti, grožėtis blizgančiu paviršiumi ir pamatysite nepavyks pasislėpti nuo laimės. Ji užklups jus čia ir dabar, tiesiog virtuvėje, be įspėjimų ir pasiruošimų, naminė ir jauki, truputį ilgesinga kažko, kas gyvena spalvotuose sapnuose.
Labai džiaugiuosi, kad Sabines padovanojo ne tik receptą, bet atskleidė ir keletą paslapčių. 

Taigi, 5 mažytės brownių paslaptys:

1) Kiaušinius ir cukraus pudrą išmaišykite mediniu šaukštu, bet neplakite. Nieko tokio, jei liks gumulėlių. Plakimas sąlygoja trapius, mažiau sodrius brownius.

2) Naudokite “prabangius juoduosius šokoladus”, t.y. tuos, kurių sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos.

3) Neperkepkite, nes browniai gali prarasti savo magiškąjį drėgnumą. Patikrinus peilio galu ar jau iškepė, turi matytis keletas lipnių trupinių ant peilio.

4) Sviestą su šokoladu išlydome „a bain marie” metodu - maišant karšto vandens vonelėje, t.y. puode užverdame vandens ir ant viršaus dedame atsparų karščiui dubenėlį, kuriame viską ir lydysime.

5) Labai svarbu tolygiai paskirstyti tešlą, jei norite, kad brownių paviršus būtų lygus.

Ir, žinoma, Sabines brownių receptas:
125 g sviesto
200 g juodojo šokolado
3 kiaušinių
1 puodelio cukraus pudros
2/3 puodelio miltų
3 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
Nedidelio žiupsnelio druskos
Mano matavimo puodelio talpa yra 250 ml.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Skardą (matmenys 25 x 29) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
2. Karšto vandens vonelėje, nuolat maišant, ištirpinkite šokoladą su sviestu. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
3. Kiaušinius išmaišykite su cukraus pudra ir tada įmaišykite į atvėsusią šokolado ir sviesto masę kartu su vanilės ekstraktu.
4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kakavą. Tada šį mišinį įmaišykite į gautą šokoladinę masę. Tešla turi būti tiršta ir glotni.
5. Į skardą sukrėskite tešlą ir tolygiai paskirstykite šaukštu. Kepkite 10 - 12 min. Jei naudosite žymiai mažesnę skardą, kepkite apie 20 min. Išimkite, leiskite atvėsti, tada supjaustykite kvadratėliais. Skanaus :)

Komentarų nėra: