2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Baltojo šokolado varškės pyragas su apelsinų žievelių cukatomis ir vanilės gaidele

Šiemet bus jau ketvirtosios Kalėdos, kai eglutę puošiu kartu su vyru. Žinau, kad verčiau rinktis dirbtinę eglutę, bet esu įsitikinusi, kad be eglės aromato Kalėdos netektų dalies savo grožio. Pirmuosius metus eglutę, truputį byrančiais spygliais, gavome visiškai netyčia. Kadangi šventes praleidžiame tėvų namuose, iki 2007 m. gruodžio 22 d. vakaro bute nebuvo papuošta nei viena eglutė. Bet tą vakarą įvyko kai kas ypatingo ir virtuvė paskendo gaiviame eglės aromate.
2007 m. gruodžio 22 d. apie 14 val. merginos ir vaikinai, dovanojantys nemokamus kalėdinius apkabinimus, šildė praeivių širdis; tą pačią akimirką už kelių žingsnių nuo restorano “Miesto sodas” gatvės muzikantas atliko Aktorių trio dainą apie Kalėdas; tą pačią akimirką daugybė žmonių bėgiojo po Laisvės alėjoje esančias parduotuves; tą pačią akimirką aš su savo žmogumi lėtai siurbčiojom karštą arbatą su apelsinų žievelėmis ir gvazdikėliais, įsitaisę  ant tikrai šalto suolo. Mes mėgavomės švenčių laukimu prisodrintu oru ir kalbėjome apie kalėdines eglutes bei jų magiją.
2007 m. gruodžio 22 d. 17 val. ėjome pro Stoties turgų, prisipirkę skaniausių džiovintų vaisių meduolių. Prie autobusų stotelės jauna neturtinga moteris su maža mergaite pardavinėjo eglutes. Eglutės buvo trys - nedidukės ir apsnigtos. Gatvė aidėjo nuo žmonių, bet niekas nekreipė dėmesio į sušąlusias pardavėjas. Staiga prisiminiau pasaką apie degtukų pardavėją, kuriai nepavyko parduoti nė vienos degtukų dėžutės. Priėjom prie jų, kadangi neketinom pirkti eglutės, pasiūlėm tik meduolių. Nustebinta moteris padovanojo mums eglutę ir nepaėmė nei cento, nors ir kaip siūlėm. Atrodo, nieko ypatingo, bet nuo tų metų mūsų virtuvėje prieš kiekvienas Kalėdas apsigyvena eglutė ir visada prisimenam pačią pirmąją žaliaskarę, kuri tokiu keistu būdu mus surado. Na, kaip galima netikėti Kalėdų stebuklu?
O iki Kalėdų liko tik 18 dienų. Pats laikas pagalvoti apie tai, kokius pyragus patiekti ant šventinio stalo. Gal puikųjį varškės pyragą su apelsinų žievelių cukatomis ir vanilės gaidele? Mano įkvėpimas, kepant šį pyragą, yra baltasis šokoladas - tikra palaima tokiems saldumynų mėgėjams kaip aš. Pagrindas gaunasi drėgnas ir puikus bei tobulai dera su švelniu varškės sluoksniu, įsitaisiusiu virš jo. Taigi, jei susigundėt, šiam pyragui pagaminti prireiks:
2/3 puodelio sutrupintų “Selga” sausainių
2 šaukštų maltų blanširuotų migdolų (arba maltų migdolų plokštelių)
50 g sviesto
300 g kambario temperatūros riebios varškės
100 g baltojo šokolado
6 šauštų cukraus pudros
4 šaukštų kambario temperatūros grietinės
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 šaukštelio apelsinų cukatų
2 kambario temperatūros kiaušinių 

Kepimo formos paruošimas: geriausiai naudoti kepimo formą su nuimamais kraštais. Kepimo formos dugną ir kraštus ištepkite sviestu.

Pagrindas: sulaužytus sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki miltų. Pagrindą padarytą iš sausainių aš mėgstu dėl jo patrauklaus skonio ir dėl to, kad jis gana lengvai pagaminamas bei visada pavyksta. Jei neturite virtuvinio kombaino, sutrupinti sausainius galite, naudodami šaldymo maišelį ir kočėlą. Sutrintus sausainius sumaišykite su maltais migdolais ir ištirpintu sviestu. Gautą masę sudėkite į paruoštą kepimo formą (24 cm. skersmens) ir suformuokite pagrindą. Jis gaunasi gana plonas, todėl jei itin mėgstate šią pyrago dalį, naudokite dvigubai daugiau sausainių, riešutų ir sviesto. Pagrindą, uždengtą maistine plėvele, laikome šaldytuve, kol prireiks.

Varškės įdaras: per sietelį pertrintą varškę mediniu šaukštu sumaišykite su cukraus pudra, grietine ir ištirpintu bei atvėsintu iki kambario temperatūros baltuoju šokoladu. Maišykite apie 2 min. Po to įmaišykite po vieną kiaušinį. Tai turėtų užtrukti apie 3 - 4 min. Galiausiai įmaišykite vanilės ekstraktą ir apelsinų cukatas. Varškės įdaro maišymui nenaudokite plakimo šluotelės. Varškės įdarą (kuris turi būti be gumuliukų) supilkite ant atvėsusio pagrindo. Kai įdaras supiltas, piršto pagalvėle išlyginkite paviršių, taip pašalinant oro burbuliukus, kurie yra didžiausi varškės pyrago priešai.

Kepimas: iš pradžių kepkite 180 C karštumo orkaitėje apie 15 min, po to temperatūrą sumažinkite iki 120 C ir kepkite dar apie gerą valandą. Krestelėjus iškepęs pyragas turi virpėti lyg želė. Ilgas ir lėtas kepimas suteikia pyragui švelniausią tekstūrą, kokią tik galima įsivaizduoti.

Vėsinimas: orkatę išjunkite, praverkite dureles ir leiskite pyragui pailsėti orkaitėje dar apie 40 - 50 min. Po to išimkite pyragą iš orkaitės, leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą 8 val., kad pyragas subręstų. Jei pyragas vis tiek truputį susmegs, nepergyvenkite dėl to, taip jau nutinka ;) Dar šiltą pyragą atsargiai peiliu atskirkite nuo formos kraštų, kad auštančio nesutrūkinėtų viršus.

Patiekimas ir pjaustymas: pyragą pjaustyti rekomanduojama ilgu ir šiltu peiliu - pamirkytu karštame vandenyje ir nusausintu rankšluoščiu. Labai skanu su namine vyšnių arba aviečių uogiene.

Komentarų nėra: