2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Purus bananų šerbetas, raudonas vakaras ir ramuma

Nuo vaikystės, važiuojant mašina, man patinka sekti bėgančius medžius, ypač vasarą. Visos mintys - liūdnos ir tingios, nugrimzta pakelės žalume. Net nepajuntu, kaip pradedu šypsotis krašteliu lūpų. Be jausmų, be minčių. Ištuštėja visos sielos kertelės ir pasidaro taip lengva.
Dabar, neseniai pajutusi tą sielos ištuštėjimą, žiūriu į raudoną saulėlydį, apibarstytą murzinais debesėliais. Miestas po raudonu dangumi atrodo toks pailsęs ir taikingas. Gal dėl lengvo vėjelio susikuždančio su kregždėmis? Gal dėl karščio ir nušiurusios žolės? O gal dėl žiogų čirpimo, kurio pilna visame ore?
Taip galima būti ištisas valandas, nieko negalvojant, dėl nieko nesirūpinant, tik mėgaujantis trapiomis gyvenimo sekundėmis, įprasmintomis raudono besibaigiančio vasaros vakaro, ir gaiviu bananų šerbetu. Ragaujant šį šerbetą apima jausmas panašus į tą, kurį pajunti, kai pamatai saulės nubertą mirguliuojantį ežerą. O su kiekvienu, net mažiausiu, kąsneliu užlieja vėsuma… pailsus ir taikinga į ištuštėjusią sielą.
 BANANŲ ŠERBETAS

Tai yra vienas iš nedaugelio šerbeto receptų, pagal kurį reikalingas liesas pienas. Žinoma, galima paruošti ir be pieno, bet bent kartą, paragavus su pienu, visada norėsis tik tokio - gaivaus, gardaus, puraus ir minkšto.

2 LITRAMS REIKĖS:
2/3 puodelio cukraus
1 puodelio vandens
2 puodelių lieso pieno
1 kg nuluptų ir susmulkintų bananų
1/2 puodelio bananų nektaro

Puodelio talpa - 250 ml.
1. Prikaistuvy sumaišykite cukrų ir vandenį, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Po to, apie 3 min. virkite nemaišant. Nukelkite nuo viryklės, tegul iš lėto atvėsta.
2. Supilkite pieną ir sudėkite bananus į cukraus sirupą, užvirinkite ir, nuolat maišant, virkite dar apie 5-6 min.
3. Kai bananų masė atvės, ją gerai išmaišykite plaktuvu. Galiausiai, įmaišykite bananų nektarą.
4. Visą šią masę supilkite į didelį indą. Kuo pavir­šiaus plo­tas bus dides­nis, tuo greičiau šals ledai. Indą su mase įdėkite į šaldy­mo kamerą. Po ~ 2 val. šerbeto masės kraš­tai jau turėtų būti sus­tingę, o vidu­rys vis dar gana skystas. Šerbeto masę vėl gerai išmaišykite plak­tuvu, ir vėl įdėkite į kamerą. Po 2 val. vėl pakartokite tą patį - gerai išmaišykite ir dėkite į kamerą. Tokiu būdu šerbeto masę išmaišykite 3 - 5 kartus.
5. Po pas­ku­ti­nio maišymo geriausia šerbetą palikti šaldymo kame­roje per naktį. Kitą rytą jau bus galima smaližiauti naminiu bananų šerbetu :)

Komentarų nėra: