2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Atskleista vakarienės, kuriai neįmanoma atsispirti, paslaptis

Ritualai, supantys maistą, jį ruošiant, man yra tokie pat svarbūs kaip ir maistas: parinkti sudėtines dalis, sumaišyti, sumalti, apibarstyti, patepti, supilti, pertrinti, sukurti receptus.
Kai įsiklausau į Rufus Wainwright feat. Dido dainos “I Eat Dinner” žodžius, apima noras džiaugtis daugybe dalykų, kuriuos žmonės, ypač bėgant metams, užmiršta: žvakių šviesą, romantiką, pokalbius apie jaukius dalykus, bučinius, eksperimentus virtuvėje, vakarus, kai televizorius išjungtas. Apima noras dėkoti, kad maistas žmogui yra gyvybiškai reikalingas, kad galime juo dalintis su artimaisiais ir draugais, kad kiekvieną dieną turime progą sudalyvauti šventėje, kuri vadinasi vakarienė.
Besileidžianti saulė, platus stalas, kad visi tilptų, stalo dengimas, servetėlės, kvepiančios levandomis, vasarinių gėlių puokštė, pomidorų sriuba, patiekiama su šviežiu baziliku ir ledo kubeliais,  atidaryti langai, kvapai, kurie tiesiog neįsivaizduojami, bet svarbiausia visi drauge. Vakarienė - tai ne tik sotumas, skonis, kvapai, tai pokalbis, juokas, apmąstymai, komplimentai, gyvenimo pamokos, net džiaugsmo ašaros.
Maistas yra vienas svarbiausių gyvenimo malonumų: juk kartais net nepajunti, kaip paprastas maisto dalinimasis ir pašnekesiai sukuria mažytį rojų žemėje.
Žuvies gabalėliai lengvoje kaip oras tešloje, patiekti karštutėliai, pripildys namus jaukumo, kurio neįmanoma nusipirkti už jokius pinigus.
Kiekvienas ypatingas receptas turi savo paslaptį, be kurios jis būtų tik paprastas receptas. Taip ir šie ypatingi žuvies gabalėliai traškioje ir lengvoje tešloje be paslapčių būtų tik paprasti žuvies gabalėliai tešloje. Taigi, 6 mažytės paslaptys:
1) geriamoji soda, kuri suteikia purumo;
2) ledinis gazuotas mineralinis vanduo, kuris duoda lengvumo;
3) pradėti maišyti, vos mineralinį vandenį supylus į sausus ingredientus;
4) nepermaišyti, t.y. maišyti tik tol, kol neliks sausų ingredientų - gali būti šiek tiek gumulėlių;
5) į tešlą įdėti keletą ledo kubelių;
6)  į tešlą įmaišyti šaukštelį degtinės arba spirito, kad kepant neprisigertų riebalų.

4 porcijoms žuvies gabalėlių tešloje lengvoje kaip oras paruošti reikės:
1/2 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio garstyčios miltelių
1/2 arbatinio šauktelio druskos
1 arbatinio šauktelis maltų juodųjų pipirų
1/2 puodelio miltų
10 - 14 gana stambių mėgstamos žuvies gabalėlių (apie 5 cm kubeliai)
Aliejaus gruzdinti
Puikiajai tešlai:
1 lengvai išplakto kiaušinio baltymo
170 ml labai labai šalto gazuoto mineralinio vandens
1/3 arbatinio šauktelio sodos
1/3 puodelio kukurūzų miltų
1/3 puodelio miltų
1-2 ledo kubelių
1 šaukštelio degtinės
žiupsnelio druskos
1. Jei reikia, žuvį nuvalykite, išimkite ašakas, supjaustykite 5 cm kubeliais. Dubeny sumaišykite miltus, ciberžolės, garstyčios miltelius, druską bei juoduosius pipirus ir šiame mišinyje apvoliokite žuvies gabalėlius, miltų perteklių nukratykite.
2. Didelę wok arba paprastą gilią keptuvę iki pusės pripilkite aliejaus ir pastatykite ant ugnies. Į dubenį suberkite miltus, kukurūzų miltus, sodą ir žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite. Įplakite į miltų mišinį išplaktą kiaušinio baltymą, mineralinį vandenį ir degtinę, kaip jau minėjau, svarbu tai atlikti greitai ir neperplakti tešlos. Į tešlą įdėkite ledo kubelius.
3. Kiekvieną gabalėlį, pasmeigę šakute, pamirkykita į tešlą. Kai aliejus įkais iki 180 C temperatūros arba įmesti keli tešlos lašeliai kaip mat ims čirškėti, gruzdinkite žuvies gabalėlius, išmirkytus tešloje. Gruzdinkite ne visus iš karto, o per tris ar keturis kartus; po 3-5 min., kol tešla išsipūs ir pasidarys aukso spalvos.
4. Nuvarvinkite ant popierinio rankšluosčio ir patiekite dar šiltus.
Patiekite su: sojos padažu arba majonezo ir pomidorų padažo mišiniu (pvz. du šaukštai majonezo ir vienas šaukštas pomidorų padažo). Taip pat labai skanu su paprastomis žaliomis salotomis. Ar įmanoma atsispirti?

Komentarų nėra: