2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Crepes su miško grybų įdaru

Šį rytą, kaip ir beveik kiekvieną rytą, pabudau prieš šešias, dar nesuskambus žadintuvui. Tai itin paprasta, kai tapau priklausoma nuo tylos, kuri klaidžioja po bundantį miestą. Vos išlipus iš lovos ir įsispyrus į jaukiausias pasaulyje šlepetes, išeinu į balkoną ir pajuntu meilę visam pasauliui bei įkvėpimą džiaugtis.
Triukšmas likęs kažkur toli, su išjungtais televizoriais ir garažuose bei kiemuose pastatytomis mašinomis. Dešimtys mažų horizonte pažirusių šviesų silpsta, palikdamos mane su vasario rytų tamsa. Nematomumas ir tyla baisiai gerai, nes į savo vietas sustato sujauktą pasaulį ir mintis.
Po to išsiverdu kakavos, supilu ją į didžiulį puodelį ir lėtai gurkšnoju. Kartais tereikia menko nieko, kad diena prasidėtų tobulai. Kartais gana tylos skambesio. Karšto gėrimo. Tik vieno būčinio į skruostą. Kad viskas būtų gerai.
 

CREPES SU MIŠKO GRYBŲ ĮDARU

Kai pas mane lieka nakvoti draugė, aš dažniausiai pietums kepu crepes, patikėkit manim, tai nėra labai sudėtinga, o rezultatas visada pateisina lūkesčius. Truputį nuodėmingas patiekalas, bet juk tokie ir turi būti valgomi savaitgaliais. Ką aš bandau apgauti, tokie turi būti valgomi visada, kada to reikia kūnui ir sielai...

15 CREPES REIKĖS:
Tešlai
2 didelių kiaušinių
1ir 1/3 puodelių miltų
Nedidelio žiupsnelio druskos
Nedidelio žiupsnelio cukraus
2 ir 1/2 puodelių pieno
Aliejaus (kepimui)
Įdarui
1 didelio svogūno
5 česnako skiltelių
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
20 g sviesto
1 ir 1/2 stiklainio (500 ml talpos) apvirtų miško grybų
1 kubelio grybų sultinio
1 šaukšto grietinės








CREPES
1. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, cukrų ir druską ir lėtai įmaišykite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Gautą tešlą apie 30 - 40 min. palaikykite šaldytuve.

2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Crepes turi būti plonyčiai. Crepes kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-5 min.
 
MIŠKO GRYBŲ ĮDARAS
1.  Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų. Nulupkite česnakus, sutrinkite ir atidėkite į šalį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, suberkite į keptuvę ir kepkite, kol smulkinsite grybus. Padidinkite ugnį ir sudėkite į keptuvę česnakus bei susmulkintus grybus. Kepkite apie 5 min., vis pamaišant. Galiausiai įmaišykite grietinę ir sutrupintą kubelį. Kepkite, nuolat maišant, apie 2 min.

Ant lietinių dėkite įdarą, susukite į ritinėlį ar sulankstykite skarele ir iš abiejų pusių apkepkite. Valgykite su grietine.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

tai dabar visur ta infekcija paplis - jau nebe blynai lietuviskai - bet crepai.
tai uzgavenes - crepu svente?
lietuviskai kalbeti nebemokam, per prasta kalba?

trigrašis rašė...

Atsiprašau kad ir aš čia įsikišu, bet vos perskaičiusi pavadinimą jau supratau, kad šiaip ar taip pakomentuosiu ir paklausiu, kodėl ne tiesiog lietiniai, o crepes? :D
Pritariu anonimiškam, nejau neįmanoma išsiversti be tokių drastiškų barbarizmų? :)

Simona rašė...

Anonimiškas, man labai patinka žodis Crepes... tikrai nieko blogo neturiu prieš lietuvių kalbą :)

Trigrašis, nėra jokios paslapties, kodėl crepes, o ne lietiniai, man taip tiesiog patinka ir tiek :) Skamba romantiškai...

Unknown rašė...

Ačiū už puikių plonų, traškiais krašteliais blynelių receptą :)