Ką tik grįžau iš parduotuvės. Einant gatve, pirmiausia į akis krito numindžiota pilkuma ir pilkas dangaus fonas. Atrodo, kad
miestas susikuklino, pasislėpė šešėlyje ir tūno ten kaip pilka pelė. Kuklumas
puošia, bet... apima noras nors vienam lange išvysti spalvų, aplenkti nors vieną
ryškų žmogų ar tiesiog, kad pradėtų snigti baltomis puriomis snaigėmis.
Pagalvojau apie savo šukuoseną, aprangą, aksesuarus - tikrai nebuvau puikus
pilkumos priešnuodis: juodi batai, juoda kepurė, juodas paltas. Net savo
"menišką" spalvotą šaliką, kaip tyčia, palikau namie. Ar jums būna
tokių pilkų dienų? Kokių ryžtingų veiksmų imatės? Mane gelbėja
virtuvė, o ypač jaukaus maisto gaminimo magija... ji pradžiugina visas
jusles.
Pastebėjau, kad pastaruoju metu vis dažniau užsiimu vakarykščio maisto likučių "atgaivinimu". Ar stengiuosi atsakingai vartoti? Tikrai taip - maisto atsargų revizijos itin padeda išvengti produktų išmetinėjimo. Taupau? Taip, ir laiką, ir pinigus, bet ne vien dėl to. Svarbiausia šį sykį - kūrybiškumas ir idėjų ieškojimas, ką skanaus pasigaminti iš to, kas yra šaldytuve. Taigi aną vakarą žaibu greičiu gerai įkaitintoje keptuvėje buvau
prisiskrudinus kepenėlių. Guldžiau jas ant šiltos duonos, gausiai apteptos
spanguolių uogiene, ir mėgavausi. Bet kad ir kaip skanu buvo, visko neįveikiau. Todėl sekančią dieną sumaišiau jas su apkeptomis daržovėmis ir sutupdžiau į parūkytos anties filė "lizdelius".
2 valgytojams prireiks:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus (skirto kepimui)
2 vidutinio dydžio svogūnų
50 g saldžiosios raudonosios paprikos
50 g minkštų džiovintų slyvų
170 g pievagrybių
1 nedidelės česnako skiltelės
250 g atvėsusių keptų "Lapino puota" ančių kepenėlių (bet ne perkeptų, o
tokių, kur kepenėlių vidus išlikęs rožinės spalvos)
1 valgomojo šaukšto brendžio
Šviežios petražolės šakelės (apie 1/2 valgomojo šaukšto
smulkiai supjaustytų ir dar šiek tiek papuošimui, jei noris)
40 g graikinių riešutų
80 g "Kitchen me" sūdytos – parūkytos antienos filė arba šoninės juostelių
Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kepenėlės su daržovėmis parūkytos anties filė "lizdeliuose"
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
Nulupkite ir apie pusės centimetro storio kubeliais supjaustykite svogūnus.
Panašaus dydžio kubeliais supjaustykite papriką ir slyvas. Pievagrybius švariai
nuvalykite ir supjaustykite apie 1 cm dydžio kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite 1 su
puse šaukšto aliejaus ir ant vidutinės ugnies su trupučiu druskos pakepkite
svogūnus apie 5 minutes. Vis pamaišykite. Šiek tiek padidinkite ugnį ir
suberkite pievagrybius, kepkite, kol šiek apskrus. Tada įmaišykite paprikas, užberkite
druskos ir kepkite apie 3 minutes, kol šios šiek tiek suminkštės. Galiausiai
įmaišykite slyvas ir įtarkuokite česnako skiltelę. Pakaitinkite dar apie
minutę. Išimkite daržoves į dubenį ir atidėkite į šalį. Paragaukit,
padruskinkite ir papipirinkite.
3. Supjaustykite kepenėles 1 cm dydžio
gabalėliais, sulaužykite riešutus į smulkesnius gabalėlius. Keptuvėje
įkaitinkite pusę šaukšto aliejaus, suberkite kepenėles, riešutus ir
pakaitinkite, kol peršils, tada supilkite brendį ir pakaitinkite dar minutę -
dvi.
4. Nuimkite nuo ugnies ir sumaišykite su pakeptomis daržovėmis ir petražolėmis. Paragaukite, ar netrūksta druskos ar pipirų.
5. Keksiukų formeles atidžiai išklokite antienos filė juostelėmis, kad gautųsi „krepšeliai“. Pripildykite juos pasiruoštu įdaru.
6. Uždenkite folija ir orkaitės viduryje kepkite apie 30 minučių, tada foliją nuimkite ir dar pakepkite apie 10 minučių, kad apskrustų viršus.
4. Nuimkite nuo ugnies ir sumaišykite su pakeptomis daržovėmis ir petražolėmis. Paragaukite, ar netrūksta druskos ar pipirų.
5. Keksiukų formeles atidžiai išklokite antienos filė juostelėmis, kad gautųsi „krepšeliai“. Pripildykite juos pasiruoštu įdaru.
6. Uždenkite folija ir orkaitės viduryje kepkite apie 30 minučių, tada foliją nuimkite ir dar pakepkite apie 10 minučių, kad apskrustų viršus.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą