2016 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Ančių kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

Puikų ketvirtadienį, nors kiek ir šaltą! Žinot, kaip sakoma: štai ir mažasis savaitgalis! Kaip bepavadinsi... nudirbta jau tikrai daug darbų ir aš taip smagiai leidžiu šį vakarą, net širdį kutena – įsitaisiusi ant lovos bei susipainiojusi šiltame megztinyje, klausausi muzikos, rašau jums ir lukštenu naminius riešutus. Visą maišą gavau jų dovanų.

Ar jūs pagalvojate, kaip būtų gerai, kad gyvenimo pokyčiai netrikdytų, kad nesinorėtų laikrodžių atsukti atgal ir susigrąžinti to, kas praėjo? Kam svetimos mintys?

O kad vėl sverčiau tiek, kiek svėriau tą vasarą…”
Jeigu būčiau pasistengus (-ęs), draugystė nebūtų iširusi…”
Jei būčiau išdrįsusi (-ęs), dabar dirbčiau svajonių įmonėje…”
Aš buvau laimingesnė (-is), kai draugavau su juo (ja). O kad sugrįžtų tos akimirkos…”

Kartais, o ypač giliomis naktis, užmirštu, kad gyvenimas - upės vanduo, kad gyvenimas - tėkmė… kad gyvenimas - laikrodis. O tada nenoriu plaukti su juo, apima beprotiškas noras bristi prieš srovę į tas dienas… tik ne į tas, kai svėriau 53 kg., ar mėgavausi gyvenimu, ne… noriu grįžti į tas dienas, kurios buvo nugyventos, nieko neimant iš gyvenimo. Ir tada - būtent tomis trapiomis sekundėmis gimsta įkvėpimas jau dabar visa širdimi, visa siela, visu kūnu, visu buvimu gyventi taip, kad nesinorėtų atsukti laikrodžio rodyklių atgal. Tas jausmas net truputį beprotiškas, nes jame susipina milijonai džiaugsmų, baimių, norų, abejonių, bet jis geras. Toks geras, kaip meilė, kaip vilnonės kojinės žiemą, kaip mėgstamos knygos, kaip gardi sriuba, kaip giedras dangus, kaip kakava su daug pieno, kaip kelionės, kaip apkabinimai.

Štai tokia - viskuo patenkinta, susimąsčiusi ir pilna burna kramtymo, skubu su jumis pasidalinti savaitės antrosios pusės pasilepinimo idėja, jei tik mėgstate kepenėles.

Taigi, tada darome taip: nueiname į parduotuvę, nusiperkame truputį kepenėlių, šast jas į keptuvę su balzaminio acto kremu bei daržovėmis, pakepame ir greit greit susimaišome salotas. Kurios, pažadu, bus šventė tiek akims, tiek skrandžiui. Tikrai sakyčiau netiesą, jei tvirtinčiau, kad šias salotas valgau mažais kąsneliais. Nes pilna burna, kaip kad riešutus, žiaumoju. Jau beveik visi draugai ir aplinkiniai bei jų draugai yra apžavėti šiomis salotomis, kai norisi užkąsti nesikuklinant. Kepenėlių derinys su balzaminiu actu ir džiovintomis slyvomis – tikrai yra kažkas labai gero, nors ir be galo paprasta. Iš tiesų tai nesufleruočiau antrą kartą šio recepto, jei būtų nors kiek kitaip.

Susijungia čia viskas: ir spalvos, ir skirtingos tekstūros, ir skoniai: gaivios raudonosios paprikos, saldžios džiovintos slyvos, minkštos neperkeptos kepenėlės.




Pasidalinkite įspūdžiais, jei gaminote: ar patiko gamybos procesas, o skonis, ar viskas sklandžiai ėjosi, o gal ir padžiazavote, įberiant to ar kitko bei nukrypstant nuo proporcijų?
2 valgytojams reikės:
2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
1 vidutinio dydžio saldžiosios raudonosios paprikos
10 šviežių "Lapino puota" ančiukų kepenėlių
100 g džiovintų slyvų
70 g špinatų ir sultenių mišinio
Augalinio aliejaus kepimui
Alyvuogių aliejaus salotoms

Citrinos sulčių salotoms
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Balzaminio acto kremo 


Ančių kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

1. Svogūnus nulupkite, padalykite perpus ir supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
2. Papriką ir džiovintas slyvas taip pat supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
3.  Nuplaukite ančių kepenėles po šaltu tekančiu vandeniu, žirklėmis nukarpykite sausgysles, jei jų yra, paskui nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Šiek tiek kiekvieną kepenėlę paspauskite mėsos muštuku.
4. Špinatus ir sultenes nuplaukite ir nusausinkite.
5. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kepkite svogūnus su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 8-10 minučių, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
6. Keptuvėje įkaitinkite 1/2 šaukšto augalinio aliejaus. Kepkite papriką su 1/6 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 3-4 minutes, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
7. Keptuvėje, padidinus ugnį, įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kai jis bus karštas, sudėkite ančių kepenėles, pabarstykite druska ir maltais juodaisias pipirais, nevartydami kepkite 2 minutes, kad užsitrauktų paviršius, tada apverskite ir maišydami kepkite dar 5-6 minutes, kol kepenėlės dailiai parus ir iškeps.
8. Suberkite slyvas, įpilkite gerą valgomąjį šaukštą balzaminio acto kremo ir kepkite maišydami dar 1-2 minutes, kol peršils slyvos. Jei reikia, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
9. Sudėliokite špinatus bei sultenes į lėkštes, palaistykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Tarp lėkščių padalykite svogūnus, kepenėles su slyvomis bei paprikas. Užpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto kremo, užberkite žiupsniuką pipirų ir druskos, jei reikia, ir tuoj pat patiekite. Koks skanumas! 

2 komentarai:

Lina P. rašė...

Skubu dėkoti už nuostabų receptą!!! Kai tik perskaičiau ketvirtadienį įrašą, taip ir stovėjo man akyse tas vaizdas iki šeštadienio pietų! Pasigaminom... Fantastiškas skonis burnoj!!! Žavingas vaizdas lėkštėj!!! Vyras valgydamas vis kartojo - nerealu!!! Aš galvojau- ech puikią uoslę turėjau, kad bus labai skanu :-)
Ačiū, mieloji Simona, ačiū, labai skaitomas Mukatane!!!

Simona rašė...

Ačiū, Lina, už tokias šiltas pagyras :) labai smagu skaityti tokius mielus ir gerus žodžius apie mėgstamas salotas ;) kaip tu moki palepinti ir sušildyti dūšią:) linkėjimais visiems Tavo valgytojams