2016 m. vasario 6 d., šeštadienis

Aštri antis su "Teriyaki" padažu iš wok keptuvės

Aš dabar sėdžiu lovoje, apkabinusi didelį puodelį karštos arbatos ir rašau jums. "Tikriausiai man gripas su angina", - palinguoju galva, ieškodama dar vienos nosinaitės, bet todėl gaminu daug gardžiai kvepiančio maisto. Labai mėgstu "maišyk ir kepk", kitaip tariant stir-fry, medotu paruoštus patiekalus. Net mano mama, kuriai artimiausia lietuviška virtuvė, mielai juos skanauja. Kadangi daug jėgų neturiu, o ir pirmadienis jau beveik ant nosies, tai parinkau vieną mėgstamiausių greitų ir paprastų vakarienių - aštrią antieną su traškiomis daržovėmis iš wok keptuvės, ją paruošti turėtų pavykti per 15 min., jei šaldytuve turėsite iš anksto išvirtų ryžių. Šiam patiekalui iš nekasdieninių ingredientų vartojami tirštas bei klampus "Teriyaki" padažas ir sezamų aliejus. Dėl jų antiena tampa kvapni ir saikingai saldi. Taip antį gaminau jau ne kartą, šįsyk vaišinau tėtį, jis ypač užskaitė aštrumą. Bet jei nesate aštraus maisto mėgėjai, galite aštrumą reguliuoti dėdami pusę aitriosios paprikos arba iš paprikos išimdami sėklytes. Tik ar žinojote, kad aštrus maistas suaktyvina burnoje esančius skausmo receptorius, dėl to organizmas ima išskirti endorfinus, vadinamuosius laimės hormonus.  


Mano manymu, gardaus stir-fry esmė:
1) Prieš pradedant kepti, labai gerai įkaitinti keptuvę - iki dūmelio.
2) Ne per smulkiai supjaustyti nusausintas daržoves ir kruopščiai maišyti, kad neprisviltų.
3) Visus produktus pasiruošti iš anksto, kadangi tai spartos reikalaujantis maisto gaminimo būdas ir, pradėjus kepti, nėra laiko, kada skusti, matuoti, plauti ar smulkinti. Galbūt skamba gąsdinamai, bet tai smagu.
4) Gaminti mažomis porcijomis ant didelės ugnies - geriausia dviems, t.y., jei norite ar reikia pagaminti keturiems, kepkite per du kartus.


2 valgytojams reikės:
1 vidutinio dydžio morkos
1/3 cukinijos
1 vidutinio dydžio svogūno
1 "Lapino puota" anties krūtinėlės be odelės
1 česnako skiltelės
1 mažos aitriosios paprikos
1 su puse valgomojo šaukšto "Teriyaki" padažu
1/2 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus
3 valgomųjų šaukštų graikinių riešutų aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
1 puodelio (puodelio talpa - 250 ml) virtų ryžių
1 kiaušinio

Aštri antis su "Teriyaki" padažu iš wok keptuvės

1. Morką nuskuskite, perpjaukite per pusę išilgai, tada kiekvieną pusę padalykite dar į dvi dalis. Iš vienos morkos gausite 4 šiaudelius. Kiekvieną šiaudelį supjaustykite griežinėliais. Lygiai taip pat supjaustykite cukiniją. Svogūną nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Anties krūtinėlę supjaustykite plonomis riekelėmis. Aitriąją papriką supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Į dubenį sudėkite mėsos riekeles, įtarkuokite česnako skiltelę, suberkite aitriosios paprikos griežinėlius, supilkite 1 valgomąjį šaukštą "Teriyaki" padažo ir sezamų aliejų. Papipirinkite bei šiek tiek padruskinkite. Viską gerai išmaišykite.
4. Į įkaitintą kinišką arba didelę įprastą keptuvę įpilkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir pasukiokite. Sudėkite antieną, kepkite 2-3 minutes, krupščiai maišydami, kad neprisviltų, kol mėsa parus. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, antį iškrėskite į dubenį ir uždenkite aliuminio folija.
5. Keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu ir vėl užkaiskite. Įpilkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir pasukiokite. Sudėkite morkas, svogūnus ir cukinijas. Kepkite 3-5 minutes. Vis pamaišykite. Daržovės turi šiek tiek suminkštėti, bet išlikti traškios.
6. Sudėkite apkeptą antį su visomis sultimis, supilkite likusį "Teriyaki padažą". Dar 1-2 minutes pakaitinkite. Jei reikia, padruskinkite ir papipirinkite.
7. Viską iškrėkite į dubenį, uždenkite aliuminio folija. Iššluostykite keptuvę ir vėl užkaiskite. Supilkite likusį aliejų ir pasukiokite. Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite. Kai kiaušinis beveik iškeps, įmaišykite ryžius, nuolat gramdydami keptuvės dugną. Kepkite kelias minutes, kol ryžiais sušils. Pagardinkite druska.
8. Išdalykite ryžius į du dubenėlius. Ant jų sudėkite mėsą su daržovėmis ir supilkite padažą. Galite apibarstyti sezamų sėklomis ir kruopščiai susmulkintais svogūnų laiškais. 

Komentarų nėra: