2016 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

Bananiniai avižų sausainiai su žemės riešutų sviestu ir razinomis

Vienoje rankoje laikydama rytinės kavos puodelį, kita šukuodama susivėlusius plaukus, prieš daugelį metų per radiją išgirdau tokią frazę: šypsodamiesi labiau vertiname gyvenimą. Nemąstytinai akimirką žvilgtelėjau į veidrodį ir švelniai nusišypsojau. Nepaprasta, bet pajutau, kad nuo tos mažos šypsenos sušilo visa širdis. Norėjosi nusišypsoti dar ir dar sykį. Besišypsodama prisiminiau, jog kažkur skaičiau, kad šypsena į smegenis siunčia signalus, kad esame laimingi. Ir tikrai, nors skamba gal kiek per keistai, tačiau šypsantis organizmas pradeda išskirti endorfinus, dėl kurių daugėja teigiamų vidinių išgyvenimų. 


Mes kalbame dar neištarę žodžių, bandraujame spinduliuojančiomis akimis ir lūpų kampučiais, tuo, kaip prisimerkia mūsų akys, kaip jų kampučiuose susimeta juoko raukšlelės. Dar neprasižioję ir nepasakę nei skiemens, mes jau galime sau ir kitam pakelti nuotaiką. Skamba sudėtingai, žinau, bet pradžioje pakanka štai ko...nuoširdžios šypsenos sau, ir kuo dažniau, o kai savo viduje pajusi šypseną, tada bus nesudėtinga nusišypsoti ir kitam, užkrečiant jį laime. Pavyzdžiui aš, jau nebegaliu gyventi be šypsenos, ir, žinoma, savo gyvenimo vis dar neįsivaizduoju be saldumynų.


Popietiniams darbo dienų saldiems paužkandžiavimams sekmadienį išsikepiau bananinių avižų sausainių su žemės riešutų sviestu. Iškvėpinau namus bananais bei cinamonu ir net yra kuo pasididžiuoti: gana sveiki tie mano sausainiai gaunasi - be cukraus ir miltų. Ir be pieno produktų. Bet dėlto nei kiek nesprangūs ir neperdžiūvę, o atvirkščiai - aromatingi, saikingai drėgni ir minkštučiai bei ne per saldūs. Iškepti sveikesnius bananinius avižų sausainius esu bandžiusi ne kartą ir ne du, gaudavosi skanūs, bet lyg kažko trūkdavo, kad galėčiau drąsiai - ranką prie širdies pridėjus, pasakyti, kad tai jau šitasišieškotas Receptas. Kitaip sakant, iš didžiosios R raidės. Dabar, kai užsigerdama nesaldinta kava, traukiu iš dailios dėžutės ir kramtau šiuos puikius apskritučius sausainėlius, prisegiotus razinų, vis kepamus ir kepamus mano namuose, 100 proc. galiu patvirtinti, kad visi eksperimentai nenuėjo veltui ir vertėjo tą keletą kartų nusivilti, kad šį bei tą pridėti, o šį bei tą atimti. Taigi, jei kada nuspręsite pasiraitoti rankoves ir išsikepti smagių bei sveikų avižinių sausainių, rekomenduoju būtent šiuos. 


Mano naudojamo puodelio talpa - 250 ml.
16 sausainių reikės:
2 vidutinio dydžio gerai prinokusių bananų (juos sutrynus, turi gautis apie 3/4 puodelio bananų masės)
1/2 puodelio traškaus žemės riešutų sviesto
1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
1 valgomojo šaukšto medaus
1 didelio kiaušinio
1 ir 3/4 puodelio smulkių avižų dribsnių (jei turite tik stambių avižų dribsnių, tuomet rekomenduoju juos šiek tiek susmulkinti, pavyzdžiui virtuviniu kombainu)
2 valgomųjų šaukštų kokosų miltų
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių malto cinamono
1 puodelio smulkių razinų

Bananiniai avižų sausainiai su žemės riešutų sviestu ir razinomis

1. Į platų dubenį sulaužykite arba supjaustykite nuluptus bananus nedideliais gabalėliais. Juos sutrinkite šakute arba bulvių grūstuve iki vientisos masės. Nieko tokio, jei liks keletas mažų gumuliukų. Sutrintus bananus sumaišykite su žemės riešutų sviestu.
2.  Į prikaistuvį sudėkite kokosų aliejų ir medų. Pakaitinkite, vis maišydami, kol gausite vienalytę masę. Tada ją nukelkite nuo ugnies ir pamirškite, kol truputėlį atvės. 
3. Avižų dribsnius sumaišykite su kokosų miltais, druska, kepimo milteliais ir cinamonu.
4. Į pravėsusią kokosų aliejaus ir medaus masę įplakite kiaušinį ir įmaišykite bananų ir žemės riešutų sviesto masę. Galiausiai įmaišykite sausų ingredientų mišinį ir razinas. Gausite labai tirštą tešlą.
5. Tešlą įdėkite į šaldytuvą ir palikite bent valandai pastovėti, kad šiek tiek sustingtų.
6. Valgomuoju šaukštu ant kepimo popieriu ištiestos skardos formuokite apvalius sausainius apie gero centimetro storio. Vienam sausainiui - 2 valgomieji šaukštai tešlos. Gerai suspauskite. Tarp sausainių palikti didelių tarpų nereikia, nes kepdami jie nesiplečia. Kepkite apie 15 minučių iki 190 C įkaitintoje orkaitėje.  

Komentarų nėra: