2016 m. vasario 6 d., šeštadienis

Agurkinė sriuba su skrandukais ir ryžiais

Aš dar vaikystėje pamėgau rūgštelėjusią agurkinę sriubą ir karts nuo karto jos pasiilgstu. Tai viena iš tų švelnių, naminių pietų sriubų, nuo kurių nesijauti apsunkęs, bet, jos užvalgius, sotu ir šilta. Sultinį viriau iš skrandukų, tad tuo pačiu sriubelėn pateko ir jie, padarydami sriubelę stipresne. Iš esmės ji yra būtent tai, ko reikia šiam metų laikui, kaip kad šaltibarščiai vasarą. Na, gal dar riekės juodos duonos su įvairiomis sėklomis, kad gauti daugiau energijos.


Ši sriuba - geras pasirinkimas savaitgaliui, kai negaila laiko išsivirti savo sultinio, kuris, paskanintas čiobreliais, rozmarinais ir petražolėmis, sriubai priduoda daug papildomo gėrio, vien ko vertas dėmesys, nugraibant putas. Ji, jei naudosite raugintus agurkus, geras būdas gauti priobiotikų, paspartinančių virškinimo fermentacijos procesus ir stiprinančių imuninę sistemą. Taip pat geras pasirinkimas ir tikras džiaugsmas tiems, kurie sriuboje mėgsta rasti daug daržovių ir tik truputį mėsos, pavyzdžiui man, būtent tokia ir yra sėkmingos sriubos formulė. Galiausiai, kas ant tokios sriubos užaugo, ją valgydamas, atsidurs visiškoje komforto zonoje.


Virdama agurkinę sriubą, aš truputį nukrypstu nuo tradicijų, nes tikrų tikriausia agurkinė sriuba yra verdama su inkstais ir perlinėmis kruopomis, bet man skaniau su skrandukais ir ryžiais. Žinoma, svarbiausia čia - rauginti arba marinuoti agurkai. Geriausia - gruoblėti šviežrūgiai agurkėliai. Jei norite, kad išeitų kuo skanesnė sriuba, turite naudoti kuo skanesnius agurkus. Taigi, nedėkite į sriubą tų agurkų, kurių šiaip nevalgytumėte. Mėginimas sunaudoti neskanius agurkus bus ne tik veltui išnaudotas laikas, bet ir pirmą kartą ragaujančius šią sriubą gali atgrąsinti nuo jos valgymo antrą kartą.  



Verdant agurkinę sriubą, labai svarbu ragauti. Geriau iš pradžių įdėti šiek tiek mažiau agurkų, o jei rūgštumo per mažai tada įdėti dar arba įpilti šiek tiek jų raugo, nes tikriausiai nenorite, kad sriuboje dominuotų rūgščiai aitrus skonis, o jo iš sriubos taip paprastai neišimsi. Ir visai nebūtina šią sriubą valgyti su grietine. Paragaukit ir patys tuo įsitikinsit ;)


Mano puodelio talpa - 250 ml. 
6 valgytojams reikės:
500 g "Lapino puota" ančių skrandukų ar vištų skrandukų
3 vidutinio dydžio svogūnų
1 didelio saliero stiebo
3 didel morkų
2 vidutinio dydžio bulvių
3 litrų vandens
5 česnako skiltelių
10 pipirų žirnelių
2 lauro lapų
1/2 puodelio rudųjų ryžių
4 arbatinių šaukštelių druskos
2-3 puodelių smulkiai supjaustytų marinuotų arba raugintų agurkų (atsižvelgiant į tai, kokio rūgštumo yra jūsų agurkai, ir kokio rūgštumo sriubą mėgstate) 
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
1 valgomojo šaukšto smulkintų šviežių petražolių
Aliejaus

Agurkinė sriuba su skrandukais ir ryžiais

1. Skrandukus nuplaukite ir, jei reikia,pašalinkite plėveles. Į puodą supilkite šaltą vandenį, sudėkite paruoštus skrandukus, saliero lapkotį, vieną nuskustą ir per pusę perpjautą morką, vieną nuluptą ir per pusę perpjautą svogūną, 2 nuluptas česnako skilteles, pipirų žirniukus, lauro lapus bei 2 arbatinius šaukštelius druskos. Užvirkite, nugraibykite putas, sumažinkite ugnį ir virkite pridengę dangčiu ne mažiau nei valandą, kol skrandukai taps minkšti. Jeigu reikia, vis nugraibykite putas. Kol verda sultinys, paruoškite sriubai kitus ingredientus. 
2. Likusius du svogūnus supjaustykite labai smulkiai. 
3. Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir lengvai pakepinkite svogūnus. Kol svogūnai kepa, smulkiais kubeliais supjaustykite dvi nuskustas morkas. Prie svogūnų sudėkite morkas ir įtarkuokite 3 česnako skilteles, kepkite, vis pamaišydami, kol morkos suminkštės. Pakeptas daržoves atsidėkite į šalį, kol išvirs sultinys.
4. Bulves nuskuskite ir supjaustykite mažais gabaliukais, ryžius nuskalaukite po šaltu vandeniu. Nedideliais kubeliais supjaustykite agurkus.
5. Po valandos puikiausiais naminis sultinys bus paruoštas: išgriebkite daržoves ir skrandukus. Daržovių nebereikės, skrandukus atsidėkite į šalį.
6. Sudėkite į sultinį ryžius ir bulves bei pakeptas morkas su svogūnais ir česnakais bei 1-2 šaukštelius druskos. Virkite apie 25 minutes, kol bulvės ir ryžiai taps minkšti. 
7. Skrandukus supjautykite juostelėmis ir sumeskite į sriubą.
8. Paskutiniai akcentai, praėjus 25 minutėms - rauginti agurkai ir prieskoninės žolelės (rozmarinai, čiobreliai, petražolės). Paverdame juos dar 10 minučių, kad visi skoniai susimaišytų. 
9. Ir viskas - riekite duoną, sriuba paruošta.

Komentarų nėra: