2015 m. liepos 18 d., šeštadienis

Virtinukai su varške ir špinatais

Kiek daug laiko prarandame, nevertindami to, ką turime, o ruošdamiesi gyventi ateityje. Iš tiesų reikia gyventi tuoj pat ir kurti gėrį, net kai kas nors nesiseka.

Tada gyvenimas tampa paprastas. Lėtai ruoškite arbatą ir pajuskite nepaprastai malonią jos šilumą. Būkite šokdinami stebuklingos lietaus muzikos. Dėkokite už komplimentus. Beatodairiškai įsimylėkite. Tikriausiai patirsite kančios, bet mylėdami galime viską ir tampame geresniais.

Kurkite. Neatsisakykite siūlomo saldainio ar šokolado gabalėlio. Išnaudokite progas, net jei bijote. Kai nežinote, klausinėkite. Klyskite, o iš klaidų, jei tik pavyksta, mokykitės. Mylėkite save. Paleiskite, kas skaudina. Ir aukite. Bei gaminkite maistą sau ir savo žmonėms.
 
Pavyzdžiui, kad ir kokių skanių virtinių galite įsigyti parduotuvėje, juose, tikrai ir šventai pasakius, neaptiksite tiek meilės, šilumos ir dėmesio, kiek turi savo rankomis pagaminti virtinukai. Vien tik tešlos iškočiojimas - ko vertas.

Labai, net labai, neblogas skonių derinys bei geras būdas pasimėgauti špinatų sezonu - tai virtinukai su varške ir špinatais bei pakepintos kedrinės pinijos. Todėl šių tobulų virtinukų dažniausiai darau daug. Lengvi, kvepiantys česnakais ir šviežiai tarkuotu muskatu, pagardinti tirpintu sviestu ir parmezanu virtinukai akimirksniu išgaruoja iš lėkščių, taigi, nevisad ką ir užsišaldyti lieka. O turėti užsišaldžius vieną kitą saujelę naminių virtinukų yra visiškas gėris. 

Geltona spalva virtinukų tešlą nudažo naminių kiaušinių tryniai... kuri man labai gražiai žiūris su žalia, ryškia špinatų spalva. Mmm!

4 valgytojams reikės:
Tešlai
450 g miltų (405 D)
1 didelio kiaušinio
1 trynio
160 ml šilto vandens
1/3 arbatinio šaukštelio druskos

Įdarui
350 g špinatų
1 valgomojo šaukšto sviesto
2 česnako skiltelių
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuoto muskato
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
400 g pusriebės varškės
1 trynio
Maltų juodųjų pipirų

Patiekimui
4 valgomųjų šaukštų ištirpinto sviesto
Sausoje keptuvėje pakeptų pinijų
Parmezano
Natūralaus jogurto/grietinės

 Virtinukai su varške ir špinatais

1. Miltus su druska persijokite į didelį bei platų dubenį. Jei mėgstate sūresnį maistą, druskos galite įberti truputį daugiau. Viduryje padarykite didelį ir gilų "šulinį", paliekant šiek tiek miltų ant "šulinio" dugno. Į "šulinį" įmuškite kiaušinį, trynį ir supilkite vandenį. 
2. Atsargiai - nenugriaunant "šulinio sienų" - šakute išplakite kiaušinius su vandeniu. Tada lėtai įmaišykite į plakinį miltus, po truputį juos verčiant į vidurį, kol gausite lipnią (grietinės tirštumo) masę. Taip, įmaišant vis daugiau miltų, užminkykite tešlą.
3. Gautą tešlą padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite, kol gausis vienalytė ir elastinga tešla. Tai užtruks apie 15 min. 
4. Minkyti reikėtų taip: viena ranka prilaikykite tešlos kraštą, o kitos rankos delno apačia stumkite tešlą nuo savęs, kad ji išsitemptų.
5. Taip ištemptą tešlą perlenkite ir vėl stumtelėkite ir vėl perlenkite ir t.t. Tešlos rutulį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve apie vieną valandą "pailsėti". Poilsis BŪTINAS :) Kol tešla ilsisi, ruošiame įdarą.
6. Gamindami įdarą, didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite špinatus, užtarkuokite česnako skilteles ir kepkite, kartais pamaišydami, ant vidutinės ugnies keletą minučių, kol špinatų lapeliai sukris. Kai špinatai sukris, įmaišykite muskatą ir nuimkite nuo ugnies. Špinatus nusunkite sietelyje ir susmulkinkite. Varškę sumalkite mėsmale arba gerai sutrinkite šakute. Dideliame dubenyje sumaišykite varškę, špinatus, trynį ir druską. Papipirinkite.
7. Supjaustykite tešlą į 6 gabalus, suvoliokite rutulius, juos suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite, kol prireiks. Imkite vieną rutulį ir iškočiokite kuo plonesnį tešlos lakštą. Geriausia 1 - 2 mm storio. Imkite stikliuką ir juo išspauskite skritulėlius. Ant vienos skritinėlio pusės dėkite šaukštelį įdaro, skritinėlio kraštus aptepkite šaltu vandeniu, kita puse šį įdarą užklokite, tvirtai užspauskite kraštelius. Virtinius laikykite uždengtus maisto plėvele.
8. Virtiniams virti pasirinkite kuo platesnį puodą ir įpilkite į jį 2/3 vandens. Užvirus vandeniui, įberkite druskos. 1 litrui imu apie šaukštelį ar šaukštelį su puse druskos. Vienu kartu virkite ne daugiau nei 15 virtinių. Užvirus virtiniams, švelniai pamaišykite, virkite 2-3 minutes. Išvirusius virtinius supilkite į kiaurąsamtį, kad nuvarvėtų vanduo. Gerai nuvarvinkite ir išmaišykite su ištirpintu sviestu. Pabarstykite pakeptomis pinijomis bei užberkite šiek tiek parmezano. Jei mėgstate, galite užkrėsti šaukštą jogurto ar grietinės, nedelsiant patiekite.

2 komentarai:

Asta rašė...

Buvo nuostabu! savo vyrui tai įvardinau kaip šventinę vakarienę :)

Simona rašė...

Kaip aš džiaugiuosi, Asta :) ačiū Tau už šypseną, kurią man padovanojai ;) taip gera ir smagu