2015 m. liepos 17 d., penktadienis

Cukinijų, žalumynų ir feta sūrio blyneliai su graikiško jogurto padažu

Visiškai neginčytina, ką P. Coelho rašė apie paprastus dalykus, kad jie yra ypatingiausi, bet tik išminčiai sugeba juos pamatyti. Tai sakydama, neturiu omenyje paviršutiniškumo, prastumo ar banalumo. Paprasti dalykai - tai apsibrozdinti keliai, patiriant gyvenimą ir siekiant sužinoti daugiau, megztinio mezgimas, padedantys augti išminties krislai, surankioti sutikus nepaprastus, keistus žmones, daržovių auginimas, tylios poilsio minutės, "išvalančios" kaktos raukšles, niekam nieko neįrodinėjimas, naminio maisto ruošimas, uogų rinkimas. Skubančioje visuomenėje vis mažiau dėmesio tekreipiama į tokius dalykus, it būtų negalima sau to leisti, it svarbiausia būtų automobiliai, daiktai ir namai. Bei laiko neturėjimas paprastiems dalykams.


Be paliovos sulaukiame raginimų veržtis sėkmės link, pereinant ir vandenį, ir ugnį. Baiminamės būti pasmerkti ir praminti nevykėliais, todėl, lygindami save su kitais, atsisakome ištikimybės savo būčiai, darbuojamės dėl įspūdingesnio gyvenimo aprašymo, dėl didesnės galios, prestižo, valdžios ar atlyginimo. Tačiau, ar iš tiesų taip prisijaukiname laimę, o ne praleidžiame ją pro pirštus, aklai įsikibę mums primestų sėkmingo gyvenimo modelių?


Ar iš tiesų daiktų turėjimas vertingesnis už buvimą, įvaizdis už džiugesį, pirkimas už gyvenimą, o rodymas už mėgavimąsi?

"Aš atsisakiau elektros ir pats kūrenu židinį bei viryklę. Vakarais uždegu senas lempas. Čia nėra vandentiekio, ir aš pumpuoju vandenį iš šulinio. Aš skaldau malkas ir pats gaminuosi valgį. Šie paprasti dalykai suteikia žmogui paprastumo, nes juk taip sunku būti paprastam!
Bolingene mane supa tyla, ir aš gyvenu kuklioje harmonijoje su gamta. Galvoje kyla mintys, siekiančios šimtmečių glūdumą ir užbėgančios už akių tolimai ateičiai. Čia sumažėja kūrybos kančios, čia kūrybiškumas susijungia su žaismingumu." Jung, Carl Gustav


Ir skaniausia yra tai, kas paprasta. Tai itin mėgstamas mūsų vasaros receptas, kai darže netrūksta cukinijų. Šiuos blynelius nesudėtinga išsikepti, tik nebijokite į juos dėti žalumynų. Blyneliai išeina labai minkšti, jaukiai kreminiai, aromatingi, lengvi. Ir šiek tiek traškia išore. Prie blynelių itin dera lašišos juostelės ir graikiško jogurto padažas su mėtomis bei lašelis citrinos sulčių. Be to, juos galima šildyti orkaitėje, nors skanu valgyti ir šaltus, todėl drąsiai galite neštis į iškylas.
Graikiško jogurto padažą visada ruošia mano žmogus, kol aš keptuvėje čirškinu blynelius. Negirsiu per daug, tik išduosiu, kad tikrai nesu skanavusi puikesnio jogurto padažo.


4 valgytojams prireiks:
Blyneliams:
900 g. jaunų, neperaugusių cukinijų (5 puodeliai (puodelio talpa - 250 ml) tarkuotos masės)
200 g graikiško tipo salotų sūrio (pvz.: "feta" sūrio, galite pakeisti pusriebe varške)
20 g šviežių krapų (susmulkinus gaunasi apie 4 su puse - 5 valgomieji šaukštai)
15 g šviežių petražolių (susmulkinus gaunasi apie 4 valgomieji šaukštai)
5 svogūnų laiškų (10 - jei kūdi)
70 g parmezano sūrio arba kito kietojo sūrio (sutarkavus gaunasi apie 10 valgomųjų šaukštų)
1 su puse arbatinio šaukštelio druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 didelių kiaušinių
6-10 valgomųjų šaukštų miltų(tipas - 550 D)

Jogurto padažui su mėtomis:
250 ml graikiško jogurto
2 smulkiai sutarkuotų česnako skiltelių
1 nutarkuotos citrinos žievelės
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
5 itin smulkiai supjaustytų mėtų lapelių
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Patiekimui:
Silpnai sūdytos lašišos, citrinos skiltelių

Cukinijų, žalumynų ir feta sūrio blyneliai su graikiško jogurto padažu
 
1. Cukinijas nuplaukite, nupjaukite jų galiukus ir stambiai sutarkuokite burokine tarka. Į sietelį pakabintą ant dubenėlio įtieskite rankšluostuką, suverskite cukinijas. Labai gerai nuspauskite skystį.
2. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, petražoles bei krapus ir suberkite pas cukinijas. Taip pat pas cukinijas suberkite druską ir juoduosius pipirus.
3. Kiaušinius gerai išplakite iki putų ir supilkite pas cukinijas taip pat. Viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įmaišykite miltus (iš pradžių 6 šaukštus), smulkiai sutrupinkite "Feta" sūrį ir įtarkuokite parmezano. Vėl viską gerai išmaišykite.
4. Keptuvėje įkaitinkite pora šaukštų aliejaus ir kepkite blynus iš maždaug vieno kupino šaukšto tešlos ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Iš pradžių pabandykite kepti vieną blyną, jei tešla per skysta, neis blyno gražiai apversti, tada į tešlą įmaišykite dar pora šaukštų miltų. Gali būti, kad po kiek laiko tešla išskystės, galite tada įmaišyti dar pora šaukštų miltų. Tačiau labai svarbu nepadauginti miltų ir naudoti jų kiek įmanoma mažiau.
5. Jogurto padažui sumaišykite jogurtą su česnaku, mėtomis ir citrinos žievele. Paskaninkite druska ir papipirinkite.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Verti blynukai! Valgė net mažasis :)

Simona rašė...

Kaip smagu girdėti 😊 o jei valgo mažieji, tai pats geriausias komplimentas 😉