2015 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Tarptautinė tinklaraštininkų diena 2015

Ką Tau tai pasako: kai po kulinarinio lofto "ČiopČiop" stogu susirenka būrys aistra maistui suvienytų tinklaraštininkų? Gal kad gaminimo, ragavimo ir bendravimo ritualas užtruks, o sangrija liesis laisvai? Kad bus skanu, linksma ir be galo gerai? Kad grįžtant namo ant sijono vis dar trupinsi dovanų gautus sausainius? Šiltą ir (tokį tikrai) gražų birželio 20 d. vakarą būtent taip ir buvo. Na, bet apie viską (nors po truputėlį) nuo pradžių.

Kas suskaičiuos, kiek nuotykių prasideda, pasakius Taip. Kartais privalai pasakyti Taip, o ypač atsižadėtiems dalykams. Esu tik vieną kartą dalyvavusi tinklaraštininkų susitikime. Norėjau jų, bet ir bijojau. Bijojau, kad kuo daugiau žmonių žinos, jog rašau Mukataną, jog esu Mukatanas, tuo mažiau atvirumo, tikrumo ir intymumo liks Mukatano erdvėje, be kurios jau neįsivaizduoju savo gyvenimo. Visgi aš myliu žmones. Absoliučiai myliu naujas pažintis, nuotykius ir klajones. Todėl, gavusi iš Dovilės kvietimą prisijungti, minint Tarptautinę tinklaraštininkų dieną, kiek nutirpusia širdimi sutikau. Viliojo ir vakarėlio tema - modernūs vaikystės skoniai.

Nuotraukos Manto iš bajaliai.pepa.lt


Vaikystėje ne kažin ką išmaniau apie modernumą. Kaip ir dabar. Tikriausiai viena iš paskutinių įsigijau išmanųjį telefoną. Ir kaip maisto gamintoja esu keista: nemoku elgtis su elektrine virtuvės įrangą (štai ir prisipažinau!), bet improvizuoti vaikystės skoniais - tik duok man prisiliesti, uosti, klausytis, regėti kaip iš pačių paprasčiausių ingredientų gimsta maistas, kurį vaikystėje dvigubomis, o kartais ir trigubomis porcijomis slėpdavome savo pilveliuose. Tą vakarą ragavome:


Indrėsgpmagija.blogspot.com su komanda (Berta iš cukrinisavinelis.lt ir Skirmante iš forellesreceptai.lt) keptuvėje keptus kmynais pagardintus švilpikus su varškės-krienų padažu ir rūkytą lašiša.

Giedrėsstoraspomidoras.lt kalakutienos kotletukus su cinamonu, o prie jų bulvių košę, pagardintą špinatais.  
 
 
Ir mūsų su Dovile ir Mantubajaliai.pepa.lt šaltą braškių sriubelę su šiltu marcipanų ir rikotos pyragaičiu.  

Nuotraukos Manto iš bajaliai.pepa.lt
Prieš pasidalinant sriubelės receptu, noriu pasakyti milžinišką AČIŪ:
kulinarijos tinklaraštininkų „Debesys“ redaktorei Astai Eigėlytei-Gunnarsson ir „Electrolux", be kurių susitikimo nebūtų buvę apskritai;
Laurai iš „Electrolux", už tai, kad kiekviename vakarėlio žinsnyje buvo tikrų tikriausia fėja, dar ir Lindyhopą šokanti; 
Irmantei už piešinius;
„Marks&Spencer“ už valgomas dovanas (be alergizuojančių medžiagų), kurios labai tinka, kai širdis reikalauja kažko skanaus, o protas - sveiko;
Mergaitei/visų kulinarinio lofto kampų žinovei, kurios (gėda-pelėda) vardo neprisimenu, bet be kurios būčiau buvusi kaip be rankų, dorojantis su orkaite ir kitais prietaisais.
Dovilei ir Mantui, kad į visa tai mane įvėlė. Ačiū.   

Nuotrauka Manto iš bajaliai.pepa.lt

6 alkaniukams reikės:
Šaltai braškių sriubelei
200 ml vandens
125 g cukraus
apie 400 g braškių
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
1 vanilės ankšties sėklyčių

Šiltiems marcipanų ir rikotos pyragaičiams
100 g marcipano
200 g rikotos
2 didelių kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus

Patiekimui
Smilgų
Šilauogių

Šalta braškių sriubelė su šiltais marcipanų ir rikotos pyragaičiais

1. Sriubelei: Užvirkite vandenį su cukrumi ir pavirkite keletą minučių. Nukelkite sirupą nuo ugnies ir įmaišykite į mažus gabalėlius susmulkintas braškes. Maisto smulkintuvu sutrinkite sriubą į vientisą masę, paskaninkite vanilės sėklytėmis ir citrinos sultimis. Atvėsinkite šaldytuve.
2. Pyragaičiams: įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Sumaišykite cukrų ir marcipaną, po to įmaišykite rikotą, galiausiai - kiaušinius ir vanilinį cukrų, kol gausis vientisa masė. Padalinkite masę į 6 mažus kepimo indelius, išteptus aliejumi ir pabarstytus miltais, ar keksiukų formeles (geriausia - silikonines, rekomenduoju!). Kepkite apie 25 - 35 minutes, kol pyragėliai šiek tiek apskrus. Iškeptus palikite 10 minučių atvėsti. Pyragėliai bekepant išsipūs, o vėsdami sukris, taip ir turi būti.
3. Į gilios lėkštės dugną dėkite šiltą pyragėlį, atsargiai aplink jį įpilkite šaltos braškių sriubos. Papuoškite uogomis, suvertomis ant smilgos.

Komentarų nėra: