2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Stebuklinga vaikystės virtuvė ir greiti vieno dubens blyneliai traškiais krašteliais

Darbo dienomis blynelius aš jau N metų kepu pagal vieną ir tą patį vieno dubens receptą, pagal kurį juos ruošdavo mano močiutė. Visada maniau, kad pats paprasčiausias būdas pasijausti geriau - suvalgyti kažką, pilnąja tų žodžių prasme, namų gamybos, kas primena vaikystę ir padeda nusigauti į save. Be abejonės, bėgant laikui, tik dar labiau tuo įsitikinu. Virtuvėje, kurioje prabėgo mano vaikystė, buvo visko: apvalus medinis stalas, koklinis pečius, sūpuoklės - ant pakabintų virvių pritaisyta raudona lentelė, raudonai žydinti kinrožė, po ja senovinis lagaminas, kuriame slėpėsi mano žaislai ir mano stebuklai.

Vaikystės laikais aš buvau įkvėpta stebuklų. Nekalbu vien apie stebuklus, kuriuos sukuria žmogus, bet ir apie stebuklus, kuriuos pamatai, tik kai jais tiki. Naiviai tikėjau, kad atgyja lėlės, kad greitai bus pasaulio pabaiga ir kad palėpėje yra vartai į kitą pasaulį. Vaikiškai atvirai laikiau neabejotinu dalyku, kad močiutės iškepti blynai irgi stebuklingi. Juos su didžiausiu malonumu valgydavau pusryčiams, pietums ir vakarienei. Man patiko tas oras, apsunkęs nuo riebaluose kepamų blynų; patiko čirškėjimas ir spraginėjimas; patiko didelė juoda špižinė keptuvė, o labiausiai - laukimas, kol močiutė prikeps mažų storų, bet kartu minkštučių, purių blynų traškiais krašteliais. Tiesą sakant, juos imdavau ragauti dar nespėjus patiekti ant stalo.

Kai dabar pagalvoju, stebuklai gimsta ne tik iš tikėjimo, bet ir iš meilės. Meilės, kurią sudedi į tai, ką darai. Nieko nelaukdami - dar šią savaitę iškepkite šių blynelių, o paragavę, man parašykite, ar jie tokie, apie kuriuos svajojate šaltais rudens rytais.

2 PORCIJOS
Puodelio talpa - 250 ml
Tešlai reikės:
1 puodelio (130 g) miltų (aš paprastau naudoju šviesius speltų miltus)
1 kupino valgomojo šaukšto cukraus (jei mėgstate saldžius blynelius, įberkite 2 šaukštus)
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 puodelio (250 ml) pasukų (arba, jei neturite pasukų, 2/3 puodelio pieno)
1 kiaušinio
40 g ištirpinto ir lengvai atvėsinto sviesto (tirpinu mikrobangų krosnelėje trumpais tarpsniais)
Kepimui reikės:
Sviesto

Greiti vieno dubens blyneliai traškiais krašteliais

1. Pirmiausia ištirpinkite sviestą ir atidėkite į šalį, kol prireiks. Tada suberkite miltus, cukrų, sodą, druską į didelį dubenį ir gerai sumaišykite.
2. Per vidurį miltų padarykite duobutę, kur įmuškite kiaušinį ir supilkite pasukas. Iš pradžių pradurkite trynį, kad lengviau maišytųsi, ir suplakite kiaušinį su pasukomis. Kai gausite maždaug vientisą plakinį, imkite maišyti tešlą, po truputį vis užgriebdami miltų. Nepersistenkite maišydami, kai tik neliks sausų miltų, supilkite sviestą ir lengvai įmaišykite. Turite vis dar matyti vieną kitą gumuliuką. Blynų tešla turi būti tokio tirštumo kaip grietinė, t.y. tįsti nuo šaukšto, bet ne tekėti kaip grietinėlė. 
3. Keptuvėje išlydykite pusę šaukšto sviesto ir kepkite blynelius iš maždaug šaukšto tešlos. Vienas blynas iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies kepa iš viso apie 4-5 min. Blyną apverskite, kai jo kraštai tampa nebe skysti ir jis ima burbuliuoti.
4. Prieš kepdami naują blynų partiją, vėl išlydykite pusę šaukšto sviesto ir procesą kartokite, kol pabaigsite visą tešlą.  

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Atvėsus orams, aš visada užsimanau blynų, šį rytą kaip tik juos kepiau - skanumėlis.

Simona rašė...

Labai džiaugiuosi, kad patiko :) Tokie komentarai įkvepia ir toliau dalintis pamėgtais receptais, labai ačiū, anonime ;)

Agnė rašė...

Šiandien kaip tik šaltesnis vėjas, ruduo artėja, debesys sunkėja.. o namuose oras šiltas ir skanus, ...ir krašteliai gavosi traškūs :)

Simona rašė...

Agne, kaip smagu, kad pavyko :) Iš tiesų, vis labiau ir labiau jaučiasi ruduo, kuris ir mane įkvepia išsikepti blynų ir atrasti visokių jaukumų :)