2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Nicos salotos ir vėlyvos vasaros vakarienės

“Ką gaminam šiandien vakarienei?” - smalsauja mano vyras. Vakarienės ruošimas patinka mums abiems. Nereikia niekur skubėti: galima ilgai valgyti, kalbėtis ir juoktis. Galima kaišioti pirštus į padažus, improvizuoti ir pasimesti receptuose. Vakarienė - jaukus metas, pilnas uoslę pamaloninančių kvapų; ji padeda susitaikyti su pasauliu, nuraminti prieštaravimus, atsipalaiduoti…
“Gal salotų?” - švelniai atsakau. - “Ko Tu norėtum? Turim sultingų vyšninių pomidorų, traškių salotų. Kiaušinių ir žuvies, skrebučių ir juodųjų alyvuogių, bazilikų..Iš turimų produktų galim paruošti Nicos salotas.”
Argi galima atsispirti tokiam (nors ir vėlyvos) vakarienės pasiūlymui? Ypač po vaikštinėjimų žydinčiomis pievomis, maudynių, smėlio pilių statymo ir pienių pūkelių gaudymo?
Mano vyras neatsispyrė. Neatsispyriau ir aš.
Nusileidus saulei dar ilgai kalbėjomės. Skanios vėlyvos sekmadienio vakarienės valandos. Be tylos ir be tamsos, nors miestas jau miegojo. Tokias akimirkas sunku, teisybė, sunku užmiršti ir dėlto man labai gera.



NICOS SALOTOS

2 PORCIJOMS REIKĖS:
7-9 vyšninių pomidorų
2 virtų kiaušinių
180 g konservuoto tuno
1/2 raudonojo svogūno
30 g konservuotų ančiuvių filė
12 juodųjų alyvuogių be kauliukų
6-9 salotų lapų
3 baltos duonos riekių
1 česnako skiltelės
2 šaukštų aliejaus
Užpilui
1/2 šaukštelio skysto medaus
1/2 šaukštelio garstyčių
Šlakelio citrinos sulčių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto vandens
Druskos
1 česnako skiltelės
Kelių baziliko lapelių

1. Supjaustykite duoną kubeliais. Česnaką kepkite ant vidutinės ugnies įkaitintame aliejuje, suberkite duonos kubelius ir kepkite, vis pamaišydami, kol bus traškūs. Paskui palikite atvėsti.
2. Užpilui į dubenėlį suberkite medų, įpilkite citrinos sulčių (apie 1 didelį šaukštą), įdėkite sugrūstą česnaką, garstyčių, smulkintų baziliko lapelių, įpilkite aliejaus bei vandens ir išmaišykite.
3. Į dubenį sudėkite susmulkintą tuną (nupylę skystį), ančiuvius, susmulkintas salotas, susmulkintus svogūnus bei susmulkintas alyvuoges ir perpus padalytus vyšninius pomidorus. Švelniai sumaišykite su užpilu. Paskaninkite druska.
4. Paskui sudėkite kiaušinius, supjaustytus išilgais ketvirčiais arba kvadratėliais, ir skrebučius.
Skanaus:)


Komentarų nėra: