2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Vasara yra ypatingas metas: plonyčiai crepes, mėlynių šerbetas ir saulės zuikučiai

Aš nemėgstu itin karštų dienų.
Tvankumas manęs nedžiugina.
Man nepatinka iki paskutinio centimetro pergrūsti paplūdimiai.
Tačiau,
kokia dėkinga jaučiuosi žaliems lapams, spalvotiems žiedams, puikiems žmonėms, sukūrusiems žoliapjoves, paukščiams, drugeliams, akiniams nuo saulės, atostogoms, iškyloms, smėlio pilims, saldiems ledams, vandens mūšiams, šiltoms naktims, audroms, kurios nuramina sielą, suknelėms, linksmiems mergvakariams, atgaivinančiam lietui, skrybėlei plačiais kraštais, šviežiom daržovėm, uogom ir brangiajam vyrui, kuris su manimi dalijasi kiekviena vasaros akimirka.
Taigi mano žmogus ruošia žolelių arbatą, o už lango po pievą laksto basi vaikai ir švilpaudamas kaimynas plauna mašiną. Man patinka tokios akimirkos. Kepu blynelius, grindimis ir sienomis laksto saulės zuikučiai. Šią akimirką nereikia nieko galvoti. Juk taip skaniai kvepia blyneliai… Tai puikus skanėstas. Ačiū jiems!  Ačiū tėtei, mamai ir sesei, kuriems šiais metais trise teko rinkti mėlynes, ačiū labai. Ačiū mėlynėms, iš kurių išėjo labai gardus šerbetas :)

PLONYČIAI CREPES SU BANANAIS IR MĖLYNIŲ ŠERBETU

Crepes turi būti labai ploni, todėl svarbu gerai suplakta tešla - be gumuliukų, ir  kuo greitesnis jos paskirstymas plonu sluoksniu po visą keptuvės dugną.

15 CREPES REIKĖS:
Tešlai
2 didelių kiaušinių
1ir 1/3 puodelių miltų
Nedidelio žiupsnelio druskos
Nedidelio žiupsnelio cukraus
2 ir 1/2 puodelių pieno
Aliejaus (kepimui)
Įdarui
5 didelių bananų
1 - 2 šaukštų cukraus
1 - 2 šaukštų citrinų sulčių
Mėlynių šerbetui
400 ml trintų mėlynių
4 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių
300 ml cukraus

CREPES
1. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, cukrų ir druską ir lėtai įmaišykite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Gautą tešlą apie 30 - 40 min. palaikykite šaldytuve.

2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Crepes turi būti plonyčiai. Crepes kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-5 min.

BANANŲ ĮDARAS
1. Bananus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, sumaišytomis su cukrumi.

LANKSTYMAS
Pavaizduotas paveikslėliuose:

Jei norite, sulankstytus blynelius galite dar sykį apkepti iš abiejų pusių. Ir patiekti su ledais - gardumėlis :)


MĖLYNIŲ ŠERBETAS (GERIAUSIA RUOŠTI IŠ VAKARO)

Užvirinkite vandenį, suberkite cukrų, užvirinkite, nuolat pamaišant. Po to cukraus sirupą virkite apie 3 min. nemaišant. Atvėsusį sirupą sumaišykite su trintomis mėlynėmis ir citrinų sultimis. Supilkite į plastikinį indą, uždenkite ir pastatykite į šaldiklį 3-4 valandoms. Ištraukite ledus iš šaldiklio ir išplakite masę, kol ji pasidarys puri. Dubenį vėl įdėkite į šaldiklį ir palaikykite 2 val. Ištraukite ledus iš šaldiklio ir vėl išplakite masę. Pakartokite tą patį dar pora kartų. Prieš patiekiant, dar bent pora valandų pašaldyti.


 

1 komentaras:

Prieglius rašė...

Neparašyta kiek vandens reikia šerbetui :)