2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Keptų vynuogių piurė vėlyviems laimingiems pusryčiams

Rudenį aš jaučiuosi laiminga.
Už lango geltonai liepsnoja medžiai, namuose sklando nežemiškas Edith Piaf balsas (Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes)), šyla į vilnones kojines įmautos kojos, garuoja trečias kakavos puodelis ir mintys sukasi apie lietuviškas vynuoges. Ak, lietuviškos vynuogės! Kai mano vyras dar nebuvo mano vyras, gyveno name, prie kurio sienų buvo auginamos šios vynuogės. Iki vėlyvo rudens prieidavau prie vynmedžių pažiūrėti, ar nebeliko kur tarp šakų pasislėpusios nenuskintos vynuogės. Tai buvo vienas iš paprasčiausių - bet itin jaukių - rudenio malonumų.
Šį rudenį ypač pamėgau sumuštinius su įvairiais įdarais (naujas malonumas): paskrudintas sviestinių bandelių riekeles, perteptas trintų bananų ir cinamono mišiniu; ragelius, užteptus majonezu ir apdėtus rūkytos lašišos juostelėmis bei plonyčiais pomidorų griežinėliais; rupios duonos riekes, storai užteptas gurgždančiu naminiu žemės riešutų sviestu; prancūziško batono riekeles su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais arba su keptų vynuogių piurė ir gerai išlaikytu bri.
Žinoma, negalima pamiršti puikiųjų, jau tradicija tapusių, karštų sumuštinukų, kuriuos šį rudenį kepiau ne tik namie, bet ir pas mieląją Editą. Jų gamybos procesas buvo ypač smagus su daug juoko, improvizacijos ir juodųjų pipirų bei Algirdo kantrybe, tarkuojant sūrį sulūžusia tarka.
Tikiuosi, kad mėgaujatės maistu bei prasidėjusiu spalio mėnesiu ir išbandote įvairius jaukius bei džiuginančius sušilimo būdus. Aš jau išbandžiau šiltą naminę sriubą, pūkuotą kaldrą, vilnones kojines, saldžią kakavą, rytietišką smilkalų kvapą, didžiulį vyro megztinį, padūkusius šokius, kutenančius prisiminimus ir žvakes. Visa tai fantastiška. Trūksta tik lietuviškų vynuogių :)
Laiškelis Tau, mano brangus vyre: vienišais vakarais, kai, atrodo, jog laikas sustoja, o aš ir Tu taip toli vienas nuo kito, prisimenu, kaip gera jausti Tave šalia ir vėl pasisemiu įkvėpimo būti laiminga. Juk artimo rankos - stebuklingiausias šilumos šaltinis. Labai Tavęs laukiu grįžtant, mano Žmogau. Pažadu lepinti sumuštiniais su gardžiąja keptų vynuogių piurė.

Apie 200 ml keptų vynuogių piurė reikės 500 g besėklių raudonųjų vynuogių. Vynuoges nuplaukite, nusausinkite ir nuskabykite nuo kotelių. Orkaitę įkaitinkite iki 180° C. Ištieskite kepimo skardą kepimo popieriumi. Kiekvieną vynuogę subadykite mediniu dantų krapštuku (iešmeliu). Vynuoges suberkite į kepimo skardą ir kepkite 50 - 60 min. Iškeptas vynuoges sudėkite į virtuvės kombainą ir sutrinkite iki vientisos tyrės. Atvėsinkite ir skanaukite.

Komentarų nėra: