Vakarienės su širdžiai artimiausiais  žmonėmis man yra labai svarbios - lyg  mažytės šventės, užbaigiančios  dieną. Vakarieniaujam mes virtuvėje prie mažo stalo. Prie to mažo stalo  būnam ir bendraujam, atsipalaiduojam ir ragaujam, šypsomės ir tariamės.  Mūsų stalas - be baltos staltiesės ar puošnios stalo serviruotės, be  suvaržymų. Todėl prie jo taip paprasta - jaukioje žvakių šviesoje - būti  savimi ir mėgautis namie ruoštu maistu.
Ar pastebėjote, kad šiandieniniame  pasaulyje visos šeimos vakarieniavimas drauge tapo tam tikra prabanga?  Paaiškinimai paprasti - trūksta laiko; skiriasi šeimos narių  dienotvarkės; nėra apie ką kalbėti, susėdus prie stalo; vakarienę geriau  atiduoti priešui ir t.t. Taip į žmonių gyvenimus ateina susvetimėjimas,  nes valgymas kartu tampa nebe vertybe, nebe tradicija, nebe malonumu, o  tik laiko vagiu. Geriau valgyti, sėdint prie kompiuterio, žiūrint  televizorių, skaitant knygą savo kampe, netrukdomam kitų,  neišsipasakojant ir nesiklausant kitų potyrių, laimių ir sunkumų.  Vakarieniavimas iš didžiosios meilės ir dalijimosi raidės tampa tiesiog  vakarieniavimu. Kūnas pasisotina, bet siela lieka alkana.
 CEZARIO SALOTOS
Kažkur skaičiau, kad būtent maisto dalinimasis ir valgymas kartu „prijaukino” pirmykštį žmogų. Vakarienei su pačiais mylimiausiais ruoškite ką nors paprasto ir tuo  pačiu ypatingo. Šiam vakarui siūlau Cezario salotas iš sultingų  romaninių salotų lapelių, parmezano, traškių skrebučių, pagardintas  stipraus skonio užpilu.
4 PORCIJOMS REIKĖS:
2 gūžių romaninių salotų (apie 300 g)
6 baltos duonos (pvz., ciabatta) riekių
10 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelių
1 didelio kiaušinio
1/2 citrinos
90 g parmezano
1 arbat. šaukštelio vorčesteršyro padažo
  
1.Išorinius salotų  lapus išmeskite, likusius nuplaukite ir gerai nusausinkite. Kol  paruošite baltos duonos krutonus ir užpilą, salotų lapus padėkite į  šaldytuvą.
2. Nupjaukite duonos  plutą, minkštąją dalį supjaustykite 1-2 cm kubeliais. Kubelius  apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, apibarstykite sugrūsta 1  česnako skiltele ir atsargiai išmaišykite. Karščiui atsparų indą  išklokite kepimo popieriumi, suberkite duonos kubelius ir kepkite 190 C  apie 8 min., kol jie taps traškūs. Krutonus galite paruošti ir  keptuvėje. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką,  suberkite duonos kubelius ir kepkite.
3. Mažame puodelyje  užvirinkite vandenį, įdėkite kiaušinį ir virkite 1 min., paskui kiaušinį  išimkite ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Kai kiaušinis atvės,  atskirkite trynį nuo baltymo (jo nebereikės).
4. Pirmiausiai  išplakite trynį, po to, lėtai pilant likusį alyvuogių aliejų, įplakite  jį į trynį. Kai aliejus ir trynys susimaišys į vientisą masę, įplakite  1/2 citrinos sultis, sugrūstą 1 česnako skiltelę ir šaukštelį  vorčesteršyro padažo. Galiausiai įmaišykite 40 g. smulkiai sutarkuoto  parmezano.
5. Salotų lapus  suplėšykite gabalėliais. Ant salotų užpilkite užpilą, sumaišykite,  paskui sudėkite krutonus (skrebučius) ir vėl sumaišykite.
6. Likusį parmezaną  specialiu peiliu arba bulvių skustuku susmulkinkite juostelėmis ir  sudėkite jas ant salotų. Patiekite su meile :)
2 komentarai:
mmmm... kaip gaiviai atrodo!
Neringa, ačiū :) Man skaniausios būtent tokios - paprastos tradicinės :)
Ineta, labai labai ačiū :)Man garbė ;)
Rašyti komentarą