2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Burokėlių sriuba su naminiais ravioli, “Spurginė” ir mažyčiai pokyčiai

Rugpjūtis 6, 2010 

Man patinka gyventi “mukataniškai”, t.y. pagal savo normas ir taisykles. Kelios valandos po pietų. Sėdžiu Laisvės Alėjoje prie “Spurginės” su sentimentais. Jie kvepia spurgomis su varške, kuriomis buvo maitinamasi studijų metais, o jų spalvos - nostalgiškos: dirbtinės odos pano, rudu laku blizgantis baras, raudoni padėklai. Ir dabar nosį erzina šviežių žagarėlių, nuo kurių nestorėjama, kvapas. Ką aš veikiu šioje vietoje? Dirbu įprastą darbą - verčiu, verčiu, verčiu… Man gaila laiko sėdėjimui kambary, kai už lango vasara. Nežinau, kodėl, bet artėjant rudeniui, vasara man būna pati gražiausia.
Be to, mėgstu kiekvieną dieną padaryti nors vieną mažą pokytį gyvenime, pavyzdžiui, nusipirkti naują, dar neišbandytą dantų pastą, pirmiausiai suvalgyti desertą, vos pramerkus akis, griebtis pusryčių ruošimo į lovą, atsikelti anksčiau nei įprastai, vietoj kakavos arba arbatos išgerti kavos, pasiklysti mieste, įsimylėti, kas anksčiau nepatiko (blogą orą, lūpdažius, šaltibarsčius, komedijas ir t.t.). Arba kaip šiandien darbą kambary išmainyti į darbą prie “Spurginės”.
Tikriausiai daugelis esate matę filmą “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” ir atsimenate Clementine žodžius:
“…susimąstau apie gyvenimą, kad neišnaudoju visų galimybių ir vėjais leidžiu brangias akimirkas, o gyvenimas toks trumpas…”
Taigi, eime padaryti ką nors, kad nereikėtų mąstyti apie vėjus!
P.S: Jei niekada negaminote namie ravioli, šis penktadienio vakaras puikus laikas tai išbandyti kartu su šeima ir kitais mylimukais :)
P.S.S: Labai skanu burokėlių sriuba su naminiais ravioli - kartą paragavęs negali sustoti :)
P.S.S.S: Šilčiausi linkėjimai ir padėka moterims, dirbančioms “Spurginėje”, kurios nenustoja tikėti meile tam, ką daro.
BUROKĖLIŲ SRIUBA SU RAVIOLI, KURIŲ VIDUJE SLEPIASI VOVERAITĖS 

Sodraus skonio ir spalvos, jauki, puiki, kvapni, soti ir sveika…

4 DIDELĖMS PORCIJOMS REIKĖS:
Ravioli su voveraitėmis
1 puodelio miltų (talpa 240 ml)
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
2 vidutinio dydžio kiaušinių
1 vidutinio dyžio svogūno
300 g. voveraičių
1 kupino šaukšto sviesto
1 šaukšto grietinės
1/3 kubelio daržovių sultinio
Burokėlių sriubai
1 l ir 200 ml vištienos arba daržovių sultinio
1 vidutinio svogūno
1 šaukšto saulėgrąžų aliejaus
3 petražolių šakelių
2 mažų česnako skiltelių
3 šakelių krapų
1/2 l marinuotų burokėlių
1 vidutinio dydžio saliero stiebelio
1 lauro lapelio
Juodųjų pipirų

1. Pirmiausiai, reikia pasigaminti kiaušininių ravioli, kurių viduje slepiasi puikiosios voveraitės. Taigi, dubenyje išmaišome miltus su druskyte. Miltų krūvelės viduryje įspaudžiame duobelę ir supilame su aliejumi išsuktus kiaušinius. Minkome 20 min. ant vos vos miltuoto paviršiaus, kol tešla tampa elastinga.
2. Išminkytą tešlą padalijame per pus, uždengiame rankšluostėliu ir paliekame pailsėti apie 20 min. Tuo metu, kol tešla “miega”, ruošiame įdarą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname sviestą. Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūną, suberiame į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies, kol pjaustome apvirtas voveraites. Padidiname ugnį ir sudedame į keptuvę grybus. Kepame apie 5-7 min. Galiausiai įmaišome sutrupintą kubelio dalį ir grietinę, bei pakepame dar keletą minučių. Štai įdarą jau ir turim :)
3. Pailsėjusią tešlą labai plonai iškočiojame. Man kuo ploniau, tuo skaniau. Imame stiklinę ir ja išspaudžiame skritulėlius. Kai skritulėliai paruošti, prasideda pati smagiausia ravioli gaminimo vieta: ant vienos skritinėlio pusės dedame šaukštelį įdaro, kita puse šį įdarą užklojame ir, iš pradžių, pirštais, po to šakute užspaudžiame kraštus. Galiausiai vieną ravioli kamputį sulipdome su kitu.
4. Užviriname sultinį, sumetame juoduosius pipirus, lauro lapelį ir ravioli, verdame ant vidutinės ugnies 8-12 min. Tuo metu keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame susmulkintą svogūną bei sutrintus česnakus ir kepame apie 1 min. Plonai supjaustome salierą ir “įmaišome į keptuvę”. Kepame dar 3-5 min. Kai ravioli bus išvirę, į sriubą įmaišykite masę iš keptuvės, susmulkintas prieskonines žoleles ir marinuotus burokėlius. Užvirinkite ir viskas - sriuba paruošta :) Išpilstome sriubą į lėkštes ir į kiekvieną lėkštę įsukame šlakelį grietinės. Skanaus :)

4 komentarai:

Jurgita rašė...

O taip, tokios sriubos mano mėgstamiausios :) Raviolius/tortelinius dedu į visokias, ypač minestrone tipo. Skanumas :)

Jauki įžanga, labai jauki.

Simona rašė...

Jurgita, kai turiu laiko, tai ir man tokios sriubos - silpnybė, ir gaminti ravioli - silpnybė :) Ačiū už gražius žodžius ;)

Jurgita rašė...

Pst. Gaminu ją dabar :) Ravioliai, tiesa, krautuviniai, bet bet bet jau jaučiu, kaip skanu bus :)

Simona rašė...

Jurgita, manau, kad tikrai bus gerai :) ir aš labai labai užsimaniau...Įdomu, kaip pavyko?