2016 m. kovo 2 d., trečiadienis

Pernaktinė kynvos ir avižinių dribsnių košė, pagardinta razinomis ir goji uogomis

Mano mieli, prakalbus apie pusryčius, visai nenoriu kiekvieną sykį rašyti tokių magiškų, bet jau kiek atsibodusių žodžių, kaip: „daugybė tyrimų rodo, kad pusryčiai suteikia energijos visai dienai“ arba „reikia valgyti sočius pusryčius“. Kiekvieno iš mūsų rytai prasideda labai skirtingai, todėl visi individualiai pasirenkame valgyti pusryčius ar ne ir koks maistas geriausiai tinka mūsų dienos pradžiai. Nežinau, kaip jūs, bet aš iš lovos neretai pakylu alkana, o po stiklinės šilto vandens ir intensyvios mankštos, atrodo, jog galėčiau net dramblį praryti, todėl jau prieš užmigdama paprastai planuoju ir svajoju apie gausius ir sveikus pusryčius. Be to, jau seniai pastebėjau, jei nepavalgau pusryčių, dienos bėgy kyla toks saldumynų poreikis, jog prisišlamščiu ir to, kas mano organizmui nėra reikalinga. 


Patys mieliausi ankstyvais pavasariais pusryčiai tada, kai, apsisiautus prijuoste, yra laiko išsikepti omletą, bananinius blynus ar išsivirti košės, ir, atsisėdus prie virtuvės stalo, ramiai suskanauti paprastus, bet su meile pasiruoštus šiltus valgius. Ši košė kiek kitokiems rytams, kai nėra nei 10 - 15 minučių stovėti prie viryklės ir išgelbėti pusryčius gali tik greitmaistis – t.y. iš vakaro per keletą minučių paruošta košė, kurią ryte reikia tik pašildyti, o tada pasimėgauti. Bet nepainiokite užpilamų grūdų košės su šiuo maistingu stebuklu.  




Už šio stebuklingo recepto atradimą dėkoju Aušrai iš Vaikai ir Vanilė, kadangi pirmą kartą gaminau tiksliai pagal jos duotą receptą, po to vis improvizavau, kol galiausiai mano namuose įsitvirtino ši pernaktinės košės variacija. Kruopos, užpiltos karštu vandeniu ir pavirtos ant kaitrios ugnies 3 min, kuo puikiausiai išbrinksta po sandariu dangčiu. Šis košės ruošimo metodas šiek tiek apgaulingas, iš pradžių gali atrodyti, kad vandens nurodytam kruopų kiekiui tikrai bus per daug, bet nesibaiminkite, pažadu, jog ryte prikaistuvyje rasite tirštą košę ir gal net šildant teks įsipilti vieną kitą papildomą šlakelį vandens. Tik svarbu laikytis kruopų ir vandens santykio kuo tiksliau, o ne iš akies. 



Nuo razinų košė bus vos saldi. Taigi jeigu norite daugiau saldumo, galite prieš valgant įmaišyti šaukštą medaus, bet man asmeniškai saldumo visiškai pakanka. Ir pabaigai, kad viskas pavyktų kuo puikiausiai, noriu priminti vieną labai svarbų dalyką: prieš pradedant virti kynva, ją reikia gerai nuskalauti, kitaip košė gali apkarsti.


2 valgytojams arba 1 išalkusiam Mukatanui prireiks:
40 ml (1/6 puodelio) kynvos
80 ml (1/3 puodelio) stambių avižinių dribsnių
460 ml vandens
50 g razinių (iš "Arimex" karališko riešutų ir džiovintų vaisių rinkinio)
15 g "Arimex" goji uogų
1/6 arbatinio šaukštelio druskos
1/8 arbatinio šaukštelio kardamono
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono

Pernaktinė kynvos ir avižinių dribsnių košė, pagardinta razinomis ir goji uogomis

1. Kynvos sėklas supilkite į tankų sietelį ir nuskalaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Suberkite nuskalautą kynvą į prikaistuvį kartu su avižiniais dribsniais, razinomis, goji uogomis, druska ir prieskoniais, supilkite vandenį, gerai išmaišykite, užkaiskite ant kaitrios ugnies ir užvirkite.
2. Sumažinkite ugnies stiprumą iki šiek tiek didesnio nei vidutinis ir pavirkite 3 minutes. 
3. Nukelkite nuo ugnies. Prikaistuvį uždenkite ir palikite pernakt kambario temperatūroje brinkti. Nekilnokite ir neatidarinėkite dangčio, kol prikaistuvis karštas. Kitaip išleisite garus ir košė negaus reikiamos šilumos.
4. Prieš tiekiant į stalą košę pašildykite tame pačiame prikaistuvyje ant vidutinio stiprumo ugnies, retkarčiais pamaišant. Jeigu košė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba pieno. Tiekite, užbarstę mėgstamų priedų. Pavyzdžiui, man labai skanu su bananais.

2 komentarai:

Lina P. rašė...

Išbandėm pernaktinę košę, susipažinom su bolivine balanda, labai patiko, susidraugavom!!! Tik ankstyviems 2 asmenų pusryčiams kiekį mažinsim trečdaliu, o šiaip viskas super! O nesitikėjom...
Ačiū Tau, Simona, siunčiam linkėjimų iš Klaipėdos!

Simona rašė...

Lina, atsiprašau,kad taip vėlai atrašau į tokį nuoširdų komentarą. Labai džiaugiuosi, kad jūsų virtuvės spintelėje vietą suras šios maistingos ir visaip nuostabios kruopos. Pati jas atradau, kai pradėjau bėgioti. Man labai smagu ir gera, kai receptai pavyksta ir apsigyvena pas kitus receptų sąsiuviniuose ar mintyse. Linkėjimai iš Kauno :)