2016 m. kovo 11 d., penktadienis

Avižinių dribsnių košė su įvairių riešutų sviestu ir obuoliais

Kartais net ir nedidelis puikios košės dubenėlis yra viskas, ko reikia, kad diena prasidėtų laimingai. Iš tikrųjų aš esu didelė košių mėgėja. Virtuvės spintelėje visad padėta avižinių dribsnių, grikių ar kynvos sėklų. Kitos pagrindinės mano košių  sudedamosios dalys yra įvairių riešutų sviestai, vaisių tyrės ar augalinės kilmės pienas, kurie, lyginant su karvės pienu ir sviestu, atlieka tą patį vaidmenį. Turtina ir skanina.


O štai ir mano kasmetinis iš rudens užsilikusių susiraukšlėjusių naminių obuolių suvartojimo receptas, pagal kurį itin dažnai  - kokį n kartų, ankstyvais pavasariais nuo tada, kai prieš keletą metų atradau riešutų sviestą, verdu avižinių dribsnių košę. Jeigu jūs, kaip ir aš, turite neišsibaigusių obuolių atsargų ir, kaip tyčia, mėgstate riešutų sviestą, būtinai išbandykite šią košę. Toks teminis, rudens derliaus atsargų naikinimo nuotaiką atitinkantis, neapsunkinantis patiekalas. Neapsakomai skanu su saujelė razinų ant viršaus. 



Virkite šią minkštą ir aromatingą košę savaitgalį, kai nereikia niekur skubėti, kad galėtumėte pasimėgauti kepančių su cinamonu obuolių ir riešutų kvapais bei grįžti į lovą su gardžiais pusryčiais. Toks tikrai paprastas pasilepinimo ritualas, kuriuo po sunkių savaitės darbų, galėtų prasidėti kad ir kiekvienas šeštadienis, kai nieko neprivalai.



Riešutų sviestui reikės (gausis apie 5 valgomieji šaukštai):
45 g "Arimex" anakardžių riešutų
45 g "Arimex" migdolų
45 g "Arimex" karijų riešutų
4 "Arimex" datulių
Druskos

Košei reikės (2 porcijoms):
1 puodelio avižinių dribsnių
2 puodelių vandens
1 arbatinio šaukštelio medaus
Druskos

Obuolių pagardui reikės (2 porcijoms): 

2 mažų obuolių
1 arbatinio šaukštelio ghee sviesto
1 arbatinio šaukštelio medaus
Cinamono

Avižinių dribsnių košė su įvairių riešutų sviestu ir obuoliais

1.  Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Pabarkite vienu sluoksniu riešutus. Kepkite 8-9 minutes. Praėjus 4-5 minutėms, riešutus pavartykite mentele. Kepdami riešutus, būkite budrūs, nes gali prisvilti ir apdegti. Apskrudusius riešutus atvėsinkite. Suberkite į trintuvo indą. Šaukštu nubraukiant riešutų masės likučius nuo trintuvo indo sienelių, malkite, kol iš riešutų išsiskirs aliejus ir jie pavirs į tirštą, drėgną masę. Tai užtruks apie 4 mintes. Galiausiai sudėkite datules, pagardinkite žiupsneliu druskos ir malkite, kol neliks stambių datulių gabalėlių. 
2. Į prikaistuvį suberkite avižas, supilkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos ir užkaiskite ant vidutinio karščio ugnies. Užvirkite ir 10 min., kuo dažniau maišydami, virkite, kad gautųsi minkšta ir tiršta košė. Prieš baigiant virti, į košę įmaišykite 3  valgomuosius šaukštus riešutų sviesto ir 1 arbatinį šaukštelį medaus. Nuimkite nuo ugnies, uždenkite ir leiskite 5 minutes pastovėti.
3. Kol košė ilsisi prikaistuvyje, paruoškite obuolių pagardą. Obuolius, išėmę sėklas, susmulkinkite itin smulkiais kubeliais. 2-3 minutes pakepkite obuolius keptuvėje su sviestu, kad šiek tiek suminkštėtų. Suberkite cinamoną, supilkite medų ir pakaitinkite dar minutę.
4. Tiekdami ant košės gausiai uždėkite obuolių.  

Komentarų nėra: