Šiemet velykinė šaltiena, kaip ir
kiekvienais metais, pareikalaus geležinės kantrybės, bet bus labai to verta! Ir
net šimtametė Velykų bobutė žino, kad paskutinį šių metų kovo penktadienį ji
praleis ne su kiaulės koja rankose, o mėsa šaltienai kris nuo anties kauliukų.
Neišsigąskite, želatinos tikrai nereikės, užteks paimti keliolika ančių petukų,
pora šlaunelių ir ilgai ilgai pavirti, tada dar palaikyti (bent per naktį) šaltai,
o jau tada kirsti lengvus, svajingus šaltienos drebučius su vienu kitu
šaukšteliu naminių krienų, karštomis bulvėmis ar juoda duona, kaip kas mėgsta. Šaldytuve šaltiena gali stovėti keletą dienų, todėl drąsiai ją ruoškite iš anksto.
4 valgytojams prireiks:
500 g "Lapino puota" ančių petukų
2 nuskustų ir per pusę perpjautų morkų
2 nuluptų česnako
skiltelių
2 nuluptų ir per pusę perpjautų svogūnų
20 g
petražolių su stiebais + plius dar keleto šakelių į pačią šaltieną
100 g
paprikos
50 g gabalėlio saliero
šaknies
10 juodųjų
pipirų žirniukų
2200 ml
natūralaus daržovių sultinio
Druskos
Antienos šaltiena
1. Ančių
petukus ir kulšeles gerai nuplaukite. Mėsą sudėkite į didelį puodą, užpilkite
sultiniu ir užvirkite.
2. Kai sultinys užvirs, atidžiai nugraibykite putas, nuo
to, kaip pasistengsite, priklausys drebučių skaidrumas. Sudėkite morkas,
česnako skilteles, svogūnus, petražoles, papriką, saliero šaknies, pipirų,
užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie tris su puse valandos, kol mėsytė kris nuo kauliukų. Puodo pilnai neuždenkite.
3. Nukelkite
puodą nuo ugnies ir palikite valandėlei, kad atvėstų, bet ne visiškai atšaltų.
4. Mėsą išgriebkite į dubenį. Keletą kartų perkoškite sultinį, kad neliktų jokių drumzlių. Mėsą nurinkite nuo kaulų ir suplėšykite mažais gabalėliais. Petražoles susmulkinkite.
4. Mėsą išgriebkite į dubenį. Keletą kartų perkoškite sultinį, kad neliktų jokių drumzlių. Mėsą nurinkite nuo kaulų ir suplėšykite mažais gabalėliais. Petražoles susmulkinkite.
5. Mėsos gabalėlius
atsargiai sudėkite į nukoštą sultinį ir užvirkite. Nuimkite nuo ugnies. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Supilkite į dubenėlį. Palikite
per naktį šaltai sustingti. Jei norite puošnesnės šaltienos, galite panaudoti išvirtas morkas. Supjaustykite jas griežinėliais ir išklokite dubenio dugną, prieš pilant šaltieną.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą