Kaip kažkada seniai, kai dar studijavau
ir grįždavau iš kaimo su pilnu krepšiu daržo gėrybių, išsitraukiau iš maišelio
naminius tėvų atvežtus svogūnus ir jaučiuosi kažkaip arčiau gamtos ir žemės.
Savo pačių rankomis užauginto maisto ruošimas yra savotiškas atramos taškas
skubančiame pasaulyje.
O štai ir vienas iš tų parankių, paprastų anties krūtinėlės receptų, kuris puikiai tinka, kai turite vos keliolika minučių iki pietų, o šaldytuve - minėtų karamelizuotų svogūnų atsargų (karamelizuotų svogūnų galite įsigyti ir prekybos centre). Nepaisant paprastumo, tai labai skanus, žemiškas anties pateikimo variantas, suderinant medų su rozmarinais, subtilų saldumą (kaip žinote, antis puikiai prisitaiko prie saldaus skonio) su sūrumu. Maža išdaiga!
Kelias į užmirštą šventę, kuri prasideda nuo rankomis
išpurentos žemės. Su Matilda, kuri kiek apibrozdinta širdimi atvyko manęs
aplankyti, iš karto po darbo karamelizavome svogūnus. Keturiuose
prikaistuviuose. Beveik aštuonis kilogramus. Nes karamelizuotų svogūnų visada
pravartu turėti po ranka. Nes man jie yra pats tikriausias paguodos maistas.
O štai ir vienas iš tų parankių, paprastų anties krūtinėlės receptų, kuris puikiai tinka, kai turite vos keliolika minučių iki pietų, o šaldytuve - minėtų karamelizuotų svogūnų atsargų (karamelizuotų svogūnų galite įsigyti ir prekybos centre). Nepaisant paprastumo, tai labai skanus, žemiškas anties pateikimo variantas, suderinant medų su rozmarinais, subtilų saldumą (kaip žinote, antis puikiai prisitaiko prie saldaus skonio) su sūrumu. Maža išdaiga!
Man patinka mintis, kaip karamelizuotų svogūnų minkštumas ir švelnumas harmoningai susijungia su sultinga krūtinėle ir traškia duona. Tikrai ne aš pirmoji pastebėjau, kad tobulai
iškepta anties krūtinėlė savo tekstūra panaši į sultingą jautienos steiką - tik
kad dar apglėbta traškią odele, o aš dėl traškios odelės esu rimtai pametusi galvą. Dieviška. Iš tiesų tai visad, kai išgirstu žodžius „antis“
ar „žąsis“, man jie labiau asocijuojasi su jautiena nei su kitų paukščių mėsa.
Bet sugrįžkime prie šio vakaro, kai mes
susibūrėme prie virtuvinio stalo, į kampą nustumdamos virtuvinius užrašus. Ant
veidų pro langą krito vakarinės saulės šviesa. Vėl grįžo saugus ir paprastas
pasaulis, vėl skambėjo juokas, o burnoje jautėsi tirpstantis jo skonis. Kartais
užtenka smulkenos, kad suvoktum gyvenimo gražumą. Sakau jums,
rykite gyvenimą dideliais kąsniais, išnaudodami kiekvieną dieną ir būdami
tokie, kokie esate. Dievinkite savo kūno linkius. Išreiškite savo jausmus,
dalinkitės džiaugsmu, imkitės veiksmų svajonėms įgyvendinti ir įkvėpkite tuo
kitus. Jūsų dar laukia tiek gražių dalykų. Šypt.
2 vakarieniautojoms prireiks:
1/2 čiabatos kepaliuko
1/2 kilogramo raudonųjų
svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
1 valgomojo šaukšto
aliejaus
Medaus
1 valgomojo šaukšto balzaminio
acto kremo
Drusko ir juodųjų pipirų
1 šviežių rozmarinų
šakelės
1/2 arbatinio šaukštelio
džiovintų rozmarinų
Sumuštiniai su karamelizuotais svogūnėliais ir rozmarinine anties krūtinėle
1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo). Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite 3/4 arbatinio šaukštelio druskos. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus iš viso apie 45 minutes, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs. Po pirmųjų 30 minučių kepimo įmaišykite į svogūnus balzaminio acto kremo. Troškinkite svogūnus dar apie 15 minučių, pamaišant dažniau. Įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį medaus. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia.
2. Anties
krūtinėlės odelę aštriu peiliu atsargiai - nepaižeidžiant mėsos,
įpjaukite įstrižais rombais, dėl to po odele esantys riebalai, kepant
krūtinėlę, greičiau bei lengviau ištirps ir odelė suskrus. Dosniai
padruskinkite (apie 2/3 arbatinio šaukštelio druskos - vienai
krūtinėlei) ir papipirinkite krūtinėlę iš abiejų pusių, o tada dėkite ją
odele žemyn į šaltą ir sausą keptuvę. Kepkite krūtinėlę ant šiek tiek
aukštesnės nei vidutinė ugnies apie 5-7 minutes, jos jokiais būdais
nevartydami, kol odelė dailiai apskrus. Kepant labai atsargiai keletą
kartų nupilkite kiek įmanoma daugiau išsiskyrusių riebalų.
3.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 C ir pašaukite keptuvę (neapvertę
krūtinėlės) į orkaitę. Jei jūsų keptuvė nepritaikyta kepimui orkaitėje,
perkelkite krūtinėlę į pašildytą kepimo formą odele žemyn. Kepkite apie
10-12 minučių. Nekepkite krūtinėlės ilgiau kaip 12 minučių. Kol antiena kepa, 1/2 valgomojo šaukšto medaus sumaišykite su džiovintu rozmarinu. Ištraukę iš
orkaitės, krūtinėlę apverskite ir dar minutę - dvi pakepkite keptuvėje.
Jokiu būdu nesmeikite krūtinėlės šakute, kad neišbėgtų mėsos sultys.
4.
Mentele ištraukite krūtinėlę iš keptuvės į lėkštę ir leiskite mėsai 5
min. pailsėti. Nepalikite mėsos ilsėtis ant odelės, kad ši neprarastų
traškumo. Anties krūtinėlės odelę aptepkite rozmarininiu medumi.
5. Tuo metu supjaustykite čiabatą riekelėmis, aptepkite riekeles anties taukais ir paskrudinkite jas keptuvėje (geriausia - rumbuotoje) iš abiejų pusių.
5. Tuo metu supjaustykite čiabatą riekelėmis, aptepkite riekeles anties taukais ir paskrudinkite jas keptuvėje (geriausia - rumbuotoje) iš abiejų pusių.
6. Ant čiabatos riekelių
užkraukite karamelizuotų svogūnėlių, ant viršaus uždėkite anties riekelių ir
apibarstykite šviežiais rozmarinais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą