2016 m. kovo 16 d., trečiadienis

Ant iešmelių kepti skrandukai su žaliosiomis salotomis ir rupiu humusu

Gerokai pavargusi (lyg kalnus vertusi) važiuoju mikroautobusu namo: dardu iš centro periferijos link. Klausausi eismo ūžesio, pamažu sugrįžtu į dabarties akimirką. Aplink istorijomis galintys tapti nepažįstamieji. Galėtum kiek tik nori kalbinti, bet šįvakar renkuosi likti stebėtoja. Nebent šalia prisėstumėt jūs. Tada papasakočiau apie praėjusios dienos vakariene: keptus ančių skrandukus su žaliosiomis salotomis ir rupiu humusu.
Rūkyti arba troškinti skrandukai - tokie patiekalai, kurių, manau, paragavęs yra beveik kiekvienas. Tik bėda, kad mažai, kas žino, kad skrandukus galima ir kitaip paruoštus valgyti, ir vertinti ne tik kaip priedą prie alaus. Pavyzdžiui, tinkamai paskrudinti skrandukai būna ypatingai skanūs. Priežastys, dėl ko renkuosi skrandukus, nors juose nemažai cholesterolio, yra pirmiausia skonis bei jų vertingosios savybės. Juose ypač daug vitamino B12, naudingo mūsų nervų ir raumenų sistemoms. Skrandukuose taip pat yra didelis kiekis mineralų – geležies ir cinko, kurie būtini imunitetinės sistemos stiprinimui. Be to, cinkas yra svarbus ir skonio bei kvapo receptorių veiklai. Taip, taip, pasiskrudinti skrandukus yra šiek tiek laiko užimantis darbas, nes prieš tai juos turėsite išvirti, bet bus labai skanu, todėl jie to tikrai verti. 
Jei į salotas įmaišysite šiek tiek mažiau uždaro ir jo liks, į jį taip pat galite mirkyti skrandukus – abudu labai sudera. Dėmesio! Nepiktnaudžiaukite ir mėgaukitės saikingai šiuo patiekalu, kad ir kaip skanu bebūtų. O bus – pažadu!



4 valgytojams prireiks:
500 g šviežių "Lapino puota" ančiukų skrandukų (galite rinktis ir viščiukų skrandukus)
Druskos
Juodųjų pipirų
Lauro lapelių
Aliejaus
Žaliosioms salotoms sumaišyti jums reikės:
1 gūžinės salotos "Iceberg"
70 g gražgarsčių lapelių
Kelių petražolių šakelių
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 geltonosios aitriosios paprikos (be sėklyčių)
1 valgomojo šaukšto medaus
3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Rupiam humusui pagaminti jums reikės:
200 g virtų atvėsintų avinžirnių
2 nuluptų česnako skiltelių
1 nutarkuotos citrinos žievelės
3 su 1/2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų sezamų pastos "Tahini"
1/2 ir 1/3 arbatinio šaukštelio malto kumino
1/2 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 valgomojo šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių petražolių

Ant iešmelių kepti skrandukai su žaliosiomis salotomis ir rupiu humusu

Pirmiausia, išvirkite skrandukus: juos gerai nuplaukite, sudėkite į šaltą vandenį, kad apsemtų, įberkite gerą žiupsnį druskos, užvirkite, pavirkite apie 15 minučių ir nusunkite. Nuskalaukite po šiltu tekančiu vandeniu. Tada skrandukus grąžinkite atgal į puodą, vėl įpilkite vandens, kad gerai apsemtų (per 1-2 cm), įberkite didelį žiupsnį druskos, įdėkite apie 10 juodųjų pipirų žirniukų, keletą lauro lapelių, užvirkite ir virkite, atidengę puodą, apie 45 min. ant vidutinės ugnies, paskui nukoškite. Palikite šiek tiek atvėsti, o tada, jei reikia, nusausinkite.
Gūžinės salotos lapus nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite gabalėliais ir sudėkite į salotinę. Gražgarsčių lapelius taip pat nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į salotinę. Petražoles nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite lapelius ir sudėkite juos į salotinę.
Uždarui į virtuvinį kombainą ar plakiklį sudėkite pusę aitriosios paprikos, supilkite medų, aliejų ir citrinos sultis. Plakite iki vientisos masės. Paragaukite, pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Suverkite skrandukus ant 4 iešmelių. Skrandukus iš abiejų pusių aptepkite aliejumi, apibarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Įkaitinkite rumbuotą keptuvę, o medinius iešmelius sutrumpinkite taip, kad laisvai tilptų į keptuvę. Dėkite iešmelius į sausą įkaitintą keptuvę. Vis pavartydami kepkite ant didelės ugnies maždaug 4-5 minutes, kol skrandukai gražiai parus.
Užpilkite uždarą ant salotų, gerai sumaišykite ir tuoj pat patiekite su ant iešmelių keptais skrandukais. Šalia patiekite rupaus humuso. Pasijusite it devintame danguje nuo pirmųjų kąsnių. 
Humusui avinžirnius, šiek tiek susmulkintas česnako skilteles, citrinos žievelę, alyvuogių aliejų, druską, sezamų pastą, kuminą ir citrinos sultis sudėkite į virtuvės kombainą ar plakiklį. Plakite, kol gausite tirštą, vientisą ir rupų kremą. Jei humusas gaunasi kiek per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens ir vėl gerai išplakite. Įberkite petražolių ir išmaišykite. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Humusą perdėkite į dubenėlį ir apibarstykite petražolių bei mėtų lapeliais.

Komentarų nėra: