2013 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis

Šešios mielinės tešlos paslaptys

Iškepti šį pusrytinių bandelių pyragą namų virtuvėje yra visai paprasta. O juk šviežios, minkštos, kvepiančios, savo rankomis iškeptos bandelės (kaip niekas kitas) suteikia daug džiaugsmo ir kulinarinio pasitikėjimo. Nors parduotuvės ir kepyklėlės lepina įvairiausiomis kepinių rūšimis, man duonos ar bandelių kepimas, įberiant gerą saują meilės, - itin malonus darbas, todėl jo imuosi, kaip galėdama, dažniau.   



Pusrytinių bandelių pyragus paprastai kepu vėlyviems savaitgalių rytams, kadangi jų gaminimo procesas gana ilgas laiko atžvilgiu, t.y. tik po pustrečios trijų valandų nuo mielių iš šaldytuvo paėmimo būna iškepęs didelis apvalus garuojantis bandelių kepaliukas. Pati tešla - niekuo neypatinga (miltai, vanduo ir mielės), na, kiek pagerinta sviestu ir kiaušiniu, bei nepretenzinga, itin draugiškai minkosi, nelipdama prie rankų. Rezultatas - nerealus: minkštut minkštutėlės purios bandelės trapia plutele. Lauži, tepi sviestą, užkreti šaukštelį varškės, gal dar uogienės ir nepajunti, kaip vėl ir vėl kepi naują bandelių pyragą. Galiausiai, tai darai iš akies, prigriebus puodelį ir šaukštą, be recepto, be svarstyklių ir visada pasiseka. Tokia paprasta ta mielinės tešlos magija. Nereikalaujanti daug darbo ir tikslumo, tačiau tam tikrų taisyklių, žinoma, laikytis reikia. 


Pirmiausia, bandelės skaniausios ir pačios pačiausios - šviežios, todėl geriausia jas kepti tą dieną, kai bus valgomos.
Antra, mielės visada turi būti šviežios ir kokybiškos. Jei pas save šaldytuve turite pabuvusių mielių nuo neatmenamų laikų, tai geriau jas išmesti, nepaisant jų galiojimo datos, ir eiti į parduotuvę nusipirkti naujų. Taupyti šioje vietoje, mano manymu, tikrai neverta.


Trečia, būtinai reikia šilto vandens ar pieno - mielėms ištirpinti. Jokiais būdais nepilkite ant mielių karštų arba labai šaltų skysčių, tai didžiausias mielių priešas. Vanduo ar pienas turi būti drungni, kūno temperatūros apie 35-36 laipsnių, t.y., įmerkus pirštą, vos vos jaučiasi maloni šiluma.


Ketvirta, prieš ruošiant tešlą, mieles reikėtų suaktyvinti, nors tai ir nebūtina. Aš visada ištirpinu mieles šiltame vandenyje, įmaišau miltų ir tyrelę palaikau apie 20-30 minučių. Tokiu būdu ne tik greičiau kyla tešla, tačiau galima įvertinti ir mielių kokybę. Jei neprasideda rūgimo procesas, vadinasi, mielės blogos.
Penkta, svarbu nepersistengti su miltais, kad tešla neišeitų per daug kieta.
Šešta, kai kildinant tešlos pasidaro dvigubai daugiau - ji jau iškilusi, galima formuoti bandeles. Norint, jog kepiniai būtų gražios formos, nesutrūkinėjusia plutele, vienodo purumo, reikia leisti tešlai pakankamai iškilti. Tešla paprastai iškyla per 1 - 2 valandas.Suformuotos bandelės pakatotinai kildinamos apie 30-45 min. Reikia nepamiršti, jog tešla ir suformuotos bandelės kildinamos pridengtos rankšluostuku, jog neapdžiūtų.  



9 nedidelėms bandelėms reikės:
1/2 puodelio (125 ml) drungno vandens
10 g šviežių mielių
2 ir 1/3 puodelių (apie 290 g) miltų + 3 valgomųjų šaukštų (apie 23 g) miltų
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 valgomojo šaukšto medaus
1 kiaušinio
3 valgomųjų šaukštų (apie 40 g) sviesto
Aptepimui: kiaušinio trynio ir 2 valgomųjų šaukštų pieno
Apibarstymui: duonos sėklų mišinio

Pusrytinių bandelių pyragas

1. Į drungną vandenį sutrupinkite mieles ir gerai išmaišykite, įdėkite 3 valgomuosius šaukštus miltų, išmaišykite. Dubenėlį uždenkite rankšluostuku ir pastatykite nuošaly 25 minutėms. Prasidės rūgimo procesas.
2. Tuo tarpu prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir medų, kaitinkite tik tol, kol šie išsilydys. Kai šis mišinys pravės, taps vos vos šiltas, įmaišykite kiaušinį.
3. Praėjus 25 minutėms, į didelį dubenį perpilkite mielių mišinį ir drungną sviesto, medaus bei kiaušinio mišinį, suberkite druską, išmaišykite.
4. Po truputį berkite miltus ir visą laiką maišykite, kai tešlos neis maišyti, paberkite ant stalo šiek tiek miltų, pradėkite minkyti. Minkykite 10 minučių, kol gausis elastinga tešla. Jokiu būdu nedėkite papildomų miltų, nebent tešla itin liptų prie rankų.
5. Išminkytą tešlą grąžinkite į dubenėlį, uždenkite rankšluostuku ir leiskite kilti, kol tešlos kiekis padvigubės. Tai užtruks apie 1 valandą.
6. Tešlą iškrėskite ant šiek tiek miltuoto stalo ir padalykite į devynias vienodas dalis. Gautus gabalėlius pridenkite rankšluostėliu, imkite po vieną, tarp delnų suformuokite rutuliukus. Sudėkite rutuliukus į miltais pabarstytą skardą "siūle į apačią" ir pridengę rankšluostėliu palikite pakilti. Bandeles sudėkite taip, kad gautųsi gėlytė, vieną šalia kitos, paliekant tarpus, kad bandelėms liktų vietos pakilti. Naudoju apvalią atsegamą 24 cm skersmens torto formą.
7. Leiskite kilti apie 45 minutes. Tada atsargiai aptepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, apibarstykite sėklų mišiniu ir kepkite įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 25-30 minučių. Iškepusios bandelės bus pasipūtusios ir dailiai parudavusios.

7 komentarai:

Vic rašė...

Nuostabus receptukas :) pabandziau ir pavyko is pirmo karto :) aciu uz nuostabu recepta.

Simona rašė...

Vic, kaip smagu sekmadienio rytą perskaityti tokius žodžius :) Ačiū Tau ;)

Unknown rašė...

Laba diena ;) Receptukas labai aiškus, nuoseklus, ir atrodo labai skanus, net kažkam pasisekė, tai ir aš norėčiau pabandyti ;) Tik turiu klausimuką,kokias šiam receptukui Jus naudojote mieles, aš pakeliuose kubeliais tais (geltonas) ar pakeliais tas sausasias? :)

Simona rašė...

Aušra, laikau pirštus sunėrus, kad pasisektų ir gautųsi šios purios bandelės :) Mieles naudoju, esančias tuose geltonuose pakeliuose - šviežias ir drėgnas ;) Ir visad kepu iš dvigubos normos dviejose skardose - labai greitai pas mus jos išnyksta nuo stalo ;)

Unknown rašė...

Ačiukas, tikiu kad pasiseks ir bus labai skanu ir galėsiu nudžiuginti kitus žmones aplink save :)) Sėkmės Jums toliau talpinint puikius receptukus :)

Unknown rašė...

Nesupratau kode, bet man neiskilo tesla 😕 na nebent lb nedaug... kazi kodel? Mieles uzrugo pirmam etape.

Simona rašė...

Jei pirmame etape mielės užrūgo, vadinasi, jos turėjo būti kokybiškos ir šviežios, taigi šį variantą atmetame. Galbūt patalpoje, kur kildinote tešlą buvo šaltą ir tešlai pakilti reikėjo daugiau laiko? O gal kad paskubintumėte procesą pašildėte ir perkaitinote tešlą orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje? Gal sviestą per karštą supylėte? hmmm...gaila, kad neiškilo, bet būtinai bandykite dar kartą ir tikrai pavyks ;)