2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Apie vištienos, porų ir cukinijų tartą su aštria sūrio plutele

Rugpjūtis - tai žvarbėjančios rasos metas. Susivėlinus, vakarienių prie uždegtos šviesos metas. Išsiilgimo vienas kito artumo metas. Sugrįžimo prie arbatų gėrimo ceremonijų metas.
Rugpjūtis - porų ir cukinijų - tikrų vitamino C šaltinių, metas. Nors porų gal kiekviename darže ir nerasi, bet cukinijų - nors vežimu vežk. Taigi, nenuostabu, kad cukinijoms gauti egzistuoja keletas nemokamų būdų: pirmas būdas - parsivežti iš mamų, tėčių, močiučių, gerųjų tetų ar dėdžių daržų, antras būdas - mainyti šypseną į kaimynės ar bendradarbio užaugintą cukiniją, trečias būdas - auginti pačiam. Papasakoti apie cukinijų auginimą galiu ne ką, vadinasi, akivaizdu, kad naudojuosiu pirmais dviem būdais, dėkodama puikiesiems ir dosniesiems daržo mylėtojams.


Dažniausiai iš cukinijų, kol dar nekieta jų odelė, kepu saldžius arba rimtus blynus, o kai juos godžiai valgau, prisimenu prekinimąsi mokyklai ir rugsėjo pirmos dienos nekantrų laukimą, nes rugpjūčio pabaigoje mano mama visada iš cukinijų kepdavo blynus. Prikepusi blynų, išvirdavo tirpios kakavos Mixfix, koks skanus duetas tai būdavo, išpildantis mano mažos smaližės svajones. O praėjusį šeštadienį pildžiau tėtės svajonę ir kepiau tartą su aštria sūrio plutele, slepiančia daug vištienos, porų ir cukinijos.     

Iš karto perspėju, kad šis tartas - išalkusiems valgytojams, rimtiems vyrams ir moterims, kuriems nebaisus nei sviestas, nei sūris, nei tai, kad, suvalgius vieną gabalėlį, nepajunti, kaip įpusėji ir antrą, visai užmiršęs apie tą sviestą ir sūrį. Ir dar - išsikepti tokį tartą reikia šiek tiek pastangų ir laiko, tačiau, ištraukus jį iš orkaitės, įsitikini, kad buvo verta. Patiekus su pomidorais, pietūs gaunasi tikrai sotūs ir karališki. 


Ištraukus iš orkaitės tartą, namai pakvipo jaukumu ir rudeniu. Nors darbas vijo darbą, atsirado laiko visiems susėsti prie stalo. Pasimerkėme gėlių, išalkusiai šakutėmis dorojome tarto gabalėlius ir užsigėrėme šaltu alumi. Šitas tartas jau turėjo savo gerbėjų, tikiu, kad po šeštadienio vakarienės susirado naujų ir bus kepamas dar ne kartą, galbūt ir Jūsų virtuvėse. 


8 (arba 6 labai išalkusiems) valgytojams reikės:
Papločiui:
330 g miltų
200 g labai šalto sviesto (ką tik iš šaldytuvo)
60 g tarkuoto kietojo sūrio
125 ml labai šalto vandens
1 arbatinio šaukštelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
 
Įdarui:
300 g porų baltosios dalies
250 g cukinijų
450 g vištienos filė
2 česnako skiltelių
90 g sviesto
500 ml pieno
2 valgomųjų šaukštų miltų
100 g fermentinio sūrio
1 kiaušinio
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Čiobrelių
Maltos ugninės paprikos miltelių
Maltos saldžiosios paprikos miltelių

  Vištienos, porų ir cukinijų tartas su aštria sūrio plutele

1. Į miltus įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį druskos ir žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Šaltą sviestą supjautykite smulkiais gabalėliais. Ištrinkite sviestą su miltais, kol neliks sausų miltų. Sudėkite sūrį ir išmaišykite. Palaipsniui įmaišykite vandenį, kol tešla taps gana vientisa, sulips į vieną rutulį. Svarbiausia tešlos neperminkyti. Palaikykite tešlą apie vieną valandą šaldytuve.
2. Supjaustytus griežinėliais porus pakepinkite 30 g sviesto, pagardinant 1/3 arbatinio šaukštelio druskos ir žiupsneliu pipirų, apie 12-14 minučių, kol taps minkšti. Sudėkite į dubenį ir palikite vėsti. Supjaustytą kąsnio dydžio gabalėliais vištieną pakepinkite 20 g sviesto, pagardinant 1/3 arbatinio šaukštelio druskos, 1/3 arbatinio šaukštelio maltos ugninės paprikos, 1 arbatiniu šaukšteliu saldžiosios paprikos. Vištieną kepkite apie 5-6 minutes, kol pakeis spalvą. Pakepintą vištieną sudėkite pas porus. Supjaustytą kąsnio dydžio gabalėliais cukiniją pakepkite likusiuose keptuvėje riebaluose. Po 4 minučių kepimo, kai cukinija suminkštės, į keptuvę grąžinkite porus su vištiena, išmaišykite, įtarkuokite 1 česnako skiltelę, pagardinkite pagal skonį druska ir maltais juodaisiais pipirais. Kepkite dar 1 minutę.
3. Plačiai iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, perkelkite į pateptą ir folija ištiestą 27-28 cm skersmens formą. Tai turite padaryti taip, kad tešla padengtų dugną bei šonus ir susiformuotų tešlos krepšelis. Subadykite šakute tart'o dugną ir šonus, kad jie kepant neišsipūstų. Įdėkite į šaldymo kemerą 10-15 minučių pailsėti. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
4. Ištirpinkite prikaistuvyje 40 g sviesto, įpilkite miltus, maišydami kaitinkite apie 1 minitę. Nuolat maišydami dalimis supilkite pieną, kol padažas sutirštės ir taps vientisas. Įmaišykite čiobrelius, 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų ir vieną sutarkuotą česnako skiltelę. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite 30 g sūrio. Kai pravės, krupščiai įmaišykite kiaušinį.
5. Ant iškepusio papločio sudėkite porus, cukiniją ir vištieną. Užpilkite padažą.
6. Ant viršaus tolygiai suberkite likusį tarkuotą sūrį ir viršų per sietelį apibarstykite ugnine paprika. Jei nemėgstate aštriai, galite apibarstyti maltos saldžios paprikos milteliais. Kepkite dar apie 25-30 minučių. Kol paviršius gražiai apskrus.

P.S.: jei padažo ruošimas, pakepant miltus, jums skamba baugiai, galite jį pagaminti ir kitaip: ištirpinkite prikaistuvyje sviestą, įpilkite 2/3 pieno, maišydami pakaitinkite, bet neužvirkite. Likusią dalį pieno sumaišykite su miltais ir supilkite į karštą sviesto ir pieno mišinį, nuolat maišydami, kaitinkite, kol padažas taps tirštas.   

Komentarų nėra: