2013 m. rugpjūčio 17 d., šeštadienis

Apie svajones ir saulėtus moliūgų virtinukus

Viena iš tiesų, kurią žinau apie laiką, sako, jog niekada nebus pakankamai laiko padaryti viskam, bet visada atsiras laiko - patiems svarbiausiems dalykams. Jų neįmanoma užmiršti, kaip kad neįmanoma pamiršti, kaip reikia važiuoti dviračiu. Kas tie patys svarbiausi dalykai? Tai - meilė, tikėjimas, atlaidumas, dėkingumas, vaizduotė, svajonės. Mmm... Svajonės... Žodis, kuris tarsi cukraus vata ištirpo burnoje, vos jį ištarus.  


Svajoti aš mėgstu ir, kai pasirenku ilgesnį kelią namo, jog pabūčiau su savo svajonėmis, nemanau, kad tai laiko švaistymas. Juk svajonės savotiški realybės atspindžiai, tik jose nėra jokiomis sienomis apribotas gyvenimas, o tai suteikia laisvės ir įkvėpimo. Nesuteikiant svajonėms erdvės, jos lieka mažos, mažai ir motyvuoja, suteikus daugiau erdvės, svajonės padvigubėja, tampa trigubos ar net keturgubos. Kaip sakoma, jeigu Tavo svajonės Tavęs negąsdina, vadinasi, jos - nepakankamai didelės.
  
Svajonės turi būti nepamatuojamos, šviesios, keliančios norą pravirkti iš džiugesio,ryte išmetančios iš lovos, o vakare priverčiančios sustoti laiką, kad šis palauktų jų išsipildymo.
Trumpam nustoju rašyti. Atsikeliu nuo čiužinio ir nužingsniuoju į balkoną pažiūrėti, kaip atrodo svajonės, ir štai jos, plačiai namais nubarstę horizontą. Giliai įkvepiu ir šypsausi. Namai - ne tik plytos, jie ir svajonės. Kaip dažnai ilgimės namų, užmiršę, kad jie mažiausiai sienos ir stogas. Šalia kepami blynai apima visą erdvę, pripildydami ją vaikystės kvapų. Užsimerkiu ir matau save mažos nuostabios kavinės virtuvėje, tarkuojant cukinijas į blynelių tešlą, tada dar stabteliu prie stalelių ir matau valgytojus, kurių burnos pilnos šilto maisto ir šiltų žodžių, o širdys - gerumo ir laimės. Kažkur suklega būrys vaikų ir grįžtu pas Tave. Ant mėlyno čiužinio.  


Bandau gyventi savo svajonėmis, dalis jų išsipildo, dalis laukia savo eilės, o kitos savo nerealumu tiesiog nuspalvina kasdienybę. Vienomis svajonėmis dalinuosi, kitas, pačias trapiausias, pasilieku sau. Jei kažkas juokiasi iš mano svajonių, siūlo savo ar kitų sukurtas, aš tik besišypsodama juos išklausau ir toliau keliauju savo įsivaizduojamo gyvenimo kryptimi. Neįmanoma būti laimingu, gyvenant kitų gyvenimus ar apsimetant tuo, kuo nesi. Man patinka gyventi paprastai, daug svajoti, būti dėkingai, mylėti kitus, tikėti gerumu ir daug juoktis. Ieškoti įkvėpimo.   


Jei Jums pritrūko įkvėpimo svajoti ir šypsotis, pabandykit išsivirti šiuos ryškius moliūgų virtinukus. Nesivaržydami prikraukite jų pilnas lėkštes ir mylimiausiems. Tik nenustebkite, kad, įpusėjus pietums ar vakarienei, jūsų mylimieji patogiau įsitaisys kėdėse ir (iš pradžių gal šiek tiek baimindamiesi) ims dalytis svajonėmis.


Gerų moliūgų virtinukų paslaptis - kiek įmanoma tirštesnė moliūgų tyrė, kad nereikėtų daug miltų, o virtinukai gautųsi lengvi ir minkšti. Tobulą virtinukams moliūgų tyrę gaminam taip: įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Moliūgą supjaustome gabalėliais po 200 - 300 g. Gabalėlių nelupam, tik išimame sėklas. Į kepimo formą įpilame šiek tiek vandens, kokį pusę centimetro. Sudedame moliūgo gabalėlius (žieve į apačią) ir kepam apie vieną valandą, kol tampa minkšti. Ataušiname, žievę nulupame, o moliūgo minkštimą sutriname šakute ar trintuvu ar kokiu kitu įrankiu. Moliūgų tyrę sudedame į kiaurasamtį, ištiestą keletu marlės skiaučių. Padarome iš marlės maišelį ir paliekame 2-4 valandoms pakabintą virš kriauklės, kad nuvarvėtų skysčių perteklius. Moliūgų tyrė turi būti nevandeninga, tiršta kaip varškė.


2 didelėms arba 3 vidutinėms porcijoms reikės
150 g tirštos moliūgų tyrės
180 g pusriebės varškės
1 didelio kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio druskos tešlai + druskos virimui
200 - 250 g miltų
60 - 80 g sviesto
5 - 7 šalavijo lapelių padažui + keleto patiekimui
Parmezano
Moliūgų ir varškės virtinukai

1. Tirštą (kiek įmanoma nusausintą) moliūgų tyrę ištrinkite su varške, kiaušiniu ir druska.
2. Suberkite 200 g miltų, išmaišykite, jei tešla itin lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Turite gauti lipnią, bet jau rankomis suvaldomą tešlą. Nepadauginkite miltų. 
3. Virtinukų tešlą padalykite į 6 dalis. Iš kiekvienos ant miltuoto paviršiaus iškočiokite po ilgą storumo kaip pirštas ritinį. Kiekvieną ritinį supjaustykite 1,5 - 2 cm ilgio gabalėliais.
4. Virtinukus sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite 3 minutes, po to kai iškils į paviršių, tada atsargiai nukoškite per kiaurasamtį ir įmaišykite į karštą sviesto padažą. Patiekite užtarkavę parmezano, užbarstę šalavijo lapelių ir gausiai aplaistę sviesto padažu.
5. Sviesto padažas: gerai įkaitinkite keptuvę, išlydykite joje sviestą, sukrėskite į jį susmulkintus šalavijo lapelius ir maišant juos kepkite apie 1 minutę.  

9 komentarai:

Neringa rašė...

Mmm... kaip aš tokius mėgstu!! Atrodo pasakiškai gerai. O ir pats įrašas jaukus ir įkvepiantis. Nuostabu.

Simona rašė...

Neringa, vadinasi, galėtume kartu pietus lapnoti ir po jų apsilaižant atsidusti, kaip skanu buvo. Ačiū, ačiū už komplimentus :) Labai ačiū ;)

Indre rašė...

Labai labai labai skanus virtiniai! Dar vienas begaliniai skanus budas panaudoti moliuga! Isbandyta, patiko net paciai maziausiai seimos narei! :)) Tikrai gaminsiu dar ne karta :)

Simona rašė...

Indre, kaip nudžiuginai mane, kad Tau patiko :) labai ačiū, kad skyrei laiko parašyti atsiliepimui ;) O kad patiko mažiausiai šeimos narei - tai iš viso komplimentų komplimentas, juk mažyliai - didžiausi gurmanai ;)

Vilma rašė...

Išbandžiau ir aš, net moliūgų nekentėjas užskaitė šį patiekalą ir leido jį dažniau (!) gaminti :) Ačiū už receptą!

Ieva rašė...

Superiški ir skanūūs. Žinojau,kad visiems patiks.
Ačiū labai už receptą, gražias mintis, tokias teisingas ir man taip artimas. Visada noris paskaityti tavų minčių, o jos sušildo visada ir aš mintimis tau pritariu.
Ačiū,kad taip gražiai ir skaniai daliniesi savu gyvenimu ir savimi.

Simona rašė...

Vilma, kaip smagu :) net mano akys sužibėjo, perskaičius, kad virtinukai įtinka ir moliūgų nemėgėjams :) Ačiū už komentarą :) Labai ;)

Ieva, man labai smagu dalytis, nes besidalinant apima manau dvigubas džiaugsmas, o kai dar perskaitau tokios šiltus žodžius iš viso sunku liautis šypsojus. Labai ačiū Tau ;)

Anonimiškas rašė...

Na o man nepavyko. Gavosi guminiai ir beskoniai. Nežinau, kaip jūs su 250g miltų apsėjot, tešla limpa prie rankų, neįmanoma minkyt, ką jau kalbėt apie juostos darymą.

Simona rašė...

Gaminant virtinukus, labai svarbu, kad moliūgų tyrė nebūtų vandeninga, o kiek įmanoma tirštesnė, panaši į varškę. Labai gaila, Anonimiškas, kad nepavyko, nes jie tikrai puikūs, jei bandysi kitą kartą, moliūgų tyrę gali pakaitinti, kad išgaruotų vanduo, palikti atvėsti marlėje, o tada gaminti virtinukus. Manau, turėtų pavykti.