2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Apie audras ir muziką, jų laukiant

Prisipažinsiu, šiaip ar taip, aš laukiu naktų, kai smarkus lietus brazdina namų stogus, o žaibai perskrodžia neįžvelgiamą kambario tamsą. Tokiomis naktimis mane ima smelkti neapsakoma ramybė, užsipildo ištuštėjusi įkvėpimo širdyje ertmė ir itin saldus pailsinantis miegas užmerkia akis, kai, nurimus audrai, atidarau visus buto langus. 


Kartais, kai, atidarant langus, pastebiu, jog dangus apipiltas skaisčiomis žvaigždėmis, išsinešu į balkoną kėdę, užsikloju nedideliu apklotu ir tikiuosi, jog kris šimtai meteoritų. Po keleto iš rugpjūčio dangaus į sulytą žemę nukritusių žvaigždžių dažniausiai užsnūstu, nors, galimas daiktas, sulaukiu aušros. Rūpestingiau apsikamšiusi apklotu, įsiklausiusi į svirplių giesmes ir išgėrusi keletą puodelių žaliosios arbatos.


Kai termometro stulpelis rodo virš trisdešimt, aš ne tik laukiu audrų, dar verdu trintas sriubas ir valgau jas drungnas. Neapsunkina kūno. Pastaruoju metu dažniausiai tai būna cukinijų ir porų sriuba paskaninta sūriu. Tikrai gardu, todėl ir dalinuosi šiuo visai paprastu receptu. Valgyčiau ir valgyčiau. Sūrį "Džiugas" galite pakeisti rūkytu lydytu sūriu. 


Na, dar šiek tiek muzikos. Tokios, kokią mėgstu klausyti, laukiant audros: Sophie Zelmani - Dreamer



4 valgytojams reikės:
500 g cukinijų
350-400 g porų
500 ml vištienos ar daržovių sultinio
2 česnako skiltelių
30 g sviesto
1 valgomojo šaukšto aliejaus
40-50 g tarkuoto sūrio "Džiugas"
Petražolių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Trinta tiršta cukinijų ir porų sriuba su sūriu "Džiugas"

1. Nuplaukite porus. Supjaustykite smulkiai baltąją jo dalį. Prikaistuvyje įkaitinkite sviestą ir aliejų. Suberkite porus. Kepkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, uždengus apie 8 minutes, kol porai taps minkšti. Įtarkuokite česnako skilteles, išmaišykite, pakepkite dar 2 minutes.
2. Kol poras kepa, per brokinę tarką sutarkuokite cukiniją. Susmulkinkite apie 1 kupiną valgomąjį šaukštą petražolių. Suberkite į porus cukiniją ir petražoles. Užpilkite sultiniu, išmaišykite ir virkite apie 10 minučių.
3. Nukaiskite, sutrinkite maišikliu, į dar karštą sutrintą sriubą įmaišykite sūrį. Pagardinkite druska ir pipirais.
4. Sriubą pabarstykite kapotomis petražolėmis ir patiekite su šviežia bandele.

5 komentarai:

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

aš jau vien iš nuotraukos matau, kad man patiktų. O Ponui Didžiajam Ekspertui nepatiktų

Vilma rašė...

Mane sudomino bandelė - pirktinė?

shrekiuke rašė...

panašu, kad šios bandelės http://mukatanas.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-07T12:37:00-07:00&max-results=1 tiesa?

Simona rašė...

Dalia, net nusišypsojau, nes prisiminiau Tavo įrašą apie žaliąją sriubą :D Mano žmogui niekas nepatinka, kas su manais :)

Simona rašė...

Vilma, Shrekiuke pateikė tikslią nuorodą į bandelių receptą, čia mano vienos mylimiausių ir dažniausiai kepamų bandelių :)

Shrekiuke, ačiū, taip tai tos pačios bandelės, tikra tiesa.