2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Gougeres - plikyti sūrio pyragaičiai

Man labai labai patinka plikytos tešlos kvapas - vos tik į užvirusį pieną supilu miltus, po virtuvę pasklidęs aromatas nukelia į vaikystę. Atgimsta visos tos popietės su Lietuvos radijos pirmąja programa, kurios klausydavosi diedukas, su koridoriuje pastatyta nedidele komoda slepiančia lengvus it pienės pūkas plikytus sausainėlius jau atskubantiems svečiams. Ir, atrodo, kad vėl ant pirštų galų, prisidengus garsiai skambančiomis Žiniomis, sėlinu keleto jų pagriebti - juk niekas nepastebės, kad trūksta dviejų. Kartais neatsilaikydavau plikytų sausainėlių švelniai saldžiai magijai ir vieną po kito į burną susimesdavau kokį dešimtį jų. Gal niekas nepastebės... Taip, labai skanu.

Atsiminimai išslįsta pro atidarą langą ir keliauja į pasaulio kraštą pažiūrėti į ten žiemojančius paukščius, elfus ir fėjas, aš toliau maišau tešlą, kol supuola į vieną gabalą ir atšoka nuo prikaistuvio sienelių. Palieku truputį atvėsti. Už lango draikosi smulkios snaigės - kaip gerai, pagaliau po visų lietų šąla. Laikau kumščius, kad miestas ir vėl paskęstų pūgos glėbyje.


Kai kepu saldžius sausainius, mano sesuo mielai pasivaišina, bet skanesni jai pikantiški sūrūs kepiniai, todėl šio sekmadienio popietę, galvodama apie ją, kepiau Gougeres - plikytus sūrio pyragaičius. Gougeres - tradicinis prancūzų pyragaitis. Šis paprastas skanėstas tinka visur: ir prie gaivių salotų, ir prie sultinio ir prie taurės vyno.


Plikyti sūrio pyragaičiai man skaniausi yra šilti, kai skanauju juos (nepaisydama realaus pavojaus nusideginti liežuvį) ką tik ištrauktus iš orkaitės. Lengvi kaip plunksna ar pienės pūkas (nes tuščiaviduriai), švelnūs ir šilkiniai viduje, o iš išorės traškūs. Kad ir kiek šių pyragaičių bekeptum, išgaruoja iš lėkštės jie akimirksniu ir visi nori dar. Išbandykite, ypač jei niekada nekepėtė pyragaičių iš plikytos tešlos... rezultatas - kvepianti virtuvė, pasididžiavimas savimi ir meiliai murkiantis pilvas.    




3 didelėms skardoms reikės:
1/2 puodelio pieno
1/2 puodelio vandens
110 g sviesto
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 puodelio miltų
4 didelių kiaušinių
170 g kietojo sūrio, pavyzdžiui "Džiugas"

Puodelio talpa - 250 ml.

Gougeres - plikyti sūrio pyragaičiai  

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C. Pieną ir vandenį supilkite į prikaistuvį, įberkite druską, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą. Prikaistuvį su pienu, vandeniu ir sviestu, maišant, pakaitinkite ant didelės ugnies, kad sviestas ištirptų, o pienas užvirtų.
2. Kai tik pienas užverda (daugiau nei pusė pieno paviršiaus ima burbuliuoti), iškart vienu mostu supilkite miltus ir greitai maišykite. Kai neliks sausų miltų, sumažinkite ugnį iki mažos ir kaitinant apie 2 minutes intensyviai maišykite tešlą, kol supuls į vieną gabalą ir pradės šiek tiek blizgėti.
3. Išverskite tešlą į dubenį ir palikite 2-3 minutėms atvėsti, vis pamaišant. Kai tešla nebebus itin karšta, įmuškite pirmą kiaušinį ir gerai jį įmaišykite į tešlą, tik tada įmuškite antrą, jį vėl gerai įmaišykite ir taip toliau. Įmaišant kiaušinį, iš pradžių atrodys, kad to niekada nepavyks padaryti, bet nepasiduokite, maišykite ir gausite vientisą tešlą. Galiausiai įmaišykite smulkiai sutarkuotą sūrį. Pasilikite šiek tiek sūrio pyragaičių viršaus pabarstymui.
4. Skardą patepkite sviestu ir išklokite sviestiniu popieriumi. Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį ir spauskite nedidelius pyragaičius. Apibarstykite sūriu. Jei neturite konditerinio maišelio, pyragaičius galima formuoti tiesiog dviems arbatiniais šaukšteliais - skonis nuo to tikrai nenukentės.
5. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 - 200 C ir kepkite 20-25 minutes, kol pyragaičiai pakils ir paruduos, nedarinėjant orkaitės durelių.    

4 komentarai:

Vilma rašė...

Aš šiuos pyragėliaus jau seniai sau į sąrašą esu įrašiusi, man jie atrodo tokie nerealūs. Bet po kiek laiko apie juos tiesiog pamirštu... Ech, reikia kelti į sąrašo viršų, Taveiji atrodo labai gardžiai!

Simona rašė...

Vilma, tikrai rekomenduoju išbandyti - jie verti pakilti į sąrašo viršų, ypač jei patinka visokie sūriniai skanumynai :) ačiū ;)

Egle rašė...

Norejau paklausti gal kartais patiekiate su kokiu padazu juos?

Simona rašė...

Ne, Egle, padažo nenaudoju jokio, bet atvėsusius, juos galima įdaryti špinatų su graikiniai riešutais įdaru: tereikia gerą saują špinatų, šiek tiek graikinių riešutų virtuviniu kombainu sutrinti su aliejumi, druska iki vientisos masės. Dar vienas įdaras varškės kremas, šiek tiek lašišos ir patarkuoto agurko. Jei nemėgstate lašišos, ją galima pakeisti kumpiu.