2013 m. sausio 26 d., šeštadienis

Apie draugystę ir apie be galo skanų befstrogeną

Dažniausiai yra taip, jog pokalbis su artimu žmogumi yra viskas, ko Tau reikia, kad pailsėtum ir susigrąžintum įkvėpimą. Gera turėti šalia tokių draugų, su kuriais galiu dalintis ne tik džiaugsmais, bet ir problemomis, nes jais labai pasitikiu.
Kaip jau kažkada rašiau, esu labai dėkinga už tai, kad į mano gyvenimą ateina tokie ypatingi žmonės, net jei ir mūsų keliai, bėgant laikui, išsiskiria. Kaip tikiuosi, kad pakankamai dažnai jums sakau, kokie jūs man brangūs esate. Gal net per dažnai, kiek įkyriai, nes, man atrodo, kad gyvenimas per trumpas, jog nedrįstume prisipažinti, kas vyksta mūsų širdyse.
O mano širdyje tiek meilės, kad net sunku padėti telefono ragelį, girdint Tavo balsą, ar atsisakyti dar vienos taurės vyno, kai pasakoji man apie gyvenimą, sunku nulipti nuo sofos ir keliauti namo, kai įsijuokiam.
           
P.S.: vienintelis žmogus, su kuriuo reikia save lyginti, tai tas, kuriuo buvai vakar.

Befstrogenas ne kartą ir ne du jau garavo ant mūsų pietų stalo. Taigi, ir šiandien, šaltą žiemos dieną, susitvarkius namus, kai valgyti norisi sočiai, jaukiai ir kuo greičiau, rinkomės jį. Be to, befstrogenas nuostabus dar ir tuo, kad jį pagaminti visai nesudėtinga.
Yra daugybė įvairiausių šio patiekalo receptų - su pomidorų tyre, miltais, morkomis, vyno actu, vynu, paprikomis ir pan. Man skaniausia su marinuotais agurkėliais ir garstyčiomis. Bei nepagailiu grietinėlės, mano manymu, befstrogene padažo turi būti daug, nes jis TOKS skanus.
Marinuoti agurkėliai ir garstyčios befstrogenui suteikia gaivumo ir puikiai dera su jautienos pikantišku sodrumu. Kai pirmą kartą prieš gerus keletą metų pagaminau befstrogeną su marinuotais agurkėliais ir garstyčiomis, nebenoriu jo gaminti kitaip. Gal ir jums patiks. Labai skanu!
 

4 valgytojams reikės:
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 valgomojo šaukšto sviesto
1 didelio svogūno
450 g pievagrybių
600 g jautienos nugarinės (arba, jei neturite, galite keisti kiaulienos nugarine)
2 valgomųjų šaukštų garstyčių
300 ml grietinėlės (arba, jei neturite, galite keisti grietine)
150 ml jautienos sultinio arba vandens (aš dažniausiai naudoju: 150 ml vandens + 28 g Knorr jautienos buljonetės, taigi, jei nesate prieš tai nusiteikę, rekomenduoju išbandyti - tikrai skanu)
190 g nuvarvintų mažyčių marinuotų agurkėlių
Šakelės petražolių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Befstrogenas

1. Svogūną padalykite perpus, nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Nuplaukite grybus ir supjaustykite ketvirčiais. Supjaustykite jautienos nugarinę į plonytes juosteles skersai raumens skaidulų.
2. Didelėje keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite šaukštą aliejaus. Sudėkite 1/3 jautienos ir kepkite 2-3 minutes, maišydami, kol vos vos parus, išimkite. Vėl įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iškepkite antrą trečdalį jautienos, po to vėl įkaitinkite šaukštą aliejaus ir taip pat iškepkite likusią jautieną. Labai svarbu jautienos neperkepti, kitaip ji taps kieta. Ir nekepkite jokiu būdu visos jautienos vienu metu - ji nekeps, o troškinsis savo sultyse, dėl ko neapskrus ir nebus tokia minkšta, kokia turi būti. 
3. Į keptuvę, kur kepė jautiena, (jokiu būdu nevalykite keptuvės) įdėkite sviesto, ištirpinkite jį, sumažinkite ugnį iki vidutinės, sudėkite supjaustytą svogūną, užberkite pusę šaukštelio druskos ir kepkite maišant 2-3 minutes, kol suminkštės.
4. Į keptuvę sudėkite grybus, padidinkite ugnį ir kepkite maišydami apie 8 minutes, kol jie suminkštės ir išgaruos didžioji dalis skysčio.
5. Sugrąžinkite į keptuvę jautieną su visomis sultimis, maišydami kaitinkite apie 2 minutes.
6. Į keptuvę supilkite sultinį, grietinėlę, garstyčias, gerai išmaišykite, užvirkite ir švelniai troškinkite 5-7 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.
7. Sudėkite agurkėlius, švelniai (ant kuo mažesnės ugnies) pakaitinkite 1-2 minutes, paskaninkite druska (jei reikia) ir maltais juodaisiais pipirais. Susmulkinkite petražoles ir užberkite ant jautienos. Nedelsiant patiekite su ryžiais, bulvių koše ar makaronais.     

3 komentarai:

Odeta rašė...

Ech, meile....koks nuostabus jausmas:) o jeigu kartu gamini, ragauji, tai ir maistas prakvimpa meile:) Uzsimaniau ir as tokio befstrogeno:)))

Unknown rašė...

Bet Tu gi jautienos nevalgai. :P Ar jau valgai? :D

Simona rašė...

Odeta, kokia Tu teisi, meilė - viso gyvenimo variklis ;) beje, del befstrogeno rekomenduoju išbandyti - greita ir nesudėtinga, o kaip skanu :)

Aušra, taip nevalgau :) Man labai skanu ant bulvių košės grybukai, agurkėliai ir daug daug padažo...Nam :)