2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Ypatingas

 "Svarbiausioji sėkmės formulė - žinios, kaip elgtis su žmonėmis."
- Teodor Ruzvelt

Ištrauka iš A. Karaliaus Asmeninio patrauklumo taisyklių:
"Kiekvieną sutiktą žmogų laikykite pačiu svarbiausiu asmeniu, sutiktu tą dieną." 

Ar kada susimąstote apie tai, jog svarbiausi gyvenimo pokalbiai įvyksta, esant tam tikroms aplinkybėms ir sutikus tam tikrus žmones? Kaip, na, tiršto šilto kisieliau gėrimas (pirmas pasimatymas su mano žmogumi), užstrigimas kelioms valandoms kelių kilometrų ilgio automobilių eilėje (grįžimas iš Užgavėnių, vykusių Rumšiškėse) arba butelis mėgstamo vyno (ar ne, Zuikuti, mielas miško žvėriuk?). O jei į pokalbį įsitrauki su Viktorija, gaminant baklažanų suktinukus ir gurkšnojant žaliąją arbatą? Pamiršti viską aplinkui ir valandos prabėga lyg viena akimirka. Būna ir atvirkščiai, kai negelbsti nei aplinkybės, nei įdedamos pastangos, pradėtas pokalbis lyg drėgnos malkos rūksta, bet niekaip neįsidega.
Žinoma, kartais užtenka, kad kažkas pasakytų kažką labai paprasto ir visai nedaug, jog užpildytų širdyje atsivėrusią tuštumą. Tiesiog primintų, kiek daug grožio, gėrio ir laimės yra gyvenime. Tada supranti, kad mažiausi ir paprasčiausi dalykai yra svarbiausi: būti mandagiu, pasisveikinti, pasiūlyti padėti, atidaryti duris, nusišypsoti, pasakyti komplimentą ar tiesiog žodelį "ačiū". Viskas paprasta - žmogus, būdamas su jumis, turi jaustis ypatingu.

Kaip tai padaryti?

1. Rečiau sakykite "Aš";
2. Stenkitės ištisai nesiskųsti;
3. Neužmirškite žmonių vardų;
4. Nemokykite kitų, jei neprašo Jūsų patarimo;
5. Galvokite apie žmones teigiamai;
6. Priimkite skirtingą nuomonę;
7. Mokėkite pasijuokti iš savęs;
8. Pavaišinti paprastų paprasčiausiais bynais iš bulvių.

Bulves galiu valgyti kiekvieną mielą savo gyvenimo dieną: virtas, keptas, o ypač - košę. Virtų ir stambiai sutarkuotų bulvių blynas - tai mano pagrindinė, labai pigi bakalauro laikų pirmo kurso vakarienė - jokių kiaušinių, jokių miltų, jokio pieno. Mama su tėčiu iki šiol pasirūpina, kad rūsyje būtų bent vienas maišas bulvių. Dažniausiai, kepdama šį blyną, sunaudodavau vakarykštes virtas bulves. Taigi, jei iš vakaro išsivirsite bulvių ar jų atliks, kaip dažniausiai nutinka man, po pietų, kitą dieną per pusvalandį sukursite tikrą stebuklą, tik neužmirškite svogūno.
Į sutarkuotas bulves galite įmaišyti smulkintų rozmarinų ar čiobrelių - bus dar gardžiau. Šių blynų esmė - traškus, apskrudęs viršus ir apačia, o vidurys minkštas. Mėgstu šiuos blynus valgyti vienus, su salotomis arba kefyru, bet jie gali būti puikus garnyras prie kepsnio ar dešrelių. Išbandykite, aš tikiuosi, kad Jums patiks, ir taip pat taps tuo gelbstinčiu ir mėgstamu receptu, kai į parduotuvę eiti tingisi, o valgyti norisi labai labai.



Šį blyną kepu "iš akies". Jei norisi plonesnio, traškesnio blyno, imu 5-6 bulves, jei storesnio, "mėsingesnio", kaip šį sykį, apie 7-8 bulves. Mano keptuvės skersmuo - 26 cm. Taigi, 4-6 valgytojams reikės: 
  
1200 g bulvių (apie 8 vidutinio dydžio)
1 vidutinio dydžio svogūno
2 didelių česnako skiltelių
55 g sviesto
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
2-3 arbatinių šaukštelių druskos į blyną ir užsibarstymui ant viršaus pagal skonį

 Virtų ir stambiai sutarkuotų bulvių blynas

1. Gerai nuplaukite bulves. Sudėkite jas į prikaistuvį ir užpilkite šaltu vandeniu. Užvirkite ir virkite ant nedidelės ugnies apie 30 minučių, kol bulvės taps apyminkštės. Nusunkite bulves ir palikite 10 minučių nugaruoti ir šiek tiek atvėsti. Dar šiltas bulves nulupkite, padėkite atvėsti į šaldytuvą bent 2 valandoms arba per naktį.
2. Sutarkuokite bulves per bulvinę tarką. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, sudėkite 10 g sviesto ir 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, kai sviestas išsilydys, sudėkite susmulkintus svogūnus ir česnako skilteles. Kepkite keletą minučių, kol svogūnas suminkštės. Tada įdėkite 20 g sviesto, 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, kai sviestas išsilydys, išmaišykite, suberkite bulves, apibarstykite druska ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų riebalais. Naudodami mentelę, paspauskite bulves prie keptuvės. Kepkite ant vidutinės ugnies, pakratydami keptuvę, apie 15-20 minučių, kol blyno kraštai apskrus.
3. Uždenkite keptuvę lėkšte, prispauskite ir keptuvę atsargiai apverskite. Įdėkite 25 g sviesto, 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, kai sviestas išsilydys, grąžinkite į keptuvę blyną neiškepusia puse. Kepkite apie 15-20 minučių, kol gražiai pagels. Supjaustykite, apibarstykite druska pagal skonį ir patiekite.

Komentarų nėra: