2013 m. sausio 5 d., šeštadienis

Nauja pradžia

Miestas visas permirkęs ir paskendęs tirštose sutemose. Sėdžiu ant grindų atsirėmusi į šiltą radiatorių, klausausi lietaus ir laukiu, kada šals.
Artėja antros sausio savaitės pradžia: po truputį nurimsta šventinis šurmulys, gyvenimas grįžta į įprastas vėžes, o daugelio namų grindys nuklotos spygliais, nepaisant to, kaip dažnai jos šluojamos ar siurbiamos. Viduje, nukabinant nuo langų girliandas ir išmetant išsileidusius balionus, įsitvirtina jausmas, kad iš tiesų prasidėjo nauji metai.



"Pasitikime Naujuosius Metus - kupinus dalykų, kurių niekada dar nebuvo. <...> Turime priimti savąją būtį taip plačiai, kaip tik įmanoma; viskas, net neįtikėtini dalykai turi būti joje galimi." (Rainer Marie Rilke). Kai skaitau apie vaikišką džiaugsmą, apie tikėjimą keisčiausiais dalykais, susijusį su naujais metais, atrodo, pasakyčiau tą patį, ką rašė R. M. Rilke. Tikriausiai daugelis patiria tą patį jausmą - nuojautą, kad susidursime su įstabiausiais dalykais, kad užteks drąsos viską pradėti nuo pradžių, jei kažkas nepavyks. Įkvėpimą keistis ir augti. Juk kiekviena diena, kiekviena valanda gali būti nauja pradžia.



Reikia pripažinti, kad mano žmogus labai mėgsta mėsą ir įvairius troškinius. Žemiau pateiktą receptą sukūriau būtent jam, įkvėpta Adabo, Filipinuose gaminamo troškinio, susidedančio iš česnakų, kiaulienos, acto, sojų padažo, pipirų ir lauro lapų. Šio troškinio gamyba reikalauja šiek tiek darbo ir nemažai laiko, todėl jis skirtas savaitgaliams ir tiems, kurie mėgsta sukiotis virtuvėje:
1. Mėsos marinavimas su actu (nuo 1 val. iki 24 val.)
2. Mėsos virimas mažame kiekyje vandens, uždengus (1,5 val.)
4. Padažo paruošimas (25 min.)
3. Mėsos apkepinimas (2-3 min.)
4. Trumpas mėsos troškinimas (ne ilgiau nei 5 min.).
Tai tikrai jaukus ir gardus, tiesiog tirpstantis burnoje, patiekalas. Mėsa minkštut minkštutėlė. Neišsigąskite, kad jame tiek daug česnakų - troškinys dėl to nėra aštrus - tik aromatingas. Taigi, 4 valgytojams reikės...  



1 kg kiaulienos mentės
1/4 puodelio balto vyno acto (62 ml)
3 valgomųjų šaukštų sojų padažo (45 ml)
3-4 arbatinių šaukštelių rudojo (nerafinuoto melasos) cukraus (galima keisti medumi)
1-1/2 arbatinio šaukštelio stambiai sugrūstų penkių rūšių pipirų mišinio
10 česnakų skiltelių
2 lauro lapelių
1 vidutinio dydžio svogūno
3 arbatinio šaukštelio miltų 
2 puodelių vištienos sultinio
4 valgomųjų šaukštų aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Per naktį marinuotos kiaulienos mentės troškinys

1. Dideliame dubenyje sumaišykite actą, sojų padažą, rudąjį cukrų, pipirus ir išmaišykite, kol cukrus ištirps. Peiliu šiek tiek sutraiškykite česnakų skilteles ir sudėkite į marinatą. Mėsą susmulkinkite vidutinio dydžio gabalėliais (apie 3 cm) ir sudėkite į marinatą. Gerai išmaišykite. Marinuokite, įdėję į šaldytuvą, nuo kelių iki 24 valandų.
2. Sudėkite mėsą, lauro lapelius ir supilkite marinatą į prikaistuvį ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų mėsą. Apie 2,5 puodelius. Užvirkite, nugraibykite putas. Uždenkite ir virkite ant mažos ugnies apie 1,5 valandos.
3. Nusunkite mėsą į dubenį. Pasilikite 1/2 puodelio šio sultinio. Sumaišykite jį su vištienos sultiniu. Prikaistuvyje įkaitintame aliejuje (2 šaukštai) pakepkite susmulkintą svogūną, kol suminkštės, tada įmaišykite miltus, dar minutę maišant pakepkite, supilkite sultinį ir virkite, kol pavirs tirštu padažu. Apie 25 minutes.
4. Tuo metu uždėkite virti ryžius ir keptuvėje pakaitinkite aliejų (2 šaukštai), pakepinkite kiaulienos gabaliukus su česnakais, kol jie apskrus (ne ilgiau nei 2-3 minutes) ir sudėkite juos atgal į sultinį. Troškinkite, sandariai uždarius, ant mažos ugnies keletą minučių, baigiant troškinti, įberkite maltų juodųjų pipirų ir druskos, jei reikia, ir patiekite nedelsiant su ryžiais. 

2 komentarai:

Medeja- CranberryJam rašė...

Nesu didelė kiaulienos gerbėja, bet toks minkštas troškinukas tai manau patiktų.

Su naujomis pradžiomis!

Simona rašė...

Medėja, tikrai taip, šiuo būdu paruošta kiauliena visai nepanaši į save :) Minkšta, atrodo, tirpsta burnoje.
Ir Tave su naujomis pradžiomis bei optimizmo ir įkvėpimo joms įgyvendinti ;)