2016 m. sausio 24 d., sekmadienis

Skrebučiai su ančiukų širdelėmis


Tik rizikuodami, kiekvieną valandą rizikuodami, mes išvis galime gyventi.
William James

Ar nebūna jums taip, kad kartais imate ir pajaučiate, jog jūsų gyvenime apstu nesėkmių ir, apskritai, nieko gero jūsų nelaukia? Mes be pabaigos rūpinamės dėl to, kas nutiko ar gali nutikti blogo, dėl to, ko negalime suvaldyti ir kaip tai mūsų pasaulį apverstų aukštyn kojomis. Dažnai leidžiame sau nusiminti, jaudintis ir nerimauti dėl tokių mažmožių, kuriuos, apskritai, turėtume ignoruoti. Daugelis mūsų baimių iš tikrųjų neturi jokio pagrindo ir mes patys savo noru, tiksliau dėl vaizduotės, įšokame į juodąją skylę to, ko nėra. Imame pykti ant kitų ir ant gyvenimo, atprantame mylėti save ir, mintyse vartaliodami rūpesčių kauliuką, praleidžiame progas gyventi. 


Tai labai sena problema: Skarlet iš Vėjo nublokšti sakydavo: "šiandien jau negalvosiu, pasijaudinsiu rytoj". Pabandykime, kaip ir ji, nesijausti bejėgiai susidūrę su savo jausmais. Išdrįskime paleisti sunkias mintis, pasitikėti savimi, rizikuoti, eksperimentuoti ir tikėti, kad viskas bus gerai. Pabandykime gyventi dėkingi, už tai, ką turime, išmokime pargriuvus atsikelti ir nusijuokti. Nustokime laukti iš žmonių to, ko patys sau negalime duoti. Tai yra saugumo ir stabilumo. Kartais nėra kitos išeities - tik prisijaukinti netikrumą.


Šį kartą receptas - kaip tik žiemiškas, gydantis, sotus. Toks labai paprastas, bet dėl to ne mažiau gardus: mano mėgstamos ančiukų širdelės tiesiog pakeptos svieste su šlakeliu balzaminio acto kremo. Ant česnakinio skrebučio. Raminančio skrebučio. Jei negaluoji ir jautiesi silpnas, jis kažkaip stebuklingai sutvarko visus reikalus. 



Receptą nusižiūrėjau iš Fergus Henderson knygos The Complete Nose to Tail - A Kind of British Cooking. Jis rašo, kad tai yra tobulas užkandis virėjui, kuris ką tik išdarinėjo penkias antis. Aš pati niekada nesu darinėjusi ančių, bet esu išdorojusi ne vieną vištą - tekdavo įdėti pastangų, bet tikrai verta - mėsa tampa vertingesnė ir nesinori nei vieno gabalėlio švaistyti vėjais.



Mano manymu, tai tobulas užkandis bet kuriam valgytojui, net ir tam, kuris niekada nedorojo paukščio, net ir pačiam išrankiausiui. Gaminimas bus smagus ir greitas, idealiai tinkantis ramiam darbo dienos vakarui. Padažas pasakiškai karamelizuosis. Ančiukų širdelės bus minkštos, gerai iškepusios, sodraus skonio. Ką dar galėčiau pridurti? Sveiki atvykę į Rojų!


4 valgytojams prireiks:
500 g. šviežių "Lapino puota" ančiukų širdelių
2 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto
1/2 valgomojo šaukšto balzaminio Modenos acto kremo
3 valgomųjų šaukštų sodraus skonio vištienos sultinio
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Čiabatos
3 nesmulkintų česnakų galvų
Alyvuogių aliejaus

Skrebučiai su ančiukų širdelėmis

1. Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 200 C ir į vidurinę lentyną įkiškite kepimo skardą.
2. Nupjaukite česnakų viršūnėles (atsargiai, kad neiširtų skiltelės), taip paruoštus česnakus sudėkite ant folijos, apšlakstykite aliejumi (prireiks apie 2 šaukštų) ir pabarstykite druska.
3. Foliją gerailankstykite, kad gautumėte krepšelį. Patikrinkite, ar krepšelis sandariai užlankstytas ir užspaustas, įdėkite jį į kepimo skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių.
4. Šakute iš lukšto ištraukite skilteles ir sugrūskite jas į košelę, įvarvinkite 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Išmaišykite ir pagardinkite trupučiu druskos, jei reikia.
5. Didelį čiabatos kepalą perpjaukite išilgai per pusę. Pasiruošta česnakų košele aptepkite vidinę skrebučiu pusę. Apšlakstykite geru alyvuogių aliejumi. Kepkite, paguldę ant skardos (vidine, aptepta puse į išorę), kol pagels ir apskrus. Apie 15-20 minučių.
6. Kai skrebučiai bus beveik iškepę, nuplaukite širdeles, išpjaustykite plėveles, riebalus, tada perpjaukite per pusę. Gerai įkaitinkite didelę keptuvę. Į keptuvę, nustatę didelę kaitrą, sudėkite sviestą ir jį išlydykite.
7. Širdeles suverskite į keptuvę ir kartais pamaišydami pakepkite 4 minutes.
8. Supilkite sultinį ir balzaminio acto kremą, gerai padruskinkite bei papipirinkite ir pakepkite dar 2 minutes intensyviai pamaišydami, kad nuo dugno atliptų visas skanumas ir susidraugautų visi skoniai.
9. Širdeles išgriebkite į dubenį ir padėkite į šalį, keptuvėje likusį padažą pakaitinkite dar minutę, kol sutirštės. Padažą supilkite į dubenį su širdelėmis. Išmaišykite.
10. Paskui sudėkite širdeles vieną šalia kitos ant česnakais kvepiančio skrebučio, užvarvinkite šaukštelį padažo, užbarstykite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir nedelsdami kirskite. 

Komentarų nėra: