2016 m. sausio 29 d., penktadienis

Obuolinis meduolis

Ar po skaudžių išgyvenimų slepiate savo vidų nuo išorinio pasaulio? Ar susitinka jūsų vidus su išore? Galvojate, kad, įgiję patirties, būsite atsargesni, o taip tik šast, tik prisėdate vieną dieną ir susimąstote: kada, jei ne dabar pamėginti sugrįžti, vėl prisijaukinti tikėjimą ir būti atviram atradimams, žmonėms, meilei? Man visad taip: išsigąstu, kad kuo ilgiau delsiu, tuo sunkiau bus sugriauti apsistatytas sienas. Kokias ten sienas, greičiau tvoras, bet vis tiek net ir toks atsiskyrimas nuo pasaulio ne man. Kaip yra sakiusi Sigutė Ach: "labai liūdna būtų žinoti, kad spinduliuoju tamsiame kambarėlyje, tačiau niekas negali pamatyti nė spindulėlio, nes aš esu apsistačiusi daugybe Sigutės Ach sienų." Daug nerašysiu šiandien, nes skubu statyti apklotų ir pagalvių forto, o jus palieku su tobulu pyragu ir drąsiu paspyrėjimu į pasaulį. Net jei ir baugoka.



Taigi, taip, yra toks obuolinis meduolis, kurį vis kepu ir kepu, ir tikrai kepsiu dar ir dar kartą. Šiuo metu jis užima pačią aukščiausią vietą tarp mano per visą gyvenimą ragautų obuolių pyragų. Tai išties obuolinis pyragas, tad patiks tokiems obuolių mėgėjams kaip aš. Šio pyrago sudėtyje nėra baltų miltų, gyvulinių riebalų ir įprasto cukraus, todėl jis tinka ir vegetarams, ir sveikuoliams, ir dietos besilaikantiems smaližiams, taip pat patiems mažiausiems valgytojams pusryčiams ar nekaltam priešpiečio pakramsnojimui.



Be to, šis pyragas paprastai ir greitai paruošiamas. Puikiai išsilaiko šaldytuve kelias dienas. Gardus tiek šiltas, tiek pilnai atvėsęs, tiek palaikytas šaldytuve (išryškėja skoniai!), tiek pašildytas mikrobangėje. Jis maistingas, sveikas ir puikiai suvirškinamas. Kas dar? Dar jis - drėgnas, drąsiai įvardinčiau kaip šlapias, taip pat minkštas ir saikingai saldus - o visa, ką čia parašiau, yra tai, kas man labai labai patinka. Ir toks aromatingas - pašovus į orkaitę, visi namai pakvimpa cinamonu, riešutais bei keptais obuoliais. Kepkite!


8 pyrago porcijoms reikės:
230 g nesaldintos obuolių tyrės
1/4 puodelio kokosų miltų
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 puodelio natūralaus medaus
1/4 puodelio žemės riešutų sviesto
1/2 puodelio avižinių dribsnių
1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
2 didelių kiaušinių
2 mažų obuolių (supjausčius pusės centimetro gabalėliais gaunasi apie 1 puodelis)

Puodelio talpa - 250 ml.

Obuolinis meduolis

1. Į dubenį išsijokite kokosų miltus ir sumaišykite juos su druska, kepimo milteliais, avižiniais dibsniais ir cinamonu.
2. Į prikaistuvį sudėkite obuolių tyrę, medų ir žemės riešutų sviestą. Pakaitinkite, vis maišydami, kol gausite vienalytę masę. Tada ją pamirškite, kol truputėlį atvės.
3. Susmulkinkite nuluptus obuolius pusės centimetro dydžio gabalėliais. Į pravėsusią obuolių tyrės, medaus ir žemės riešutų sviesto masę gerai įplakite kiaušinius.
4. Sumaišykite sausus ingredientus su skystais ir obuoliais.
5. Kepimo indą ištieskite kepimo popieriumi, iškrėskite tešlą ir gražiai išlyginkite paviršių šaukšto, geriausia medinio, nugarėle.
6. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveiki,

Ar galima naudoti šiam pyragui įprastą saldintą obuolienę? Ir kur perkate kokosų miltus?

Dėkoju už atsakymą:)

Simona rašė...

Sveiki, taip, drąsiai galima naudoti ir saldintą obuolienę, tik tada nebedėkite medaus ir kitokių saldiklių, kad nebūtų per saldu ;) Kokosų miltus perku sveikų produktų parduotuvėlėse arba gaminuosi pati: kavamale sumalu kokosų drožles ;)