2016 m. sausio 19 d., antradienis

Geros darbo dienos pradžios bananiniai blyneliai

Bananai tikrai nebuvo tas vaisius, kurį valgyda užaugau, bet dabar kekė teisingai prinokusių bananų, nusėtų rudais taškeliais, beveik visada yra namuose. Tokie nekondiciniai bananai - patys geriausi bananų kepiniams. Pavyzdžiui bananiniams blyneliams. Šie švelnūs, drėgni, lengvi, minkšti blyneliai pagaminami iš ne daugiau nei 4 ingredientų: bananų, kiaušinių, žiupsnelio druskos ir žiupsnelio cinamono, kuris niekada nieko negadina ir dar priduoda tokį savo saldumą, aromatą. Norintys šiek tiek puresnių blynelių, gali į tešlą įberti žiupsnelį kepimo miltelių.  


Taip, taip, jiems nereikia nei miltų, nei pieno, jie užmaišomi su šakute - be jokio mikserio, ir be jokių svarstyklių. Iš savęs saldūs, todėl ir jokio cukraus nereikia. Tokią labai paprastą blynų formulę, apskritai, sulaužančią visus stereotipus apie blynus, padedama draugės Matildos, atradau prieš keletą mėnesių, nors šių blynelių idėja jau senokai sklandė internete. Taigi, pirmą kartą šių blynelių paragavau kokį spalio mėnesį labai ankstyvą rytą po 8 km. bėgimo. Norėdama palepinti ir nustebinti, Matilda man tiesiog į darbą atnešė dailiai supakuotą lauknešėlį su turbūt 10-čia vaflių keptuvėje iškeptų šių blynelių. Sukirtau juos vienu prisėdimu. 


Kaip supratote, tai greiti blynai ir jų tešla greita bei patogi, todėl jie itin tinkami darbo dienų rytams. Skanesnių ir sveikesnių bananinių blynelių nebuvau ir iki šiol nesu valgiusi. Jų skonis lyg bananinių prancūziškų skrebučių arba duonos pudingo su bananais. Nuostabu, kaip jie tirpsta burnoje ir iš lėkščių. Todėl be jokių abejonių jums duodu receptą, nes blyneliai tokie violiojantys, tokie nustebinantys - tiesiog sukurti, kad jais būtų dalijamasi. Kaip svajonės! Negalėjau nepasidalyti... Be to, paskanavus tokių blynų, ir rytai, ir žmonės tikrai geresni palieka.



P.S.: labai svarbu:
1. naudoti prinokusius bananus;
2. jei bananai dideli, vienam bananui imti du kiaušinius;
3. itin gerai sutrinti bananus ir dar atidžiau juos sumaišyti su kiaušiniais;
4. nekepti itin didelių blynelių (1-2 šaukštai tešlos vienam blyneliui kaip tik), nes bus sudėtinga juos apversti: bet jei net gražiai neapsiverstų, skonis nuo to nenukentės;
5. kepti neskubiai ir kantriai - blynelių vienai pusei reiktų skirti 3-4 minutes.



2 pusryčiautojams reikės:
2 vidutinio dydžio bananų
2 vidutinio dydžio kiaušinių
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
Lydyto sviesto kepimui

Bananiniai blyneliai iš 2 ingredientų

1. Į platų dubenį sulaužome arba supjaustome nuluptus bananus nedideliais gabalėliais.
2. Juos sutriname šakute arba bulvių grūstuve iki vientisos masės. Nieko tokio, jei liks keletas mažų gumuliukų.  
3. Bananų masėje padarome duobutę, įmušame ten kiaušinius, įberiame druskos ir cinamono. Atsargiai - nesugriaunant duobutės, šakute išplakame kiaušinius su druska ir cinamonu, kad juose atsirastų oro.
4. Tada lėtai ir atidžiai įmaišome į plakinį bananų masę, kol gauname vientisą, lipnią (jogurto/riebaus kefyro tirštumo) tešlą.
5. Ant mažesnės nei vidutinė ugnies įkaitiname keptuvę, išlydome 1/3 - 1/2 valgomojo šaukšto sviesto. Į įkaitintą sviestą šaukštu pilame tešlą: du šaukštai - vienas blynelis. Kai blyno paviršius ima tapti korėtu, o pakraščiukai pakeičia spalvą - laikas atsargiai apversti. Imame mentelę ir kišame po blynu. Gali prireikti mentelę pakišti iš visų blyno pusių, kad išeitų jį gražiai apversti. 
5. Iš viso blynelį kepame apie 6-7 min., kol dailiai apskrunda ir karamelizuojasi. Geriausia kepti ant truputį žemesnės nei vidutinė ugnies.
6. Tiekiame su kuo tik geidžia širdis - man skaniausia su kiviais ir nesaldinta juoda kava.

1 komentaras: