2016 m. sausio 9 d., šeštadienis

Makaronai su ilgai ir lėtai kepta antiena

Ką man šiandien jums papasakoti? Ogi gal prisipažinti tokį juokingą dalyką apie makaronus - praeitą savaitę po ilgos pertraukos atidariau jų valgymo sezoną. Kadangi tėvai nemėgo makaronų ir beveik visai jų nevalgė, mano vaikystės namuose šie būdavo itin retas svečias ant stalo, tai ir žinojau du receptus: keptus su fermentiniu sūriu ir plaukiojančius pieniškoje sriuboje, bet, bėgant laikui, paragavus spiralinių makaronų, apibarstytų traškiais aguonų grūdeliais ir sumaišytų su rūkytu kumpiu ir grietinėlės padažu, paruošus juostinių makaronų su sodriu vištų kepenėlių padažu, sumaišius kiaušininius makaronus su padažu iš garstyčių ir sviesto, makaronai įsitvirtino mano virtuvėje.
Kaip tik užvakar, laukdama svečių, ruošiau vieną jaukiausių patiekalų - makaronus su antiena. Jei nesate ilgai ir lėtai kepę anties, vien dėl šio recepto tai vertėtų padaryti. Man patinka šviežios Lapino puotos ančiukų kulšelės.  Taigi, 4 valgytojams iš vakaro nuploviau ir nusausinau čiobrelius, susmulkinau, kad būtų du pilni arbatiniai šaukšteliai čiobrelių. Sumaišiau 4 valgomuosius šaukštus ištirpintų anties taukų, čiobrelių lapelius, 2 smulkiai sulaužytus lauro lapus ir 2 sutarkuotas česnako skilteles. Dvi kulšeles nuploviau ir nusausinau popieriniu rankšluosčiu. Įtriniau kulšeles paruoštu mišiniu, palikau marinuotis per naktį šaldytuve.


Kitą dieną iki 120 C įkaitinau orkaitę. Įtryniau anties kulšeles druska. Prireikė apie 1 valgomojo šaukšto. Nulupau 3 morkas ir supjausčiau stambiais šiaudeliais. Keptuvėje ištirpinau šešis šaukštus anties taukų, keletą minučių pakepinau morkas, supyliau 100 ml pusiau sauso baltojo vyno ir minutę pakaitinau - kvapas dieviškas. Į nedidelį kepimo indą supyliau keptuvės turinį, ant viršaus padėjau kulšeles. Ant jų iškrėčiau visus marinavimo inde likusius taukų ir prieskonių likučius. Indą kruopščiai uždengiau folija ir kepiau 2 valandas.

Po 2 valandų atidengiau, orkaitės temperatūrą padidinau iki 180 C ir kepiau dar 45 minutes, kas 15 minučių, ištraukiant iš orkaitės ir aplaistant sultimis, kol anties odelė dailiai apskrudo. Po antrojo aplaistymo nulupau 2 vidutinio dydžio svogūnus ir 2 vidutinio dydžio morkas ir kartu su dideliu saliero lapkočiu supjausčiau 1 cm. dydžio gabalėliais. Sudėjau į didelę, vidutiniškai įkaitintą keptuvę su 1 valgomuoju šaukštu aliejaus, užbėriau gerą žiupsnį druskos ir, vis pamaišant, kepiau maždaug 10 minučių, kol daržovės pradėjo karamelizuotis.


Supyliau virtuviniu kombainu sutrintus konservuotus pomidorus (2 pilnus puodelius ir 2/3 trečiojo), sumečiau pusę arbatinio šaukštelio džiovinto rozmarino, 2 lauro lapus, įtraiškiau 4 dideles česnako skilteles, papipirinau, gerai išmaišiau ir troškinau 10 minučių. Per tą laiką nuo kaulų vikriai nuėmiau anties mėsytę ir suplėšiau nedideliais gabalėliais. Sudėjau plėšytą antieną, įbėriau pusę arbatinio šaukštelio cukraus, pusiau uždengiau ir ant mažos ugnies 20 minučių patroškinau.




Makaronams užkaičiau didelį puodą sūdyto vandens. Kai vanduo puode užvirė, subėriau 3 puodelius makaronų, vėl užviriau ir viriau neuždengtus 10 minučių, kol makaronai išvirė, bet liko standūs.



Gerai nukošiau makaronus, bet pasilikau šiek tiek nuoviro. Karštus makaronus sumaišiau su anties ir pomidorų padažu. Padažas gaunasi gana tirštas, tad šiek tiek praskiedžiau pasiliktu nuoviru, kad kiekvienas makaronas plonai ir lygiai pasidengtų padažu. Paragavau, ar netrūksta druskos ir pipirų, papuošiau šviežiais čiobreliais. Voila!

Komentarų nėra: