2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Lietinių blynų su varške pyragas iš visos širdies

Nuo mažens buvau šiek tiek keista mergaitė. Nemoku tiksliai to apibūdinti: kiek baili, prisijaukinusi vienatvę, gyvenanti savo fantazijų pasaulyje ir visus prasimanymus vadinanti tikrove. Bet tuo pačiu gimiau nuoga siela ir atvertomis rankomis: išsipasakojanti, išklausanti, apkabinanti net beveik nepažįstamus žmones, ieškanti nuotykių. Be to, mano nevikrumas, nemetaforiškas išsižiojimas, nuoraudžiai, kai nežinodavau atsakymų į klausimus, laisvės poreikis, rodė, jog iš prigimties nebūsiu labai lengvas vaikas. 


Nemėgau valgyti beveik visko, išskyrus blynus, kuriems negalėdavau atsispirti,nepaisant paros laiko. Vos vos suvalgydavau kito maisto šaukštelį už mamytę ir dar vieną - už tėvelį. Dažniausiai mamo močiutei tekdavo girdėti: "nevalgysiu, neskanu". Juokingiausia, kad suaugusi pradėjau valgyti beveik viską ir šiek tiek atsižvelgti į valgymo laiką (žinau, kiek nuobodu nevalgymas po aštuonių/devynių), visgi meilė blynams niekur nedingo. Ypač lietiniams blynams su varške. Taigi, kai mama praėjusį savaitgalį atnešė beveik kilogramą varškės lauktuvėms, iš visos širdies apsidžiaugiau ir iš karto žinojau, ką ruošiu sekmadienio vakarienei.


Nesusilaikiau ir šaukštelį varškės paragavau iš karto: švelni, nerūgšti, su mažyčiais gumuliukais. Šį pyragą aš kepu vos vos saldų, būtent todėl, kad niekas neužgožtų varškės skonio. Ir būtų galima valgyti su uogiene. Išsikepkit šį pyragą, kai turėsit laisvesnę minutę, ir jūsų namai pakvips vėjavaikiška vaikyste. Tokia paprasta, iš visos širdies.  


5-6 valgytojams reikės:
Lietiniams blynams reikės:
3 didelių kiaušinių 
1 ir 1/3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml) miltų
Nedidelio žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio cukraus
2 ir 1/2 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)pieno
Aliejaus (kepimui)

Įdarui reikės:
3 puodelių (puodelio talpa - 250 ml)varškės
1 saujos razinų
3 didelių kiaušinių
Cukraus pagal skonį

Pyrago viršui reikės:
3/4 puodelio natūralaus jogurto
2 kiaušinių
Cukraus pagal skonį

Lietinių blynų su varške pyragas iš visos širdies

1. Dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, suberkite miltus, cukrų ir druską ir lėtai įmaišykite pieną. Tešla turi būti be gumuliukų. Gautą tešlą apie 20-30 min. palaikykite šaldytuve. Tuo tarpu paruoškite įdarą. 
2. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, išteptą aliejumi. Tešlą į įkaitintą keptuvę pilkite nedideliu samčiu, o pačią keptuvę, laikydami už rankenos, sukite, kad tešla plonu sluoksniu pasiskirstytų po visą keptuvės dugną. Blyneliai turi būti plonyčiai. Blynelius kepkite iš abiejų pusių - tai užtruks apie 3-5 min.
3. Įdarui ištrinkite mediniu šaukštu varškę su cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Galiausiai įmaišykite razinų.
4. Blynelius išdėliokite ant stalo, ant jų uždėkite įdaro, susukite, sudėkite į kepimo formą.
5. Jogurtą sumaišykite su kiaušiniais ir cukrumi. Užpilkite ant blynelių.
6. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes.

6 komentarai:

Vilma rašė...

Aš irgi tokia pat pakvaišusi dėl blynų, tik savo namuose juos dabar kepu retokai. Vis dėl vyro bambėjimų, kiek juose kalorijų! :D O vat vaikystėje kirsdavau kasdien, niekad neatsibosdavo- dideli, maži, su kefyru, mieliniai, čirviniai, su varške, bananais ir pan. Net mama stebėdavosi mano nesveiku potraukiu jiems. Ir dabar aš jos visad svečiuodamasi prašau kept pusryčiams, kad prisiminčiau vaikystės euforiją! ;)
O Taviškis apkepas tobulas kaip ir visos blynų idėjos! Tik nesupratau, kaip juos lankstei? Ar nėra skirtumo? Ačiū ;)

Anonimiškas rašė...



Vaizdas nuostabus:)Atrodo ir skoni jauciu:)

rūtuliukas rašė...

koks mielas ir šiltas įrašas :) nuostabu :)

Simona rašė...

Vilma, skaitau Tavo žodžius ir linksiu galva, kaip viskas sutampa: ir mano vyras bamba dėl kalorijų, ir aš vaikystėje kirsdavau kasdien (kartais ir du kartus per dieną), o kai grįžtu namo, prašau,kad mama iškeptų lietinių, nes jie man už viską būna skanesni. Ačiū už tokį nuoširdumą. Taip kažkaip šilta širdelėje pasiliko. O lankstau paprastai, kaip įprastus lietinius, užlankstydama visus kraštus. Nors iš tiesų tikriausiai jokio skirtumo, kad ir kaip sulankstytum. Tikrai tikrai skanu :D

Simona rašė...

Anonimiškas, ačiū už komplimentus :) Rašau Tau ir atrodo pati vėl skonį jaučiu. Jei nebūtų laikas į lovą, o šaldytuve atsirastų varškės, abejoju, ar susivaldyčiau vėl neišsikepusi.

Simona rašė...

Rūtuliukas, smagu, kad patiko. Motyvacija kurti paūgėjo :D Kaip gerai, kad apsilankai.