2014 m. gegužės 4 d., sekmadienis

Aguonų vyniotinis

Vėlyvą praėjusio šeštadienio vakarą žiūrėjau filmą "Meilė ir seksas". Išsiviriau tiršto spanguolių kisieliaus, iš spintos išsitraukiau storesnį apklotą ir viena akimi stebėjau, kaip dangumi plaukė mėnulis. Gurkšnodama trečią puodelį šilto kisieliaus ir šypsodamasi dėl neįprasto pagrindinio filmo veikėjo Adam'o meilės prisipažinimo: "I cheese sandwich you", pajutau, kaip pirmą kartą po kelių savaičių visiškai atsipalaidavau. Jau buvau pasiilgusi šio jausmo, kai nieko reikšmingo neveiki ir tuo mėgaujiesi. Ak, ar tai nėra laimė?...     


Šių metų Velykoms kepiau laiko ir kepėjų patikrintą aguonų vyniotinį. Jis yra gausiai praturtintas sviestu ir kaimiškų kiaušinių tryniais, todėl dailiai geltonas ir labai skanus. Dažniausiai kepu du - tris vyniotinius, nes labai patogu juos įdėti lauktuvėms, o purūs bei drėgni išlieka, praėjus ir kelioms dienoms.


1 nedideliam aguonų vyniotiniui reikės:
1 puodelio (250 ml) miltų + gero šaukšto ar dviejų stalo pabarstymui
60 ml drungno pieno (šiek tiek pašildyto)
50 g išlydyto sviesto
2 didelių kiaušinių trynių
5 g sausų mielių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
Žiupsnelio druskos
1/2 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
Įdarui:
150 g maltų aguonų (kuo sausesnių)
1/3 arbatinio šaukštelio cinamono
20 g apelsinų cukatų
20 g migdolų drožlių
1/2 nutarkuotos citrinos žievelės
1/2 valgomojo šaukšto išlydyto sviesto
2 - 3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
2 didelių kiaušinių baltymų
Glajui:
1 puodelio cukraus pudros
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1-2 valgomųjų šaukštų karšto vandens

Aguonų vyniotinis

1. Miltus sumaišykite su mielėmis, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
2. Kiaušinių trynius sumaišykite su šiltu pienu ir įmaišykite į miltus. Išminkykite.
3. Dalimis (ant miltuoto paviršiaus) į tešlą įminkykite išlydytą ir atvėsintą sviestą, kol gausite gražią, blizgią, elastingą tešlą.
4. Įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite rankšluostuku ir palikite šiltoje vietoje pakilti. Tai užtruks apie 1 valandą. Tešla turi padvigubėti.
5. Įdarui sumaišykite maltas aguonas su cinamonu, cukatomis, migdolais, citrinos žievelėmis, išlydytu sviestu ir cukraus pudra. Paragaukite, jei reikia, pasaldinkite. Baltymus gerai išplakite - iki standžių putų. Įmaišykite į aguonas.
6. Pakilusią tešlą iškočiokite į stačiakampį. Ant viršaus paskirstykite įdarą, palikdami maždaug po 2 cm nuo kraštų nepadengtus įdaru. Atsargiai susukite į vyniotinį, užlenkiant kraštus.
7. Atsikirpkite kepimo popieriaus gabalą, kad į jį galėtumėte dvigubai susukti vyniotinį. Ištepkite kepimo popierių aliejumi ir susukite vyniotinį, paliekant 1-2 cm. tarpą tarp tešlos ir popierinės tūtos, kad būtų erdvės tešlai kilti.
8. Palikite vyniotinį pakilti. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, stebėkite, kad nesudegtų vyniotinio paviršius. Iškeptą vyniotinį uždenkite drėgnu rankšluostėlio.
9. Kai vyniotinis pravės, bus tik vos vos šiltas, apliekite jį glajumi, sumaišytu iš vandens, citrinos sulčių ir cukraus pudros.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sudomino receptas ir jauciu,kad kepsiu,tik va viena beda,nesuprantu kaip ten su tuo kepimo popieriumi,jei į jį tą vyniotinį suvyniosi,tai kaip ten dar palikt tą tarpą,jei rašote dvigumai suvyniot.Ir dar...o kada jį nuimt,ar kept su visu popieriumi,o gal jį reikia kept kokioj formoj?Labai lauksiu,tikiuos,jog paaiskinsit.Iš anksto dekoju.

Simona rašė...

Sveiki, susukti į popierių reikia, kad vyniotinio forma būtų graži, bet tai tikrai nėra būtina. Pabandysiu paaiškinti detaliau, kai jau susuki vyniotinį, galėtum jį tiesiog dėti ant plokščios skardos ir aptepus pienu ar kiaušinio plakiniu kepti, bet galima daryti dar ir taip, kaip darau aš. Paimu kepimo popieriaus ruloną ir vyniotini deda ant kepimo popieriaus krašto taip, kad jei norėtum, galėtum visu rulonu apvynioti vyniotinį. Bet jį apvynioju du kartus, kaip kad kokia dovanų dėžutę įvyniotum į dovanų popierių. Vynioju nestipriai, kad tarp vyniotinio ir popieriaus liktų tarpas vyniotinio tešlai pakilti. Kai tešla pakylą, ji tą tarpą užpildo. Taip susuktą ir kepu. Ar atsakiau į klausimą? :)

Anonimiškas rašė...

Nuoširdziai dekoju,kad radote laiko ir paaiškinote,ačiū:)Negalvojaau,jog kepant suvyniotą jis gali graziai iškepti ir apkepti.Labai megstu pyragus su aguonomis,šiandien pat išbandysiu receptą,dar kartą dekoju ir dziaugiuos jog esate,sėkmės:)

Anonimiškas rašė...

Skubu pasigirti,pyragas isejo,pavaisinau ir seses ir šeimq,viisiems labai patiko,o šiandien jau trecia diena ir dar aš jo truputi turiu,bet nuostabu,jis nesensta,toks pat skanus kaip ir pirmą dieną:)Aciū uz gero ir skanaus vyniotinio receptą.Grazių ir linksmų Šv.velykų:)

Simona rašė...

Prisipažinsiu, kad labai laukiau žinutės, ar pavyko, laikiau kumščius, kad viskas būtų gerai :) Tikiuosi prilips Tavo namuose šis receptas ;)Ačiū,kad suradai laiko pasidalinti patirtimi. Man taip smagu :)